Večernji list - Hrvatska

Sergej Jakirović: Ne idem iz Mostara, sa Zrinjskim možemo ispisati povijest

Želim da moji igraču uživaju. Već sada smo oborili klupski rekord, a mogu misliti što bi bilo kada bismo izborili skupinu Konferenci­jske lige. To nikada nitko nije napravio u BiH – kaže Jakirović

- Željko Janković

Sergej Jakirović mogao bi ovog tjedna ispisati nogometnu povijest, ne samo Zrinjskog nego i cijelog klupskog nogometa u Bosni i Hercegovin­i. Doduše, Jakir je već sada dosegao najveći uspjeh u povijesti mostarskog kluba plasiravši se u doigravanj­e Konferenci­jske lige. A ako u dvije utakmice uspije nadigrati Slovan iz Bratislave i izbori igranje u skupini, bio bi to povijesni rezultat.

– Nastavili smo gdje smo stali prošle sezone. Svi mediji i nogometni djelatnici bili su dosta radoznali što možemo u Europi. Pokazali smo da i na europskoj razini možemo igrati kao u ligi – počeo je Jakirović.

Što je osnovna pogonska snaga ovog projekta?

Ozračje je pravo

– Uz momčadski duh to je sigurno i naša igra, odnosno ozračje. Momčad diše zajedno, a to se vidi najbolje kako dečki zajedno proslavlja­ju pogotke. Uz doselekcij­u uvijek gledamo dovesti bolje igrače. No, najvažnije mi je da su to radišni i karakterni momci da se ne našteti ozračje koje imamo sada. Na to posebno pazim. U našoj momčadi strogo je određena hijerarhij­a. Igrači slijede stručni stožer, no bez uzajamnog povjerenja ništa ne bi bilo moguće.

Je li ovaj Zrinjski bolji nego lani?

– Igrali smo samo dvije utakmice u prvenstvu, tri smo susreta odgodili. Natjecanje u ligi će pokazati gdje smo, no vjerujem da ćemo i ove godine igrati važnu ulogu. Sudeći po Europi, sigurno smo bolji, no imamo prostora za napredak.

Raste i navijačka euforija, nakon povratka iz Kazahstana navijači su priredili doček u tri sata u noći.

– Došlo je stvarno puno ljudi, bilo je šest navijača u Kazahstanu. To je jako pohvalno. Nismo uopće razmišljal­i o dočeku, kada smo prošli carinu, dočekala nas je bakljada. Naši navijači velika su podrška i pogonsko gorivo. Njihova podrška nikada nije bila upitna. Dajemo sve od sebe.

Raste euforija, ali sigurno i pritisak na momčad?

– Nema pritiska. I prije Europe kazao sam da nemamo što izgubiti. Jer, ako usporedite budžete, primjerice Tobola koji ima 30 milijuna eura godišnje, u odnosu na naših 1,5 - 2 milijuna, sve vam je jasno. Želim da moji igrači uživaju. Već sada smo oborili klupski rekord, a mogu misliti što bi bilo kada bismo izborili skupinu. To nikada nitko nije napravio u BiH. To je povijesna prilika. Nije lagano jer stalno igramo s prvacima. U sljedećih nekoliko dana bit će velika euforija.

Što vas očekuje protiv Slovana iz Bratislave?

– Važno je da nakon prve utakmice u Mostaru izborimo pozitivan rezultat. Gledao sam Slovan protiv Olympiakos­a i više su pokazali, iako su Grci prošli dalje.

Alkemija između Jakirovića i kluba očito je pogođena?

– Moj stožer i ja lako smo se identifici­rali s klubom. Ja sam se rodio u Mostaru i poznajem taj mentalitet. Baš zbog toga mi i odgovara priča. Kliknuo sam s izvršnim dopredsjed­nikom Dankom Šulentom, predsjedni­kom Denisom Lasićem i direktorom Ivanom Beusom. Savršeno funkcionir­amo. Nije mi se bilo teško prilagodit­i. U Mostaru nikome nije bilo lako, nitko nas nije nadigrao, a takvu utakmicu očekujem i u četvrtak protiv Slovana.

Kako ste zadovoljni Dinamovom kolonijom u Zrinjskom, Nikom Jankovićem, Petrom Sučićem i Marijem Ćužeom?

– Imamo puno upita za Jankovića. On je veliki potencijal, može se još više razviti i smatram da jednog dana igrati u Dinamu, posebice ako prodaju Ivanušeca. Sučić je bio naš kadet i junior, a odlično smo reagirali kada smo ga vratili iz Dinama. Ovdje ima idealne uvjete da nastavi rasti. Da nije bilo rata u Ukrajini, Ćuže sigurno nikada ne bi bio u Zrinjskom. On je za nas važna karika.

Ovakav Zrinjski sigurno postaje zanimljivi­ji sve većem broju europskih klubova?

– Iza svake utakmice imamo upite za pet-šest naših igrača. To je taj benefit igranja u Europi. No, liga u BiH se podcjenjuj­e. Sada kada se naprave novi tereni, bit će 50 posto bolja. To se dogodilo i u HNL-u.

Mediji me sele

Što bi bio vaš sljedeći trenerski iskorak?

– Ne razmišljam o tome. Imam ugovor do 2024. godine, a mediji me stalno sele nekamo. Samo radim svoj posao, svjestan da može doći ponuda. Nema forsiranja, najbolja reklama je ono što radiš.

S obzirom na vaše rezultate, teško će vas Mostarci i pustiti?

– Sve se lako dogovaram s ljudima u klubu, baš kao i zimus.

Jeste li gledali derbi Dinama i Hajduka?

– Naravno. Odlična utakmica za prosječnog gledatelja. Dinamo je pokazao kvalitetu. Hajduk je došao s idejom da što dulje drži pozitivan rezultat i da zaprijeti iz kontre. Pogreška stopera vratila je Dinamo koji je imao sreće jer Livaja s metra nije zabio. Sve je bilo gotovo kada je Gojak zabio. Bila je to zaslužena pobjeda Dinama

• – zaključio je Jakirović.

 ?? ?? ZRINJSKI U EUROPI Sergej Jakirović (lijevo) i ove je sezone s mostarskim klubom ostvario zapažene rezultate. Napravili su europski iskorak, a u ligi će opet, sasvim sigurno, igrati važnu ulogu
ZRINJSKI U EUROPI Sergej Jakirović (lijevo) i ove je sezone s mostarskim klubom ostvario zapažene rezultate. Napravili su europski iskorak, a u ligi će opet, sasvim sigurno, igrati važnu ulogu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia