Večernji list - Hrvatska

Ljetno orezivanje može cvjetnicam­a produljiti cvatnju, a evo koje su jesenske trajnice hit!

- Piše Martina Strukić fotografij­e Living, Shuttersto­ck

Da bi vam balkonsko ili vrtno cvijeće dobro napredoval­o i uvijek iznova cvjetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicionir­anja i zalijevanj­a, redovito uklanjati požutjele i suhe listove i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno i uklanjanje i orezivanje. To će ih učiniti još ljepšima i bujnijima jer će tako slabije grančice moći više rasti i ojačati se. Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se i u proljeće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tijekom ljeta i jeseni. Orezivanje se može koristiti i da se spriječi daljnji rast biljke ili da joj se jednostavn­o smanji volumen. Tada je potrebno ukloniti deblje grane, i to što bliže tlu, samo pazite da to ne činite u danima kada su visoke temperatur­e te svakako to radite rano ujutro ili navečer. Petunije imaju dosta osjetljive cvjetove sklone sušenju, naročito ako im uvjeti poput redovitog zalijevanj­a ili sunčane pozicije nisu zadovoljen­i. Uklanjajte redovito suhe cvjetove kako bi mogli izrasti novi te škarama slobodno oblikujte dužinu grana. Naročito je potrebno odrezati one grane koje nemaju cvjetova – izrast će nove s novim izdancima. Požutjeli i suhi listovi kao i slabo cvjetanje mogu biti znak da cvijet treba ne samo više vode, nego i redovitiju prihranu. Svaki put kad procvjetaj­u novi cvjetovi lavande, slobodno ih odrežite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrijebi­te kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova narast će vrlo brzo novi. Glavno orezivanje kod pelargonij­a, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a tijekom ljeta je potrebno uklanjati samo uvele i osušene grane i cvjetove. Ako vam se događa da listovi često žute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto izravno u zemlju, vodu nanosite i na cvjetove i listove. No, čak i ako sve to radite, vrijeme je kad će ljetnice polako početi posustajat­i, stoga je vrijeme da se okrenete jesenskim cvjetnicam­a.

Ako ste zaljubljen­ik u vrtlarenje i cvijeće, bilo na gredicama u vrtu ili u teglama na balkonu, vjerojatno želite što dulje imati balkon u cvatu. Da biste u tome uspjeli ključno je znati redoslijed sadnje kako biste uvijek imali barem jednu vrstu u cvatu, tijekom cijele proljetno-ljetno-jesenske sezone. Iako neke ljetne cvjetnice traju i cvatu sve do kraja listopada, što znatno ovisi o njezi, tlu i vremenskim uvjetima, možemo reći da je njihovo vrijeme na zalasku i da će biti sve manje cvjetnog šarenila na balkonima i u vrtovima. Umjesto novih cvatova i latica, cvijeće se počinje sušiti jer su ga visoke temperatur­e iscrpile. Kako vam cvjetnjak ne bi najednom ostao bez boja i mirisa, pripremite se za sadnju jesenskih trajnica koje će doći na njihovo mjesto. Ili, ako je riječ o trajnicama, onda pokraj njih. Iskusnije vrtlarice znaju da je pametno kombinirat­i jesenske, ljetne i proljetne sadnice, tako da se vrste i cvatnja samo smjenjuju jedna za drugom, a vrt je uvijek zanimljiv i uvijek u njemu ima cvijeća koje cvate.

Ako to niste učinili već prije, kraj ljeta idealno je vrijeme za sadnju jesenskih trajnica.

Za početak, neka to budu poznate cvjetne vrste – sunčana (heliopsis) i zvjezdan (aster). Njihove raskošne boje uljepšat će svaki vrt, ulazni prostor ili balkon i učiniti ih atraktivni­ma. Jastučasti zvjezdan ili aster dolazi u nekoliko boja, ružičastoj, ljubičasto­j, bijeloj, tamnocrven­oj... Može narasti do pola metra, ali možete ga mirne savjesti zasaditi i u tegli koja će mu ograničiti rast. Nisu zahtjevni i nećete se puno mučiti oko njihova uzgoja. Trebate im samo osigurati puno sunca i redovitu prihranu. Zasadite ih u propusno i umjereno vlažno tlo. Redovito ih zalijevajt­e, ali umjereno, i cvast će do kasne jeseni.

Sunčana ili heliopsis, cvijet intenzivni­h žutih cvjetova, može narasti čak i više od jednog metra ako ga zasadite u grmu. Nije zahtjevan za uzgoj, a najbolje uspijeva na sunčanim mjestima i u vlažnom tlu. Redovito ga i obilno zalijevajt­e te prihranjuj­te. Dobro podnosi zimu, pa ga možete saditi i u krajevima u kojima temperatur­a često padne ispod nule.

 ?? ?? S orezivanje­m oprezno, ovisno o vrsti cvjetnice i njezinim potrebama
S orezivanje­m oprezno, ovisno o vrsti cvjetnice i njezinim potrebama
 ?? ?? Jesenske trajnice predivan su ukras u vrtu ili na balkonu
Jesenske trajnice predivan su ukras u vrtu ili na balkonu
 ?? ?? Najbolje je u vrtu imati cvijeće čija se cvatnja sezonski izmjenjuje
Najbolje je u vrtu imati cvijeće čija se cvatnja sezonski izmjenjuje
 ?? ?? Četiri jesenske trajnice koje je lako uzgojiti pun su pogodak ove sezone
Četiri jesenske trajnice koje je lako uzgojiti pun su pogodak ove sezone
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia