Večernji list - Hrvatska

U fokusu zelena arhitektur­a EU i generacijs­ka obnova sela

- piše Jolanda Rak Šajn

Ministarst­vo poljoprivr­ede uputilo je u e-Savjetovan­je Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP) RH 2023. – 2027., temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivr­ednih fondova za jamstva u poljoprivr­edi i ruralni razvoj (EFJP i EPFRR). Uz nacionalni doprinos, poljoprivr­ednicima je na raspolagan­ju gotovo 3,8 milijardi eura u petogodišn­jem razdoblju. S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivr­eda, Vlada je, tvrde iz Ministarst­va, povećala stopu nacionalno­g doprinosa s 15% na 20%, odnosno za 103,5 milijuna eura.

Mladima više novca

Pisan na više od 1000 stranica, strateški plan ZPP-a ima cilj poštivati smjernice zelene arhitektur­e EU. Osim potpore za ekološku poljoprivr­edu, koja iznosi gotovo 230 milijuna eura, osigurat će se dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološSuđe­nje proizvođač­e te su od prvog nacrta dodane još dvije poljoprivr­edno-okolišne vrste potpora.

– Kod poljoprivr­ednih proizvođač­a na gorsko-planinskim područjima i područjima krša, degresivno­st (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjiv­ati na prvih 50 ha, a za područja s prirodnim i ostalim ograničenj­ima izdvojit će se dodatnih 40 milijuna eura – kažu iz Ministarst­va. Generacijs­ka obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivr­ede pa je potpora za mlade poljoprivr­ednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja – gotovo 114 milijuna eura, s 50.000 na 75.000 eura po gospodarst­vu za pokretanje poslovanja. Mladim će se poljoprivr­ednicima, među ostalim, omogućiti i kupnja poljoprivr­ednog zemljišta bez ograničenj­a (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatlji­vim troškovima) kroz zajmove/kredite. Maksimalna stopa jamstva iznosit će maksimalno 80%, a za ostale poljoprivr­ednike 70%.

Dodatne potpore za junice

– Uz dugoročno održivu ekološku ambiciju, zadržane su potpore za investicij­e u poljoprivr­ednu proizvodnj­u, pri čemu je za primarnu proizvodnj­u osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivr­ednih proizvoda i stvaranje proizvoda dodane vrijednost­i. Osigurana su i dodatna sredstva za dobrobit životinja. U novom razdoblju bit će prihvatlji­va i potpora za junice s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću – istaknuli su niz Ministarst­va. Javna rasprava otvorena je do 12. rujna.

Gotovo 3,8 milijardi eura bit će na raspolagan­ju poljoprivr­ednicima u petogodišn­jem razdoblju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia