Večernji list - Hrvatska

Fešta u Beču! Vatreni korak do četiri najbolja u Europi

Hrvatska nogometna reprezenta­cija u nedjelju (20.45) protiv Austrije igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini i plasman na završni turnir Lige nacija

-

Veliki hrvatski dan u Beču! Na stadionu Ernest Happel, u bečkoj zelenoj oazi, parku Prater, hrvatska nogometna reprezenta­cija u nedjelju od 20.45 protiv Austrije igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini Lige nacija. Vatreni bi pobjedom nad domaćinom potvrdili plasman na završni turnir, a remi, pa čak i poraz odgovarao bi nam ako Danska ne bi pobijedila Francusku na svome Parkenu u Kopenhagen­u.

Još od Europskog prvenstva 2008. godine i četvrtfina­lne utakmice Hrvatska – Turska u Beču ne pamti se takav interes hrvatskih navijača za jednu utakmicu naše reprezenta­cije u gostima. Tada se, uoči te rijetko viđene drame na Prateru, reporter austrijske televizije ÖRF u program javio riječima: ‘Dobrodošli u Beč, glavi grad Hrvatske!’.

Tada je na stadionu Ernst Happel bilo barem dvadeset tisuća hrvatskih navijača, a toliko ih se očekuje i danas. U Beču se sprema fešta nad feštama, euforija kakvu može proizvesti samo hrvatska reprezenta­cija, kao simbol postojane snage, siline, nadmoći i očaravajuć­ega nogometa.

Plasman na završni turnir Lige nacija bio bi drugi vrhunac ove generacije, nakon srebra iz Rusije, ujedno i najveći uspjeh Hrvatske u ovome natjecanju, u kojemu se natječe krema europskog nogometa, 16 najboljih reprezenta­cija Staroga kontinenta. Liga nacija zapravo je mini Europsko prvenstvo i osvajanje medalje u tom natjecanju stvar je golemoga prestiža. Do sada su taj privilegij imali Portugalci, Nizozemci i Englezi (2018.), te Francuzi, Španjolci i Talijani (2020).

Hrvatska u utakmicu s Austrijom ulazi kao veliki favorit, ne samo zbog plasmana po Fifi (Hrvatska 15., Austrija 33., nap.a.) i goleme razlike u tržišnim vrijednost­ima momčadi (Hrvatska 343.40/Austrija 240.70 milijuna eura), nego i zbog izvrsne forme. Hrvatska tako u posljednja tri nastupa ima tri skalpa reprezenta­cija iz svjetskoga Topa 10, svladavši dva puta Dansku i jednom Francusku, i to u razmaku od tri mjeseca. Nikada prije Hrvatska nije ostvarila takav impozantan niz pobjeda nad momčadima iz vrha svjetskoga poretka.

Remek-djelo je to izbornika s već zavidnim kontinuite­tom fascinantn­ih dosega, Zlatka Dalića, pritom – i svakako stimulativ­no za njega - jedinoga izbornika kojega je šef momčadi Austrijana­ca Ralf Rangnick pobijedio u u svojih pet nastupa s reprezenta­cijom. (T. Dasović)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia