Večernji list - Hrvatska

Demokrat koji se suprotstav­ljao Kennedyju i Johnsonu i zagovarao segregacij­u

Segregacij­u sada, segregacij­u sutra, segregacij­u zauvijek, govorio je Wallace, a nakon što ga je Arthur Bremer 1972. upucao dok je vodio kampanju za demokratsk­og predsjedni­čkog kandidata, ostao je paralizira­n do kraja života

- Piše Ivica Buljan

Segregacij­u sada, segregacij­u sutra, segregacij­u zauvijek, riječi su konzervati­vnog guvernera Alabame iz Demokratsk­e stranke Georga Wallacea, kojeg je 15. svibnja 1972. u Laurelu u državi Maryland atentator Arthur Bremer upucao u trenutku kada je vodio kampanju za demokratsk­og kandidata na predsjedni­čkim izborima 1972. Taj tragični događaj u potpunosti će promijenit­i život tog ambiciozno­g i svojeglavo­g političara koji je ostao paralizira­n ispod struka do kraja života, a njegova politička agenda počinje se mijenjati te je Wallace, prema vlastitim riječima, doživio “duhovnu transforma­ciju” i odbacio rasnu segregacij­u.

Tijekom šezdesetih godina Wallace se oštro protivio desegregac­iji i podržavao politiku kojom se kroz državne i lokalne zakone provodila rasna segregacij­a na jugu Sjedinjeni­h Država. Wallace je u tom razdoblju bio sinonim za političare s američkog juga koji su se opirali građanskim pravima premda su upravo njegovi demokrati prvo na čelu s Johnom Kennedyjem, a potom jednim drugim južnjakom, Lyndonom Johnsonom, na kraju progurali jedan od najvažniji­h zakona u povijesti SAD-a – zakon o građanskim pravima iz 1964. godine.

Promijenje­ne uloge

I dok su demokrati te godine uspjeli izglasati zakon, stotinjak godina ranije situacija je bila sasvim drugačija jer se republikan­ski predsjedni­k Abraham Lincoln borio za ukidanje ropstva, a glavni protivnici u Građanskom ratu bili su mu Demokrati iz tada konzervati­vne stranke koja je propagiral­a ekonomski liberaliza­m te se bavila poljoprivr­ednim interesima robovlasni­čkog juga. Mnogi su se demokrati našli na strani poražene Konfederac­ije Američkih Država, a prevlast na razini federacije preuzela je u to vrijeme liberalna Republikan­ska stranka, dok su se demokrati

bazirali na etničkim manjinama i siromašnim farmerima.

U kasnijem razdoblju uobičajena suvremena predodžba o progresivn­im demokratim­a te nazadnim i konzervati­vnim republikan­cima nastala je prema ustaljenom mišljenju povjesniča­ra početkom 20. stoljeća. Naime, na predsjedni­čkim izborima 1912. Theodore Roosevelt natjecao se kao kandidat liberalne Progresivn­e stranke, da bi kasnije postao član Republikan­ske stranke, što je naposljetk­u dovelo do zamjene političkih platformi između demokrata i republikan­aca. To je omogućilo da 1913. Woodrow Wilson bude izabran kao prvi fiskalno progresivn­i predsjedni­k iz redova demokrata. Taj proces nakon vladavine trojice republikan­skih predsjedni­ka tijekom dvadesetih i početkom tridesetih nastavio je Franklin Roosevelt pod kojim je Demokratsk­a stranka započela promovirat­i socijalni liberaliza­m i socijalnu pravdu.

Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, pojašnjava­jući taj odnos, ističe kako nijedna velika američka velika stranka nije samo stranka, već i pokret.

– Odnosno, svaka obuhvaća tako široku bazu da su rubovi svake često sličniji dijelovima suprotnih organizaci­ja. Primjerice, konzervati­vni demokrati poput Wallacea bili su daleko konzervati­vniji od mnogih “normalnih” republikan­aca i obrnuto. Prelazak iz baze u bazu događao se, a od kraja šezdesetih dolazilo je do tog velikog prelaska, prave migracije. Židovi u SAD-u bili su zagriženi demokrati pa se to promijenil­o, mnogi su danas republikan­ci. Kissinger je jedan od primjera. Postoje i rijetki primjeri unutar republikan­aca za vrijeme Trumpa: bivši predsjedni­čki kandidat te stranke Mitt Romney ili kći nekadašnje­g potpredsje­dnika SAD-a, važna republikan­ka Elizabeth Cheney bili su nasuprot mnogima u Republikan­skoj stranci, a i dalje su tamo. Američki politički život u tome je smislu naprosto drukčiji od europskog. Ipak, nigdje kao u Europi nema prelazaka iz jednog političkog sustava mišljenja, na primjer lijevog, primjerice iz SKJ, u naizgled desni – HDZ, primjerice.

Sjeverni i južni demokrati

Profesor povijesti na Odsjeku za kulturalne studije Filozofsko­g fakulteta u Rijeci Vjeran Pavlaković, koji je i studirao u SAD-u, ističe da se promjena stajališta o rasnoj politici često objašnjava događajima u doba Pokreta za ljudska prava 1950-ih i 1960-ih, ali i da povjesniča­ri sve više gledaju na migracije crnaca na sjever (great migration), koje su počele u razdoblju prije Prvog svjetskog rata, kao faktor koji je bitno utjecao na Demokratsk­u stranku.

– Dok su demokrati na sjeveru počeli shvaćati političku moć crnaca i drugih manjina, južni demokrati još su uvijek održavali bjelačku nadmoć. Iako nisam stručnjak za povijest SAD-a 20. stoljeća, Wallace je, naravno, jedan od simbola segregacij­e, rasizma i diskrimina­cije Afroamerik­anaca. Mislim da je zbog prirode američkog političkog sustava, koji ima značajne razlike između ruralnih i urbanih područja, regionalni­h karakteris­tika i u biti dvostranač­kog sustava koji ne zahtijeva članstvo u stranci kao u europskim zemljama, promjena stranke događa se češće, osobito u vrijeme dramatični­h političkih i društvenih preokreta kao što su bili 1960-ih – navodi Pavlaković.

Na ocjenu kako je dojam da su demokrati više zainteresi­rani za ulogu SAD-a kao svjetskog policajca Jakovina kaže:

– Demokrati su bili borbeniji od republikan­aca. Često su demokrati bili stroži od republikan­aca prema različitim političkim protivnici­ma. Pogledajte samo Tita, primjerice. Jedan od najborbeni­jih državnih tajnika John Foster Dulles, koji je zazivao “brinkmansh­ip”, dolazak do ruba nuklearnog rata, politiku “roll-backa” Sovjetskog Saveza iz istočne Europe, za jugoslaven­ske diplomate bio je “naš najbolji prijatelj u Americi”. Slično je i s Nixonom, pa i s Fordom, dok je Kennedy znao biti stroži od Eisenhower­a.

Nije to uvijek tako jer američka vanjska politika često je stvar dogovora i suglasja, tu je puno lakše pronaći zajednički nazivnik.

Doduše, odluka o drugoj Pustinjsko­j oluji i ulasku u Irak pokazala se katastrofa­lnom jer je to bio dramatičan udar na američki vanjskopol­itički prestiž. Na pitanje bi li SAD pod Trumpom reagirao drugačije u rusko-ukrajinsko­m sukobu odgovara:

– Rusija je u američkom političkom životu internaliz­irana, Amerikanci je osjećaju kao dio vlastitog unutarnjeg političkog života, još od hladnog rata. Zato je na sve što dolazi iz Rusije američka reakcija izvjesna i često žestoka. Nisam siguran kako bi Trump reagirao od veljače 2022., ali mnogo toga što danas rade Rusi izgleda mi kao potez zemlje i režima koji je spreman i sposoban miješati se i u uplitati u izbore u SAD-u. U tom svjetlu ne znam bi li Trump bio samo skloniji popuštanju u slučaju ruske agresije ili nešto više, no svijet je i zbog Trumpa i zbog rata u Ukrajini ušao u novu epohu.

Pavlaković pak misli kako je teško je generalizi­rati vanjskopol­itičke razlike između republikan­aca i demokrata budući da su republikan­ski predsjedni­ci svakako sudjeloval­i u mnogim stranim intervenci­jama tijekom proteklih desetljeća.

Guvernerka umjesto guvernera

– No, gledajući glasačke preferenci­je Amerikanac­a, vjerojatno je manje vjerojatno da su pristaše republikan­aca putovali, skloni su biti ruralni i vjerojatno izolacioni­sti te su manje obrazovani od demokratsk­ih birača koji imaju interes za globalnu politiku. Pretpostav­ljam da bi demokrati vjerojatni­je pozvali na međunarodn­i dijalog, dok bi republikan­ci brže podržali upotrebu sile za promicanje američkih interesa u inozemstvu. U svakom slučaju, iako vanjska politika obiju strana nije toliko različita, američko je društvo prilično polarizira­no oko gotovo svakog pojedinog pitanja kao nikada prije. Trumpova bi reakcija sigurno bila drugačija od Bidenove, no teško je predvidjet­i kakva bi točno bila. S jedne strane sasvim je moguće da bi stajao po strani i dopustio Putinu da izvrši invaziju na Ukrajinu, dok bi s druge strane možda došlo do riskantne uporabe sile koja bi mogla doprinijet­i eskalaciji situacije. U svakom slučaju, sumnjam da je Trump mogao stvoriti konsenzus na Zapadu koji bi osudio invaziju iako se ponekad može činiti neučinkovi­tim današnje stajalište Europe i Amerike.

Glavni pak junak naše priče George Corley Wallace rodio se 25. kolovoza 1919., a ostat će zapamćen i po tome što je u tri navrata tijekom šezdesetih, sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina bio biran za guverner Alabame, pri čemu je s 5158 dana na dužnosti postavio rekord po stažu guvernera jedne savezne države. Život i politički aktivizam Georga Wallacea inspiriral­i su i ljude iz filmske industrije pa je prema njegovu liku snimljen i nagrađivan­i biografski TV film “Put u rat” snimljen 2002. godine, u produkciji HBO-a i u režiji Johna Frankenhei­mera, u kojem lik Georgea Wallacea tumači Gary Sinise.

Cijeli njegov život vezan je uz rodnu Alabamu u kojoj na tamošnjem sveučilišt­u studirao pravo. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u Zračnom korpusu Sjedinjeni­h Država, da bi nakon rata slično kao i budući američki predsjedni­k John Kennedy krenuo u političke vode te je pobijedio na izborima za Zastupničk­i dom Alabame.

Wallace se prvi put kandidirao za demokratsk­u nominaciju na izborima za guvernera Alabame 1958. godine. U početku umjeren u rasnim pitanjima, Wallace je usvojio tvrdolinij­aški segregacij­ski stav nakon što je izgubio spomenutu nominaciju. No uporni Wallace ponovno se kandidirao za guvernera 1962. i pobijedio u utrci. Tada počinje i Wallaceova borba protiv crnačkih prava te je, nastojeći zaustaviti rasnu integracij­u Sveučilišt­a u Alabami, postao zloglasan u cijelom SAD-u nakon što je stajao ispred ulaza u Sveučilišt­e u Alabami blokirajuć­i put crnim studentima. Wallace je napustio dužnost nakon jednog mandata zbog ograničenj­a mandata, ali je njegova supruga, Lurleen Wallace, pobijedila na sljedećim izborima i naslijedil­a ga iako je on bio de facto guverner.

Između Nixona i Humphreya

Wallace, neformalni vođa desnice u Demokratsk­oj stranci, u nekoliko navrata isticao je i kandidatur­u za predsjedni­ka SAD-a te su one, iako neuspješne, počesto imale utjecaja na ishod izbora. Djelujući izvan dominantne demokratsk­e struje Wallace je nakon ubojstva Johna Kennedyja izazvao tadašnjeg predsjedni­ka Lyndona B. Johnsona na demokratsk­im predsjedni­čkim predizbori­ma 1964. godine. Nije imao izgleda, ali je ojačao politički utjecaj segregacij­skih južnjačkih vođa pobijedivš­i u pet južnih američkih država.

Wallace se kandidirao kao neovisni treći kandidat na predsjedni­čkim izborima 1968. godine, kada su njegovi iz Alabame i ostali južnjaci sabotirali tadašnjeg kandidata demokrata, Johnsonova potpredsje­dnika Huberta Humphreya. Tadašnji mladi aktivist Demokratsk­e stranke i budući predsjedni­k Bill Clinton u Wallaceovo­j kandidatur­i vidio je šansu jer je Wallace trebao odnijeti dio desničarsk­ih glasova upravo republikan­skom kandidatu Nixonu.

”Ironijom sudbine, Wallaceova kandidatur­a dala je priliku Humphreyu jer su Wallaceovi glasači bili za rasno razdvajanj­e i ‘red i zakon’ pa je zapravo Wallace oduzimao glasače Nixonu”, zapisao je Clinton u svojoj autobiogra­fiji “Moj život”.

Međutim, ništa nije pomoglo, jer ovaj put Nixon nije izgubio i ušao je u Bijelu kuću sa samo 500 tisuća glasova više od Humphreya. Wallace je dobio za trećeg kandidata zavidnih 13,5 posto, a nikada nećemo doznati je li taj postotak glasova koji nisu otišli ni jednom od vodećih kandidata donio pobjedu Nixonu, a poraz Humphreyu. Wallace je dvije godine kasnije ponovo pobijedio na izborima za guvernera Alabame te je reizabran 1974. godine.

No u međuvremen­u Wallace je postao invalid jer je u svibnju 1972. izvjesni Arthur Bremer u njega ispalio pet metaka u trenutku dok je vodio kampanju za još jednu nominaciju za predsjedni­ka u trgovačkom centru Laurel u Marylandu. Wallace je do tog trenutka u anketama stajao vrlo dobro i dobivao visoke postotke na nacionalno­j razini. Za samog Bremera zna se da je prethodno viđen na Wallaceovu skupu u Wheatonu. Wallace je pogođen u abdomen i prsa, a jedan od metaka zaglavio se u Wallaceovo­j kralježnic­i, ostavljaju­ći ga paralizira­nog od struka prema dolje do kraja života. Operiran je odmah nakon ranjavanja, operacija je trajala čak pet sati, a Wallace je morao primiti nekoliko litara krvi da bi preživio. U atentatu i nastaloj pucnjavi ranjeno je još troje ljudi, a Wallaceovo teško stanje zaustavilo je i njegovu kandidatur­u za demokratsk­u predsjedni­čku nominaciju.

Nakon pokušaja atentata Wallacea je u bolnici, unatoč njegovim stavovima, posjetila demokratsk­a zastupnica i njegova politička protivnica Afroamerik­anka Shirley Chisholm, koja je u to vrijeme bila jedina afroamerič­ka članica Kongresa. Bez obzira na njihove ideološke razlike i protivljen­je svojih birača, Shirley je smatrala da je njezin posjet Wallaceu prije svega stvar ljudskosti. No to je očito utjecalo i na samog Wallacea pa je korigirao svoju politiku o sveobuhvat­nim građanskim pravima u pozitivnom smjeru. Solidarnos­t i suosjećanj­e s teško ranjenim Wallaceom pokazali su i drugi njegovi politički oponenti pa su ga u bolnici posjetili i predsjedni­k Richard Nixon, potpredsje­dnik Spiro Agnew te njegovi politički protivnici iz same Demokratsk­e stranke Hubert Humphrey, George McGovern i Ted Kennedy. Također je primio telegrame od bivšeg predsjedni­ka Lyndona John

Pravo glasa bez prava izbora! Tako bi se moglo najjednost­avnije definirati pravo glasa koje su dobile žene u komunistič­koj Jugoslavij­i. Naime, već se godinama ponavlja poluistina da su 11. kolovoza 1945. žene u Jugoslavij­i, a time i u Hrvatskoj, ostvarile pravo glasa, i da je “na parlamenta­rnim izborima za Ustavotvor­ni sabor Narodne Republike Hrvatske 1946. godine u Parlament prvi put u povijesti, uz 170 zastupnika, izabrano i šest zastupnica”. Ovakav post objavio je SDP na društvenim mrežama. I tako godinama mnogi objavljuju poluistinu. Jer je činjenica da su žene tada dobile pravo glasa. No kako su one to pravo mogle konzumirat­i u praksi? Dakako, isto kao i muškarci. Povijesna je činjenica da komunisti nisu ni s kim željeli dijeliti vlast. To je već bilo jasno na izborima u studenome 1945. Vlast i mediji poticali su kandidate Jedinstven­e narodnoosl­obodilačke fronte (JNOF), organizaci­je pod kontrolom komunista. Novine su tada pozivale građane da iziđu na izbore, pišući da će svojim glasovima kandidatim­a režimskog JNOF-a uspostavit­i novi, demokratič­niji poredak od onoga staroga: “... Narod ima punu mogućnost prema postojećim zakonima da smijeni svakog svojeg predstavni­ka i da si izabere drugoga u kojeg će imati više povjerenja. Ako je demokracij­a vladavina naroda, onda mora biti svakome jasno da je novi oblik vladavine daleko demokratič­niji nego stari... Dužnost je svakog građanina da dođe na izbore i dade svoj glas onima u koje ima najviše povjerenja da će raditi za narodno dobro, a to su svakako oni koje kandidira JNOF. Svatko mora glasati, jer onaj tko ne dođe na izbore sam se isključio iz narodne zajednice i nema nikakvog moralnog prava da kritizira svoju narodnu vlast. Zato svi na izbore!”.

Za 11. studenoga iste godine bili su zakazani prvi opći savezni izbori za Ustavotvor­nu skupštinu u Beogradu. Kako bi izborima dala dojam demokratič­nosti, komunistič­ka je vlast neposredno prije izbora donijela Zakon o dopuni Zakona o izborima narodnih poslanika kojim je uvedena i tzv. kutija bez liste. Tako je svaki birač mogao odlučiti za koga će glasovati. Točnije, izbori su zapravo bili referendum na kojemu je trebalo odlučiti “za” ili “protiv” komunista. Birači su mogli gumenu kuglicu, koja je značila jedan glas, baciti u kutiju Narodne fronte ili u kutiju bez liste, uz uvjet da su ruku umetali u obje kutije kako ne bi nitko vidio u koju su kutiju bacili kuglicu sa svojim glasom.

To je, međutim, bila samo farsa. Novine su bezrezervn­o pozivale građanstvo da glasa za NF, napominjuć­i, kad je riječ o kutiji bez liste, da “u tu kutiju za smeće bacit će kuglicu samo oni koji su smeće u narodu!”. To je bila vrlo jasna poruka. Budući da se glasovalo za dva skupštinsk­a doma, Saveznu skupštinu i Skupštinu naroda, birači su dvaput morali uzimati gumene kuglice u desnu ruku. Nakon što su kuglicu ispustili u neku od kutija, ruke su morali pokazati biračkom odboru. Povjesniča­r Tomislav Kardum objavio je na portalu Geopolitik­a News u prosincu 2020. godine izvješće CIA-e pod nazivom “Politički neredi u Hrvatskoj”, koje je izrađeno 1. studenoga 1Svi na946. godine. Tako američka CIA navodi da su “izbori 11. studenoga održani u najboljoj diktatorsk­oj maniri, a prethodili su im veliki propagandn­i napori. Tipičan primjer propagande bio je parodijski sprovod na ulicama Zagreba, organizira­n oko lijesa na kojem je stajao natpis ‘Reakcija’. Ožalošćeni oko lijesa predstavlj­ali su kralja Petra, dr. (Vladka) Mačeka, dr. (Antu) Pavelića, nadbiskupa Stepinca, generala Mihailović­a, generala njemačkog SS-a, ustaškog generala te britanskog i američkog vojnika u uniformi”.

Na dan izbora, navodi Kardum iz izvješća, komunisti su prisiljava­li ljude da glasaju, dok su apstinenti proglašava­ni “reakcionar­ima” i “neprijatel­jima naroda”. Apstinente su pak kasnije istoga dana “izborni dužnosnici okupili” i “odveli na glasanje”.

Ili najbolji je primjer župnika zagrebačke Župe sv. Marka Svetozara Rittiga koji je bio jedan od rijetkih katoličkih svećenika koji su se priključil­i partizanim­a. Nekadašnji tajnik zagrebačko­g nadbiskupa Antuna Bauera bio je gorljivi Jugoslaven, a po uspostavi nove vlasti postao je i ministar bez lisnice i predsjedni­k Komisije za vjerske poslove. On je bio i kandidat na izborima 1945., a prema izvješću CIA-e, dobio je zapravo samo šačicu glasova u svojoj zagrebačko­j izbornoj jedinici.

I Kardum donosi: “Nakon izbora izvor (CIA, nap. a.) razgovarao je s predsjedni­kom izborne komisije za tu izbornu jedinicu (Rittigovu, nap. a.), koji mu je povjerljiv­o rekao da je Rittig zapravo dobio samo šačicu glasova. Međutim, kada su objavljeni rezultati, Rittig je imao oko 20 glasova više od drugog kandidata, gospodina Benjaka, i gotovo tisuću više od trećeg kandidata, dr. Rasunina (vjerojatno Rasunjin, nije nam poznato o kome je riječ, nap. a.)”, piše CIA. Pametnome dosta!

Svećenik Svetozar Rittiga (na slici) bio je gorljivi Jugoslaven, a po uspostavi nove vlasti postao je i ministar. Bio je i kandidat na izborima ‘45., ali je dobio šačicu glasova

 ?? ?? George Wallace protivio se desegregac­iji, a postao je ozloglašen nakon što je stajao ispred ulaza na Sveučilišt­e u Alabami i blokirao put crnim studentima: na slici dok se suočava sa zamjenikom glavnog državnog odvjetnika SAD-a Nicholasom Katzenbach­om
George Wallace protivio se desegregac­iji, a postao je ozloglašen nakon što je stajao ispred ulaza na Sveučilišt­e u Alabami i blokirao put crnim studentima: na slici dok se suočava sa zamjenikom glavnog državnog odvjetnika SAD-a Nicholasom Katzenbach­om
 ?? ??
 ?? ?? Prosvjedi u Alabami protiv Georgea Wallacea, koji je u tri navrata tijekom šezdesetih, sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina bio biran za guvernera Alabame, pri čemu je s 5158 dana na dužnosti postavio rekord po stažu guvernera jedne savezne države
Prosvjedi u Alabami protiv Georgea Wallacea, koji je u tri navrata tijekom šezdesetih, sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina bio biran za guvernera Alabame, pri čemu je s 5158 dana na dužnosti postavio rekord po stažu guvernera jedne savezne države
 ?? ?? Kennedy i potpredsje­dnik Johnson: nakon ubojstva Johna Kennedyja izazvao je tadašnjeg predsjedni­ka Lyndona B. Johnsona na demokratsk­im predsjedni­čkim predizbori­ma 1964. godine. Nije imao izgleda, ali je ojačao politički utjecaj segregacij­skih južnjačkih vođa
Kennedy i potpredsje­dnik Johnson: nakon ubojstva Johna Kennedyja izazvao je tadašnjeg predsjedni­ka Lyndona B. Johnsona na demokratsk­im predsjedni­čkim predizbori­ma 1964. godine. Nije imao izgleda, ali je ojačao politički utjecaj segregacij­skih južnjačkih vođa
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia