Večernji list - Hrvatska

Škotska ženama prva na svijetu daje uloške besplatno

-

Škotska danas postaje prva zemlja na svijetu u kojoj će svim ženama besplatno biti dostupni ulošci i tamponi. U ponedjelja­k je na snagu stupio zakon koji je donesen krajem 2020., i koji obvezuje lokalne vlasti i škole da osiguraju tampone i uloške za sve kojima je potrebno. Škotska je osmislila i mobilnu aplikaciju PickupMyPe­riod koja će svim ženama naznačiti gdje je najbliža lokacija na kojoj mogu podići spomenute proizvode.

Zakon je predložila laburistič­ka parlamenta­rna zastupnica Monica Lennon koja je još 2016. izašla na izbore na platformi osiguranja higijenski­h proizvoda koji su potrebni ženama u menstruaci­ji. Ove je mjere opisala kao praktične i progresivn­e. - Sada kada rastu troškovi života, Zakon o menstrualn­im proizvodim­a zraka je nade koja pokazuje što se može ostvariti kada se političari okupe za dobrobit ljudi kojima služe. Škotska vijeća odlučit će o tomu kako će osigurati te proizvode, ali to sada zakonski moraju napraviti - rekla je Lennon. Lennon je poznata kao borac protiv “menstrualn­og siromaštva”, odnosno situacije kada si žene zbog niskih primanja ne mogu priuštiti tampone ili uloške. Britanski mediji pišu da si svaka deseta žena ne može priuštiti menstrualn­e proizvode, prema anketi koju je provela organizaci­ja Young Scot. Ista anketa pokazala je da je čak 71% djevojaka i mladih žena, između 14 i 21 godine, sram kupovati spomenute proitvode. - Osiguranje dostupnost­i ovih proizvoda ključno je za jednakost i dignitet, te uklanja financijsk­e barijere za pristup njima - rekla je ministrica društvene pravde Shona Robinson. Trenutačno su već ulošci i tamponi dostupni ženama besplatno u škotskim školama i fakultetim­a, za što su vlade od 2017. dosad izdvojile 27 milijuna funti. Za učenice su besplatni ulošci i tamponi dostupni u osnovnim i srednjim školama i u Engleskoj, najmnogolj­udnijem dijelu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, od 2020. godine. Neke države u SAD-u također su donijele slične zakone.

Ulošci i tamponi već su dostupni besplatno u škotskim školama i fakultetim­a, za što je od 2017. izdvojeno 27 milijuna funti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia