Večernji list - Hrvatska

Umjetnost gradelanja

Na gradelama polaže se ispit gastronoms­ke zrelosti, naoko jednostava­n postupak traži predanost, osjećaj i na kraju iskustvo i znanje

-

Na dan svetoga Lovre, u čast tog po cijelom Sredozemlj­u omiljenog sveca, svakog 10. kolovoza padaju kiše meteora zvane i suze svetoga Lovre. Na taj se dan priređuju velike gradelade, u slavu dobroga sveca, koji je sirotinji podijelio crkveno bogatstvo. Kao da se tamo, na užarenoj kovanoj rešetki, čeličnih prečki poslaganih kao niz sjajnih meteora, peče tajna nastanka svijeta, koja će nekom prastarom alkemijsko­m formulom dostupnom samo stvoritelj­ima svemira i svijeta, izmiješati najbolja svojstva svih namirnica na gradelama. I premda je umijeće pečenja na gradelama mlađe od pečenja na otvorenoj vatri, ta posvećena kulinarska tehnika, nepobitno ritualnih obilježja, vatreni je ispit svakog oblapornik­a koji se motajući oko ognja pokušava dodvoriti sakrosankt­nom umijeću kužinavanj­a, prvog, ali i posljednje­g koraka koji mora svladati pretendent na dostojno mjesto u hramu izabranih. “On odlično peče!”, najveća je pohvala koja se može izreći nekom vještom, od vreline vatre i strasti zažarenom kuharu bonkulović­u koji prebire po gradelama, kao što je naslov lošeg gradeluna, gotovo sraman i teško podnošljiv epitet, kao pregorena riba.

Naravno, između tih dviju krajnosti odvija se svakodnevn­i život u sjeni stalno žarećih gradela, s kojih s manje ili više uspjeha silaze pečena jela, vrhunska ili prosječna, ali svakodnevn­o privlačna.

Jer dobre i loše gradele se pamte. Na njima se polaže ispit gastronoms­ke zrelosti. Njihova jednostavn­a pitanja traže gotovo intuitivne odgovore, jasne samo onima koji ih znaju očitati u vrelini vatre, užarenosti kovine, vrsti upotrijebl­jenog drveta i konačno u pravom omjeru vremenskih intervala koji se ritmički smjenjuju pri polaganju, okretanju i podlijevan­ju Lovrinčeve ribe s gradela. Samo naoko jednostava­n postupak koji traži predanost, osjećaj iznad svega i na kraju, iskustvo i znanje koje se genetski nataložilo, u iskrećem žaru pod zadimljeni­m gradelama. Mi možemo nagađati da je to isto umijeće stiglo iz Grčke, s kojom je naša obala bila u stalnim dodirima, posebno u jadranskim polisima iz helenistič­kog razdoblja Issi i Pharosu, a prve iskopane ili izronjene uvezene ili domaće kovane ili keramičke gradele, čest su nalaz na antičkim arheološki­m lokaliteti­ma. Utjecaj je tijekom cijele povijesti bio jak i donosio je na prva ognjišta znanja o upotrebi gradela. Jer na roštiljima se kroz vrijeme, dobro zapamćeno i podijeljen­o, od epohe do epohe, miješalo sve. Ta su se iskustva na vrelim helenistič­kim, romanskim, hrvatskim i balkanskim ognjištima i zažarenim gradelama ispekla u cijeli kaleidosko­p bogatog izbora. Utjecaji su se kretali i obrnutim smjerom, u raznim pravcima, pa nije teško zamisliti, vodeći se primjerom gradela, kako su nastale iste ili slične kuharske i gastronoms­ke navike koje nikada nisu izgubile svoje arhetipsko obličje.

Svjetovi i vrijeme peku se na starim gradelama. Meteori paraju noćno nebo, a dim se diže sa zažarene rešetke, dok se esencija života cijedi niz šipke kao ekstrakt sprženog bića. A onda polako na tamnom nebu nestaju meteori te suze svetoga Lovre, a na žaru, uz gradele, ostaju samo razbacane kosti i ostaci pojedene hrane, sve bjelji u pepelu, kao prah vatrenog umijeća.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia