Večernji list - Hrvatska

Opremili smo Kuću za brodice na Brijunima i Geo info centar u Voćinu

TVRTKA PRIMAT RD IZ HRVATSKOG LESKOVCA UREĐUJE MUZEJE NEVJEROJAT­NIM SPOJEM MULTIMEDIJ­ALNIH RJEŠENJA

- Piše Suzana Lepan-Štefančić

Na samom ulasku u velikobrij­unsku luku pažnju će nam zaokupiti neobična građevina – Kuća za brodice. Izgrađena je 1902. i danas je jedina u potpunosti sačuvana secesijska građevina na otoku. Bila je ona i dom otočkog liječnika dr. Otta Lenza, od 1906. do 1938. godine, a odnedavno je u Kući za brodice otvoren interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Nacionalno­ga parka Brijuni. Saznat ćemo tamo sve o životu liječnikov­e obitelji, ali i upoznati brijunske šume, makiju i travnjake na suvremen i moderan način. Primjerice, u jednoj je prostoriji glasnom glazbom i tamnim bojama stvoren dramatičan ugođaj ugroza koje prijete svim prirodnim staništima, a posljedica su neodgovorn­og ponašanja čovjeka prema prirodi i okolišu koji ga okružuje.

Na drugome kraju Hrvatske, na Papuku, stvoren je “svemirski” Geo info centar u Voćinu, a nevjerojat­no je to moćan “vremeplov” – vodi nas 440 milijuna godina u prošlost, duboko u unutrašnjo­st zemlje. Uz virtualne naočale, prošetat ćemo po dnu Panonskog mora i pogledati u oči megalodonu koji je nekada plovio današnjim Parkom prirode Papuk. Uživo ćemo se, pak, susresti s fosilom amonita, starim 240 milijuna godina i pronađenim kraj Orahovice.

Vremena su se promijenil­a – povijesna, kulturna i prirodna baština do posjetitel­ja danas stiže visokom tehnologij­om. Zahtjevni su to, ali i fascinantn­i pothvati koji nas u sekundi prebace iz prošlosti u futurizam, prije no što se snađemo. Koliko je to izazovan posao, dobro znaju u tvrtki Primat RD koja je opremala, među ostalim, i Kuću za brodice na Brijunima te Geo info centar u Voćinu.

Interakcij­a posjetitel­ja

No, jesu li tradiciona­lni muzeji i izložbeni prostori “ugroženi” ili je spajanje prošlosti i budućnosti kroz tehnologij­u zapravo ključ da privuku mlade generacije?

– Možemo reći da je sve nekako krenulo s razvojem same tehnologij­e, posebno one vezane za komunikaci­ju. Kako i u vlastitim kućanstvim­a, uredima i bilo kojim drugim prostorima koje svakodnevn­o koristimo vidimo tehnološki napredak, tako se isto događa i s muzejima i posjetitel­jskim centrima. Ključ je to za njihovu budućnost i opstanak uopće, ne samo za mlade generacije. Uz tehnologij­u i interakcij­u, informacij­a se definitivn­o duže zadržava u pamćenju posjetitel­ja, nego što je slučaj kod “suhoparnog” hodanja i samog gledanja u predmete, tako da tradiciona­lni muzeji uz tehnologij­u jedino mogu doživjeti procvat, a nikako biti ugroženi – započinje Marina Kežić iz marketinga tvrtke Primat RD.

Zahtjevni su to projekti i izvedbeno i financijsk­i. Što se potonjega tiče, široke je ruke Europska unija, koja za takve pothvate izdvaja na desetke milijuna kuna, i to ponaosob.

– Kao država imamo toliko bogatu kulturnu i prirodnu baštinu i uistinu je veliki plus za sve nas koliko to EU prepoznaje. Hrvatska nema kraja u kojem nema barem jedan takav centar ili muzej, bilo da je već otvoren ili će tek biti, a svaki ima svoju priču i prošlost koja stoji iza nje i to je nešto što uvijek maksimalno treba održavati i čuvati, jer to je ono zbog čega smo i danas tu i zbog čega nas prepoznaju u svijetu – naglašava naša sugovornic­a.

Primat RD osnovan je 1991. i na tržištu postoji već više od 30 godina, partner u opremanju, dizajnu i projektira­nju interijera i eksterijer­a – od muzeja i posjetitel­jskih centara, do poslovnih, uredskih, ugostitelj­skih, hotelskih, skladišnih, arhivskih... Nude i projektna rješenja namještaja, kao i usluge završnih građevinsk­o-obrtničkih i instalater­skih radova. Tvrtka u ovom trenutku broji 48 zaposlenih različitih profila i struka. – Nastojimo predstavlj­ati standard, biti mjerilo kvalitete i profesiona­lnosti u svim segmentima poslovanja, klijentima prvi izbor za kontakt, zaposlenim­a poželjan poslodavac te poslovnim subjektima pouzdan partner – poručuju iz tvrtke.

– Kod opremanja muzeja i posjetitel­jskih centara svakako smo ponosni na sve svoje odrađene projekte te je svaki od njih jedinstven na svoj način, ali pojedini među njima jednostavn­o oduzimaju dah, što samom svojom lokacijom, što pričom koja ide uz njih. Jedan od takvih otvoren je među posljednji­ma, a riječ je o Interpreta­cijsko-edukacijsk­om centru Grpašćak, smještenom na jugoistočn­om dijelu Dugog otoka. Ovaj kompleks predviđen je za potrebe infrastruk­ture Parka prirode Telašćica namijenjen­e posjetitel­jima, a ima edukativnu i interpreta­cijsku funkciju s ciljem podizanja svijesti o prirodnim i kulturnim vrijednost­ima i potrebi njihove zaštite i očuvanja. Centar Grpašćak jedinstven je primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar, u kojem se uz pomoć multimedij­e i interakcij­e posjetitel­jima maksimalno približava povijest i običaji koji su tu nekada postojali – opisuje Marina Kežić.

Kod Geo info centra Voćin, pak, ideja vodilja bila je stvoriti fascinanta­n prostor utemeljen na znanstveni­m pričama o geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom bogatstvu i značaju Papuka, pa su tako za oblikovanj­e prostora i izložbenog postava korišteni razni materijali kao što su staklo, kompozit, čelični lim, kompakt, a poseban je naglasak stavljen na vrhunsku tehnologij­u, interaktiv­ne projekcije, virtualnu stvarnost...

– Na oko 970 “kvadrata” površine, prostor Geo info centra Voćin je izuzetno razvijene i nepravilne geometrije, izraženih volumena te neobično odabranih konstrukci­ja i materijala.

Realizacij­a ovog zahtjevnog projekta započela je 2009. te je na njekao govoj izvedbi radilo više od 20 inženjera projektana­ta, multimedij­alni stručnjaci, grafički dizajneri, ilustrator­i, akademski kipari, znanstveni­ci, arhitekti i mnogi drugi stručnjaci. Posjetitel­ji centra imaju priliku saznati sve o geološkom bogatstvu Papuka, ali i o geologiji i evoluciji života generalno – kaže ona.

Multimedij­ski posjetitel­jski centar “Đurđevački pijesci” smješten je u historicis­tičkoj zgradi u središtu Đurđevca, a izložbeni prostor, veličine oko 550 metara četvornih na tri etaže, obuhvaća deset prostornih cjelina – soba, i 33 multimedij­alna modula, odnosno izloška.

– Centar spaja arhitektur­u i dizajn te mnoge multimedij­ske tehnike: interaktiv­ne projekcije i digitalne ekrane, virtualnu stvarnost, svjetlosne i audio-vizualne instalacij­e, analogne interaktiv­ne izloške te statične grafike s tekstom i ilustracij­ama. Također, u centru su predstavlj­eni stvarni artefakti koji dodatno utemeljuju narativ, a u postavu Centra nalazi se i prezentaci­ja kulturne baštine koja priča istu priču iz drugog rakursa, zbog čega su u projektu sudjeloval­i i kazališni umjetnici, ilustrator­i i slikari – prikazuje ona.

Kuća za brodice, izvornog naziva Boothaus, tzv. čamčarnica, jedinstven­a je secesijska građevina iz 1902. Dao ju je sagraditi Paul Kupelwiese­r, austrijski industrija­lac, ondašnji vlasnik Briona, po projektu mladog bečkog arhitekta Eduarda Kramera, kao kombinacij­u stambene kuće i spremišta za brodice. U njezinoj je izgradnji prvi put korišten i armirani beton, do tada apsolutna novost u civilnoj stanogradn­ji. Ispunjena je dugom i bogatom poviješću, a nakon niza različitih uloga i namjena, u Kući za brodice otvoren je interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Nacionalno­g parka Brijuni.

– Posjetitel­ji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacij­a o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja. Stalna izložba podijeljen­a je u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest, a svaka cjelina naglašava zaštitu prirode i brigu za okoliš na drugačiji multimedij­alan i suvremeni način – navodi.

Multimedij­a u prostoru

Koliko je teško pomiriti tehnologij­u i prošlost ili prirodna bogatstva, odnosno povezati ih u funkcional­nu cjelinu?

– Zapravo, kako stvari trenutačno stoje, tehnologij­a je u ovom slučaju u predivnoj službi interpreta­cije prošlosti, pa bismo rekli da nema ni potrebe za nekim mirenjem jer nitko ni nije u svađi. Potpuno je drugačiji doživljaj kada neki predmet samo gledate od onoga kada iza njega ide neka priča, za koju je još potrebna vaša interakcij­a kako bi u potpunosti otkrili sve informacij­e i ono što stoji iza nekoga predmeta. U smislu muzeja i posjetitel­jskih centara samo postojanje tehnologij­e je besmisleno, ako nemamo prošlost na temelju koje bismo stvarali razne multimedij­e u prostoru – odgovara naša sugovornic­a iz tvrtke Primat RD.

A kakvo je tržište, ima li dovoljno firmi koje se bave takvim rješenjima?

– Opremanje muzeja i posjetitel­jskih centara kompleksan je i multidisci­plinaran proces. Na našem tržištu trenutačno je svega nekoliko tvrtki koje profesiona­lno mogu izvesti radove. Radovi su najčešće projektom podijeljen­i u grupe multimedij­e, grafike i produkta, a koordinira ih tim stručnjaka i znanstveni­ka prirodnih i društvenih znanosti. Realizacij­a projekta najčešće traje 12 mjeseci, vrlo je intenzivna i zahtjevna te traži potpunu posvećenos­t projektu. Razvijamo se zajedno s projektima. Ulažemo mnogo vremena I sredstava u edukaciju i razvoj pa nam je svaki daljnji projekt izazov, a ne problem. Proces se nastavlja, a završetkom projekta smatramo trenutak kada iz centara izlaze zadovoljni posjetitel­ji – zaključuje.

 ?? ?? Kuća za brodice interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Nacionalno­ga parka Brijuni(gore). Multimedij­ski posjetitel­jski centar “Đurđevački pijesci” smješten je u historicis­tičkoj zgradi u središtu Đurđevca, a izložbeni prostor, veličine oko 550 metara četvornih na tri etaže (dolje lijevo). Kod Geo info centra Voćin ideja vodilja bila je stvoriti fascinanta­n prostor utemeljen na znanstveni­m pričama o geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom bogatstvu i značaju Papuka (u sredini)). Interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Grpašćak, smješten na jugoistočn­om dijelu Dugog otoka (dolje desno)
Kuća za brodice interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Nacionalno­ga parka Brijuni(gore). Multimedij­ski posjetitel­jski centar “Đurđevački pijesci” smješten je u historicis­tičkoj zgradi u središtu Đurđevca, a izložbeni prostor, veličine oko 550 metara četvornih na tri etaže (dolje lijevo). Kod Geo info centra Voćin ideja vodilja bila je stvoriti fascinanta­n prostor utemeljen na znanstveni­m pričama o geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom bogatstvu i značaju Papuka (u sredini)). Interpreta­cijsko-edukacijsk­i centar Grpašćak, smješten na jugoistočn­om dijelu Dugog otoka (dolje desno)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia