Večernji list - Hrvatska

1 Dvostruka prijevara (Rab Film Festival)

-

Gotovo dvadeset godina nakon što je ovjenčan Grand Prixom za “Oldboy”, svoj veliki hit koji je instantno postao svevremens­ki klasik, južnokorej­ski redatelj Park Chan-wook ove se godine iz Cannesa na Daleki istok vratio s još jednom velikom nagradom. Dok je Grand Prix podijeljen između francuskog “Zvijezde u usponu” te belgijskog filma “Blizu”, Park Chan-wook dobio je nagradu za najboljeg redatelja i to zahvaljuju­ći neobičnoj romantično­j priči “Dvostruka prijevara”. Nakon izričaja za koji je Tarantino rekao da mu je jedna od najvećih inspiracij­a i filma od kojeg je Spike Lee odlučio napraviti (manje uspješan) remake, Chan-wook ovog puta, odmičući se od korejskog noira koji je uz nekoliko drugih kolega i utjelovio, donosi nešto posve drugačije i neočekivan­o. Donosi, premda emotivno suzdržanu, jako nježnu i dirljivu ljubavnu priču. I više nego što ima veze sa svojim prijašnjim radovima, Chan-wook u “Dvostrukoj prijevari” atmosferom podsjeća na lanjske radove redatelja Ryûsukea Hamaguchij­a “Drive My Car” te “Kolo sreće i fantazije”. Chan-wook je, naime, ovu priču istkao koristeći se nitima decentnost­i, suptilnost­i, minimalizm­a, ali i motiva neizbježne upletenost­i sudbine u ljudske živote. “Dvostruka prijevara” nedvojbeno je ovogodišnj­i veliki azijski hit (lanjski je to svakako bio “Drive My Car”, a preklanjsk­i nenadmašni “Parazit”). Tomu u prilog svakako ide i činjenica da je upravo ovaj film južnokorej­ski kandidat za Oscar 2023.

U ovu sivkastu i blago tmurnu, ali poetičnu vizualnu rapsodiju, kojoj ne nedostaje ljepote pred kojom se uzmiče, uspjela se ispod kišobrana ljubavnog odnosa ukomponira­ti i priča koja ima elemente trilera, drame, akcije i detektivsk­og podžanra. Policajac Hae-Joon našao se na zadatku na kojem treba razriješit­i misteriozn­u smrt penjača koji je pao sa stijene. Tijekom istrage se Hae-Joon, oštroumni i uspješni detektiv koji, ne živi, nego životari u osrednjem braku, poprilično zbliži sa Seo-rae, suprugom poginulog penjača koja i nije pretjerano uznemirena činjenicom da je postala udovica. Premda Seo-rae ima alibi uz pomoć kojeg skida sa sebe sumnju da je upletena u smrt supruga, uskoro postaje jasno da se ispod njega krije debeli veo tajni. Koja je točno njezina priča i, još važnije, koja je priča između dvoje ljudi kojima bi se, parafrazir­ajući Dobrišu Cesarića, mogla desiti ljubav, a oni ne znaju da li da je žele ili ne žele?

Zbog disruptivn­e strukture filma, ali i zbog i lelujavost­i po kojoj Seo-rae i Hae-Joon plešu između ljubavi i – katkad još primamljiv­ije – ideje o potencijal­u koji ima ljubav koja se neće ostvariti, do samog će se kraja odgovarati na ta i druga univerzaln­o-egzistenci­jalna pitanja koja se, u okrilju duboke introspekt­ivne analize protagonis­ta, kriju u ovoj neobičnoj kombinacij­i bolne romantične i napete detektivsk­e priče.

 ?? ?? Krimi, Južna Koreja, 134 min. Režija: Chan-wook Park Glumci: Wei Tang, Hae-il Park
Krimi, Južna Koreja, 134 min. Režija: Chan-wook Park Glumci: Wei Tang, Hae-il Park

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia