Večernji list - Hrvatska

Infobip je, pravno gledano, britanski jednorog, a Rimac za dlaku nije stigao u statistiku

- Tanja Ivančić

Tvrtke jednorozi u Europskoj uniji nisu učestala pojava, statistika je ubilježila ukupno tek njih 222 do kraja ožujka, no ni naši Infobip i Rimac nisu među njima. Jednorozi ili unicorni privatne su startup tvrtke čija se vrijednost procjenjuj­e na više od milijardu dolara. U analizu EU uključene su tehnološke tvrtke osnovane od 1990. koje se trenutačno procjenjuj­u na vrijednost višu od 1 milijarde dolara, dok su tvrtke koje su premašile 1 milijardu dolara kao podružnice isključene. U planu EU za tzv. digitalno desetljeće udvostruče­nje je trenutačno­g broja jednoroga do 2030.

Dakle, prema Dealroomu, u svijetu su u ožujku ove godine poslovala 2282 jednoroga. EU ih ima 222, što je 57 više nego lanjskog ljeta. Sjedinjene Države svoj broj su povećale s 889 na 1243, Azija sada ima 530 jednoroga, za razliku od ljeta ‘21., kada ih je bilo 414, s tim da ih je 306 u Kini. U Ujedinjeno­m Kraljevstv­u ih je, pak, 119.

Vodeće zemlje Europske unije prema broju jednoroga su Njemačka s njih 58, Francuska ima 35, Švedska 30, a Nizozemska 24 tvrtke jednoroga. Nekoliko je zemalja EU postiglo znatan napredak. Poljska je, primjerice, povećala broj jednoroga s 2 na 11, a Češka sada ima četiri jednoroga, nakon što je 2021. bila na nuli. Postoji osam država članica EU bez ijednog jednoroga, a među njima je i Hrvatska. Infobip, vodnjanska tehnološka tvrtka i uzdanica Hrvatske, pravno gledano, britanska je tvrtka, dok Rimac Grupa

Tek nedavno, zadnjom rundom investicij­e, Rimac ima službeni status jednoroga jer mu je valuacija sada 2,2 milijarde dolara, što se očito nije vremenski poklopilo sa statističk­im rezultatim­a u ovoj godini, pojasnila nam je Hajdi Ćenan nije “stigla” upasti u statistiku.

– EU nažalost Infobip gleda kao firmu UK-a jer je investicij­a kojom je dosegnuo status jednoroga napravljen­a u londonskoj središnjic­i, dok Rimac do zadnje investicij­e službeno još nije bio jednorog, odnosno valuacija mu je bila neznatno ispod milijarde dolara. Tek nedavno, zadnjom rundom investicij­e, ima službeni status jednoroga jer mu je valuacija sada 2,2 milijarde dolara, što se očito nije vremenski poklopilo sa statističk­im rezultatim­a u ovoj godini – pojasnila nam je Hajdi Ćenan, predsjedni­ca CRO Startup udruge te dodala kako cijela EU ima problem s izmještanj­em sjedišta velikog broja firmi u jurisdikci­ji UK (koji više nije u EU) i Sjedinjene Države jer su više startup-friendly, tako da mnogi startupi koji realno jesu nastali u EU više nisu u statistici EU nakon što postanu jednorozi.

Od 12 najvrednij­ih jednoroga na svijetu, prvih pet nalazi se u SAD-u, sljedeća četiri u Kini, a ni jedan u EU. Najvrednij­i EU jednorog je Adyen koji se nalazi u Amsterdamu i ima vrijednost od 56,8 milijardi eura. Slijede Spotify i Klarna, oba sa sjedištem u Stockholmu. Od 12 najvrednij­ih EU jednoroga, pet se nalazi u Njemačkoj, tri u Švedskoj, a po jednog imaju Nizozemska, Irska, Danska i Belgija. U EU jednorozi su najaktivni­ji u fintechu (20,3%), poslovnom softveru (12,6%) i zdravstvu (12,2%), što je u skladu sa svjetskim trendovima, no jasno je da

• postoje u gotovo svakom sektoru.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia