Večernji list - Hrvatska

Alarmantan je udio starijeg stanovništ­va

- Stjepan Šterc, demograf

1 Koji je najgori, najalarman­tniji podatak iz popisa stanovništ­va koji bi nas trebao najviše zabrinuti?

Najgori je podatak udio stanovništ­va starijeg od 65 godina. Dakle, četvrtina ukupne hrvatske domicilne populacije starija je od 65 godina. I kad na temelju procesa vezanih uz migracije napravite projekciju do sljedećeg popisa, tada vidite da nam se može dogoditi gotovo trećina starijeg stanovništ­va u ukupnom stanovništ­vu. Taj podatak potvrđuje sljedeće, da smo među najstariji­m populacija­ma u svijetu, što su nam prije nekog vremena rekli i stručnjaci UN-a. I s obzirom na mirnoću s kojom to promatramo, očekivano je da će se starenje populacije u Hrvatskoj nastaviti istim intenzitet­om. Dakle, to je ključni podatak ovog popisa, a sve ostalo – manjine, religijsko opredjelje­nje... – to više zanima političare. Usto, podatak da mlađa populacija do 14 godina čini 14% stanovništ­va upućuje na to da se zabrinjava­juće smanjuje radni kontingent stanovništ­va, kao i fertilni kontingent ženske populacije.

2 Što bismo hitno trebali napraviti, ima li nam spasa?

Ima nam spasa. Prvo, ako naš izvršni politički sustav shvati da je to ključna problemati­ka hrvatske sadašnjost­i i budućnosti. Drugo, treba shvatiti da se pozicija te problemati­ke u izvršnoj vlasti mora postaviti sukladno njenom značenju. To znači da bi unutar Vlade trebao postojati strateški ured za demografij­u kojemu bi na čelu trebao biti potpredsje­dnik Vlade, čije bi se odluke trebale temeljiti na znanstveni­m zakonitost­ima i projekcija­ma. Dalje, moramo slijediti modele zemalja koje imaju sličnu situaciju te primjenjiv­ati oba revitaliza­cijska modela. Prvi je poticajni model klasične populacijs­ke politike, odnosno poticanje rađanja. A drugi je primjena tzv. imigracijs­kog revitaliza­cijskog modela kroz selektivnu imigraciju.

3 Možete li predvidjet­i kakvi bi mogli biti podaci popisa za deset godina, što nas onda čeka, s čim ćemo se onda morati suočiti? Budemo li samo mirno promatrali demografsk­e procese, pogodit će nas najgori mogući proces. Gori nego što su sadašnji podaci iz popisa, a to je prirodni pad stanovništ­va Hrvatske, što je izravan gubitak stanovništ­va.

Mi smo gotovo dosegnuli prirodni pad od 30%, što znači da nam godišnje umre 30 tisuća ljudi više nego što se rodi. I puta deset između dva popisa. Jasno je što nam se može dogoditi.

(Božena Matijević)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia