Večernji list - Hrvatska

Biljke koje su vam saveznik u borbi s alergijama - na biljke

-

Kihanje, curenje i svrbež nosa, otečeni kapci, otežano disanje… sve su to simptomi alergije, a prema statistika­ma, svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan je na ambroziju. Njoj uz bok je i pelud breze. Postoje neke osnovne smjernice koje bi alergične osobe na pelud trebale slijediti: za vrijeme sunčanih dana izbjegavaj­te boravak u prirodi između 10 i 18 sati. Dom provjetrav­ajte noću, nemojte sušiti rublje na otvorenom i pazite na higijenu kućnih ljubimaca ako vrijeme provode vani. Dolaskom u kuću temeljito perite ruke, presvucite odjeću i otuširajte se kako ne biste pelud prenijeli u svoja četiri zida. Na raspolagan­ju vam je i besplatna aplikacija za pametne telefone Alergo Alert koja prati dnevnu koncentrac­iju alergena u zraku. Osim lijekova, u borbi protiv alergije mogu vam pomoći i saveznici prirode: biljke! Među one biljke koje donose spas od alergija ubrajamo matičnjak, koprivu, đumbir i paprenu metvicu.

Iako je mnogima đumbir samo dodatak jelima, on je zapravo puno više od toga. Stoljećima je poznat kao “zdravstven­a ajurvedska zvijezda”. Kada je u pitanju prirodno liječenje mnogih bolesti i tegoba, nema mu premca. Đumbir je cijenjeni prirodni lijek protiv mučnine i bolesti putovanja. Poznat je i po umirujućem, antibakter­ijskom i antihistam­inskom učinku; djeluje protuupaln­o i ublažava alergije. Od đumbira možete pripremiti fini čaj ili ga možete narezati i grickati sirovog. Iako postoji više od 200 vrsta metvice, najpoznati­ja je paprena metvica (Mentha piperita) koja se uzgaja u vrtovima, a smatra se najboljom i najljekovi­tijom. Od davnina se koristi za ublažavanj­e zdravstven­ih tegoba, pri čemu se koriste zeleni dijelovi biljke od kojih se pravi čaj ili eterično ulje.

Zahvaljuju­ći njezinu sastojku mentolu, šire se krvne žile, a time se poboljšava cirkulacij­a i opskrba kisikom, budnost, koncentrac­ija i pažnja, a ujedno se ublažuju glavobolje. Paprena metvica djeluje antibakter­ijski i antivirusn­o, podiže tlak, ublažava simptome infekcija dišnog sustava, alergije i astme, nesanicu, stres, a ako se primijeni izvana, ublažava alergijske reakcije kože. Predlažemo da isprobate biljni čaj za ublažavanj­e simptoma alergije: vrućom vodom prelijte žličicu čaja od koprive i istu količinu čaja od paprene metvice te komadić naribanog đumbira. Ostavite neka se sve namače pet miuta, procijedit­e i popijte.

 ?? ?? Među one biljke koje donose spas od alergija ubrajamo matičnjak, koprivu, đumbir i paprenu metvicu
Među one biljke koje donose spas od alergija ubrajamo matičnjak, koprivu, đumbir i paprenu metvicu
 ?? ?? Paprena metvica djeluje antibakter­ijski i antivirusn­o, podiže tlak, ublažava simptome infekcija dišnog sustava, alergije i astme...
Paprena metvica djeluje antibakter­ijski i antivirusn­o, podiže tlak, ublažava simptome infekcija dišnog sustava, alergije i astme...
 ?? ?? Đumbir je biljka koja olakšava tegobe
Đumbir je biljka koja olakšava tegobe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia