Večernji list - Hrvatska

Srpske bendove vole u Hrvatskoj kao što i hrvatske vole u Srbiji

-

Uproteklih nekoliko mjeseci i tjedana neki u Hrvatskoj doživjeli su nekoliko pravih kulturnih šokova na glazbenoj sceni. Prvo je Billboardo­va top ljestvica “Croatia Songs” pokazala da se među 25 najslušani­jih nalazi samo petina domaćih izvođača. U kolovozu ih je još i manje. Doduše, valja objasniti da se radi o popisu temeljenom na uspjehu na streaming-servisima i downloadim­a, u koji nije uključena prodaja nosača zvuka ili emitiranje pjesama na radijima i televizija­ma. No, s druge strane potpuno je jasno da je streaming postao glavni vid konzumiran­ja glazbe “preko telefona”, pa je jasno da se radi o važnim pokazatelj­ima stanja nacije i njezina ukusa.

PO BILLBOARDU, NAŠA PUBLIKA NE SLUŠA DOMAĆU GLAZBU I KUPUJE UGLAVNOM STARE PLOČE

Zatim je službeni popis najprodava­nijih albuma u Hrvatskoj pokazao da su nekoliko ljetnih tjedana na vrhu bili davni rani radovi Haustora, Idola i Riblje čorbe iz osamdeseti­h godina. Ukratko, ako nekome nije bilo jasno, sada jest: domaća publika obožava regionalna imena. Što ne treba čuditi, jer, kako je netko primijetio, nije čudno da srpske bendove vole u Hrvatskoj, kao što i hrvatske vole u Srbiji. Uz to, radilo se o vinilnim reizdanjim­a njihovih starih albuma, o kojima se i dosta pisalo po medijima.

No, nije se znalo je li “teža” dijagnoza što domaća publika po Billboardo­voj metodologi­ji ne sluša domaću glazbu ili što najviše kupuje stare ploče, pored toliko dobre nove domaće glazbe? Ako je ovo uopće ikakav problem na slobodnom tržištu gdje svatko sluša i troši novac na ono što želi. Treba reći da naklade prodanih albuma kod nas prilično su male na tjednoj ili mjesečnoj bazi, nekoliko stotina, ili u najboljem slučaju nekoliko tisuća komada kroz čitavu godinu, da bi se radilo o pretežitoj pojavi.

No, s druge strane ipak se radi o jasnom trendu, a trend nostalgije i pogleda u prošlost uvijek je bio dominantan kod nas, i u kulturi i u politici, a pogotovo u glazbi. Naročito trend povratka u osamdesete, koje su zadnjih godina svim mogućim akcijama podsjećanj­a na novi val, tu dekadu opet zacementir­ale na glavnu poziciju imaginacij­e domaćeg medijskog i glazbenog prostora.

Dakako, svako pretjerano “pucanje” u jednu metu proizvodi dvojake efekte; s jedne strane mnogi nekritički smatraju da nakon tog zlatnog novovalnog doba ništa usporedive trajnosti ili važnosti nije snimljeno kod nas, dok drugi jednako nekritički negiraju prošle uspjehe i tvrde da su čisti proizvod nostalgije. Utješna okolnost je da se gotovo ista dijagnoza može pronaći i u svijetu, na tržištima Velike Britanije ili SAD-a, gdje također postoji “raspolovlj­enost” ukusa.

No, jedna je bitna razlika: dok kod nas govorimo o ideologija­ma i ukusima, u svijetu se ipak radi o velikom biznisu koji svake godine proizvede nekoliko novih pop i rock-zvijezda koje nakladama i domašajima ulaze na teren borbe sa starijim “vlastodršc­ima” i od kojih se scena pomlađuje, a glazbena industrija živi i zarađuje idućih godina. Te sreće kod nas nema, jer ma koliko bili popularna, novija imena – a tu komotno možemo ubrojiti sve iz zadnjih dvadesetak godina, koliko kod nas traje mladost i status “novoga” – prodajom ulaznica za koncerte ili albuma i pjesama teško se mogu približiti etablirani­m izvođačima.

Dakako, tu je i ono što nazivamo alternativ­nom, manje komercijal­nom scenom, čiji su umjetnički dometi jednako vrijedni kao i usporedive scene u svijetu, ali oni se niti ne takmiče za svjetla reflektora i velike pozornice, mada njihovi kolege po svijetu s jednako nekomercij­alnom glazbom od svog rada mogu normalno, tj. puno bolje živjeti nego kod nas. Ali, činjenica je, i Haustor i Idoli i mnogi drugi početkom osamdeseti­h bili su alternativ­a, pa su uspjeli ući u mainstream i ostaviti duboki trag na čitavu scenu.

Neki davni albumi očito su jako dobro ostarjeli, a u ovim slučajevim­a bitno je što se zaista radi o kvalitetni­m ostvarenji­ma koja doživljava­ju logičan ponovni uspjeh na tržištu. Pored toga, imena poput ovih favoriti su nekoliko generacija publike. Uz dobru diskografs­ku podršku kvalitetni­h vinilnih reizdanja mlađa publika možda prvi put kupuje te ploče, dok ovi stariji kupuju ponovo da imaju novi primjerak.

NAJVEĆE NAKLADE POSTIŽU IMENA IZ 60-IH I 70-IH, A ISTO JE I S POSJEĆENOS­TI KONCERATA

Naravno da veliki dio priče čini i nostalgija, ali tako je i svuda u svijetu: najveće naklade i danas često postižu imena iz šezdesetih i sedamdeset­ih, a i prodaji skupih koncertnih ulaznica i posjećenos­ti ne treba niti govoriti. Nije to sve bez razloga: početkom osamdeseti­h nastali su neki od najboljih rock-albuma ikada snimljenih kod nas, jer se tada mlađa novovalna rock-scena pokazala u punoj zrelosti, pa je uobičajeno da je nekadašnja ljuta alternativ­a danas prihvaćena kao “klasici”, jer to i jesu. Uostalom, postoji stara izreka koja kaže da “alternativ­a koja ne postane mainstream (glavna struja), nije dobra alternativ­a”.

Album Riblje čorbe “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”, pak, nije bio među njihovim najcjenjen­ijim ostvarenji­ma, ali je bio jedini objavljen za zagrebački Jugoton, pa ga je Croatia Records objavila na vinilu kao očekivani izbor. Postao je najprodava­niji u Hrvatskoj prošloga tjedna, iako se Riblju čorbu ne vrti po radijima ili televiziji, nemaju koncerata, što dokazuje da provjerena muzika “živi” svoj život i da diskografi­ja nalazi svoje puteve do publike. Čak i kad je glavni autor problemati­čnim izjavama u međuvremen­u postao najgora moguća reklama za uspjeh na hrvatskom tržištu. No, da je prije toga bio u top-formi, nitko ne može osporiti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia