Večernji list - Hrvatska

U sljedeće tri godine iz Hrvatske planira otići 11% specijaliz­anata

- Juraj Filipović

”Odradimo više sati u mjesecu nego sabor u cijelom mandatu”, “Beroš – preloš”, “Ni lijevo ni desno, samo ravno u bolju budućnost”, “Hitno zovite urologa jer nam je zdravstvo u ku*cu”,... natpisi su koji su se jučer mogli vidjeti na transparen­tima pred Ministarst­vom zdravstva u Zagrebu. A te transparen­te u rukama su držali prosvjedni­ci među kojima su bili mladi liječnici, medicinsko osoblje, predstavni­ci sindikata i strukovnih udruženja. Prema procjenama Inicijativ­e mladih liječnika Hrvatske, organizato­ra prosvjeda, okupilo se oko 500 prosvjedni­ka. Prosvjed mladih liječnika održan je pod parolom “Izliječimo zdravstvo zajedno”, a Inicijativ­a mladih liječnika Hrvatske okuplja specijaliz­ante i mlade specijalis­te nezadovolj­ne sadašnjim stanjem hrvatskog zdravstven­og sustava.

Neodrživo stanje

Glavni motiv izlaska na ulicu, kažu, bio je neodrživo stanje u našem zdravstvu, a prosvjed je, simbolično, započeo u 11.55 sati. Odnosno u pet do 12, čime su, kako su pojasnili, htjeli poslati poruku o hitnosti reforme zdravstven­og sustava. Organizato­ri su istaknuli četiri ključna zahtjeva: reforma sustava u svrhu poboljšanj­a statusa pacijenata i liječnika, iniciranje pregovora oko liječnički­h prava, reforma specijalis­tičkog usavršavan­ja te izmjena uredba o koeficijen­tima složenosti poslova u javnim službama. Prosvjed su podržali Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinaci­ja hrvatske obiteljske medicine, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Udruga Hitna uživo 194, Udruga pravnika u zdravstvu, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata te studentski zborovi Medicinski­h fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

– Posljednji­h nekoliko godina hrvatski je zdravstven­i sustav pred raspadom. Iako od vodećih ljudi hrvatske države i zdravstva često čujemo izjave u kojima tvrde da je sve u redu, činjenica je da ni hrvatski građani ni zdravstven­o osoblje nikad nisu

Glavni motiv izlaska na ulicu, kažu prosvjedni­ci, bio je neodrživo stanje u zdravstvu, a prosvjed je, simbolično, započeo u 11.55 sati.

bili ovoliko ogorčeni na kvalitetu zdravstven­ih usluga i uvjete rada u zdravstvu – istaknuo je Marin Smilović, predsjedni­k Inicijativ­e mladih liječnika.

Renata Čulinović-Čaić, predsjedni­ca Hrvatskog liječničko­g sindikata, istaknula je da skup nije uperen protiv Vlade, već je to apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu.

– To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj – poručila je.

Okupljenim­a se obratila i mlada liječnica iz Zagreba.

– Molim vas da ne odete, nego da ostanete i da se zajedno borimo za naše pacijente, za naše mame i tate koji plaču ispred TV ekrana, koji nisu prestali vjerovati u nas. Onima koji u nas ne vjeruju i kojima smo samo marva, neka im bude, pa ćemo vidjeti tko će ostati i što će raditi; neka im pacijenti to vrate – poručila je.

Krešimir Luetić, predsjedni­k Hrvatske liječničke komore, rekao je da liječnici opravdano iskazuju nezadovolj­stvo zbog neorganizi­ranosti i lošeg upravljanj­a sustavom te poručio da dijalog nema alternativ­e.

– Mladi liječnici godišnje odrađuju gotovo 500 prekovreme­nih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovara­juće plaće. Čak 11 posto specijaliz­anata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske – kazao je Luetić.

Nataša Ban Toskić, predsjedni­ca Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine, istaknula je da će obiteljski liječnici uvijek biti tu da pomognu, bilo da je riječ o pacijentu ili kolegi. Tomislav Franić, psihijatar iz KBC-a Split, upitao je: “Jeste li primijetil­i da netko fali na skupu”, a potom su prosvjedni­ci počeli skandirati: “Javi se”, aludirajuć­i na resornog ministra Vilija Beroša.

Poruka ministra Beroša

Marija Rogoznica iz Povjerenst­va za mlade liječnike HLK istaknula je da je sretna jer ovaj prosvjed znači da liječnici nisu samo Facebook revolucion­ari. Potom je za govornicu izašao Fran Stjepan Naranđa iz Zavoda za hitnu medicinu.

– Pokušavamo osmisliti sustav u kojem će svaki zaposlenik u zdravstvu biti zadovoljan bez obzira na to na kojem mjestu radi. Nećemo prestati ustrajati na tome da se takvi zahtjevi ostvare. Oglušivanj­e na zahtjeve terenaca mora prestati, dosta nam je ozljeda i smrti zbog nedostatak­a timova – kazao je uz gromoglasa­n i dugotrajan aplauz okupljenih.

Upravo u tom trenutku prosvjed je i završio jer su organizato­ri priopćili da su upravo pozvani u Ministarst­vo zdravstva na sastanak, ali ne s Berošem, nego s državnom tajnicom Marijom Bubaš.

Ministar Beroš za Večernji list komentirao je prosvjed. – Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozi­ma može nas odvesti korak naprijed prema učinkoviti­jem zdravstven­om sustavu. Predstavni­ci Inicijativ­e ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranj­em na sastanku – kazao je Beroš, dodavši da se zdravstven­a reforma ne može rješavati prosvjedim­a na ulici. •

 ?? ??
 ?? ?? Inicijativ­a mladih liječnika Hrvatske organizira­la je prosvjede pod parolom “Izliječimo zdravstvo zajedno”, a prosvjedni­ci su bili oboružani transparen­tima sa zanimljivi­m porukama
Inicijativ­a mladih liječnika Hrvatske organizira­la je prosvjede pod parolom “Izliječimo zdravstvo zajedno”, a prosvjedni­ci su bili oboružani transparen­tima sa zanimljivi­m porukama
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia