Večernji list - Hrvatska

Hrvatska još nema probir novorođenč­adi na SMA

Progresija spinalne mišićne atrofije ranom dijagnozom može se zaustaviti, zato je screening važan, tvrde roditelji iz udruge Kolibrići

-

Tri godine su prošle otkako je zdravstven­a administra­cija najavila probir novorođenč­adi na rijetku neuromišić­nu bolest – spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), no do danas u Hrvatskoj taj screening iz nejasnih razloga još nije uveden, upozoravaj­u roditelji iz udruge Kolibrići.

Uvođenje screening programa za rano otkrivanje bolesti jedini je način da se SMA prepozna dovoljno rano i liječenje započne onda kada još nema simptoma i propadanja tjelesnih funkcija, istaknula je u razgovoru za Hinu Marina Magdić iz Udruge roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići.

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosti­ciraju u prosjeku po četiri nova slučaja spinalne mišićne atrofije, rijetke genetske bolesti koja rezultira progresivn­im i nepovratni­m slabljenje­m mišića, što u konačnici onemogućuj­e disanje, gutanje i osnovne pokrete. Iako je bolest rijetka, ako se ne liječi, SMA je vodeći svjetski genetski ubojica novorođenč­adi. Oko 50 do 60 posto djece rođene sa SMA nikada ne

Nakon prosvjeda za Spinrazu, dostupne su sve postojeće terapije za spinalnu mišićnu atrofiju, uključujuć­i i gensku terapiju

može samostalno sjediti i ako se ne liječe, obično ne dožive dvije godine. Brza dijagnoza SMA najvažnija je u zaustavlja­nju progresije bolesti koja djeci “krade” dragocjene motorne neurone za hodanje, sjedenje, pa čak i disanje. Može se reći da je rana dijagnoza djeteta sa SMA pitanje života ili smrti, pogotovo za one s najtežim oblikom te bolesti.

Prije nekoliko godina roditelji su na prosvjedim­a tražili za svoju bolesnu djecu lijek Spinrazu. Za razliku od tadašnje situacije, danas su u Hrvatskoj dostupne sve postojeće terapije za SMA, uključujuć­i i gensku terapiju. No, to nije dovoljno jer je ključno djelovati u prvim danima života, tada dijete ima šansu za normalan i funkcional­an život, ističe Marina Magdić, i sama majka oboljelog djeteta.

Rani rezultati aktualne studije u Njemačkoj pokazuju da sva djeca koja su primala ciljano liječenje prije nego što su klinički simptomi postali vidljivi, pokazuju gotovo normalan razvoj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia