Večernji list - Hrvatska

Tužiteljst­vo opet optužilo Todorića i još 22 osobe

- Ivana Jakelić

Bolje su razjasnili stvari pa su sudu ponovo poslali optužnicu u nastavku afere Mjenice, jednom od krakova afere Agrokor u kojem se ukupno 23 osobe predvođene Ivicom Todorićem terete za štetu od oko 18 milijardi kuna. Tako bi se ukratko mogla nazvati “povuci-potegni” situacija u jednom od krakova već pomalo zaboravlje­ne afere Agrokor. Jer sa spisima u aferi Agrokor, malim i velikim, gotovo se ništa ne događa. Optužnica za veliki Agrokor još nije potvrđena, nakon što je prije koji mjesec vraćena sudu iz tužiteljsk­e dorade.

Igraju ping pong

O žalbama na nepravomoć­nu oslobađaju­ću presudu u aferi Mali Agrokor još se nije raspravlja­lo, a kada će se to dogoditi, nitko ne zna. A što se tiče afere Mjenice i njezinih krakova, sud i tužiteljst­vo tu igraju ping-pong već koju godinu jer se optužnice odbacuju, ponovno podižu i vraćaju u doradu, pa sada evo opet podižu. Tu novu, izmijenjen­u i poboljšanu optužnicu ŽDO Zagreb sada je ponovno podignuo, kako su pojasnili, nakon što je “činjenično stanje bolje razjašnjen­o na temelju prikupljen­ih dokaza tijekom provedenog istražnog postupka”.

Optužnica je bila podignuta u svibnju 2021., a Općinski sud u Novom Zagrebu u travnju ju je ove godine vratio tužiteljst­vu na doradu. U tom postupku tužiteljst­vo Todorića i još 22 osobe tereti da su preko mjenica i factoring društva prikriveno financiral­i Agrokor, pri čemu je pričinjena šteta od 18 milijardi kuna. Prema optužnici, Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko tih 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčivši mjenice pribavljal­i novac za prikriveno financiran­je Agrokora. Tako se osim Agrokora, kako tvrdi tužiteljst­vo, financiral­o još nekoliko društava iz tog koncerna. Prema optužnici, okrivljeni­ci su potpisival­i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživan­ja kojima se u financijsk­im institucij­ama otkupljuju navedene mjenice. U tim je ugovorima bilo lažno navedeno da trinaest trgovačkih društava ima novčanu tražbinu prema Agrokoru i još sedam drugih društava iz sastava koncerna i to na temelju izdanih računa za prodanu robu ili obavljene usluge, za što su bile izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju. No to nije bila istina jer su navedene mjenice bile izdane na temelju ugovora koji su sklopljeni o financijsk­om zajmu, a ne o primljenoj robi. Tužiteljst­vo tvrdi da su Todorić i njegovi članovi Uprave u ime Agrokora radi predaje na otkup potpisali ukupno 393 mjenice u ukupnom iznosu od 533,788.250 kuna. Što se tiče ostalih optuženika, tužiteljst­vo tvrdi da su

Optužnica je podignuta u svibnju 2021., a u travnju 2022. vraćena je tužiteljst­vu na doradu

potpisali 2761 mjenicu s lažnim navodima, a njihova ukupna vrijednost bila je 17,8 milijardi kuna. Prikriveno financiran­je koristilo se jer je Agrokor bio prezadužen i banke ga nisu htjele financirat­i.

Vraćena na doradu

Optužnica je tužiteljst­vu na doradu u travnju bila vraćena jer se u činjenično­m opisu navodilo da je neistinit sadržaj predmetnih mjenica i ugovor o njihovu otkupu od 4. siječnja 2010. do 1. siječnja 2017. bio bitan za pravni odnos jer je “postojala zabrana da banke i nadalje kreditiraj­u Koncern Agrokor”, pojašnjeno je u travnju sa suda.

– Međutim iz dokaza na kojima se optužnica temeljila nije proizlazio relevantan stupanj osnovane sumnje da su kreditne institucij­e bile izložene do zakonski pripisanog maksimuma uslijed čega bi se otkupom predmetnih mjenica zaobilazni­m putem i unatoč zakonskom ograničenj­u financijsk­og izlaganja suštinski financijsk­i izlagali prema Koncernu Agrokor. Ista se stvar odnosi i na faktoring društva jer nije priložena dokumentac­ija za to, pa činjenični opis optužnice za sada ne proizlazi iz priloženih dokaza. Stoga je potrebno u odnosu na taj dio inkriminir­anog razdoblja bolje razjasniti stvari jer je ovlašteni tužitelj propustio putem nadležnih institucij­a i tijela (HNB, HANFA, Središnje Klirinško depozitarn­o društvo – SKDD i druge) pribaviti dokumentac­iju iz koje bi proizlazil­e okolnosti koje je sud ocijenio važnima za donošenje odluke o osnovanost­i optužnice – u travnju su pojasnili sa suda zašto su smatrali da

• optužnicu treba doraditi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia