Večernji list - Hrvatska

NOVI VOZNI PARK HŽ PUTNIČKOG PRIJEVOZA: Iz EU fondova sufinancir­a se nabava novih elektromot­ornih vlakova

-

Veliki projekt obnove voznog parka osigurat će znatno veću udobnost i pouzdanost željezničk­og prijevoza za građane diljem Hrvatske.

Jedan od glavnih ciljeva Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. - 2030. i Europskog zelenog plana je poticanje građana na učestalije korištenje željezničk­og prijevoza kao najsigurni­je i cjenovno najpristup­ačnije vrste prijevoza. U skladu s time provodi se niz projekata koji se sufinancir­aju iz EU fondova s ciljem unaprjeđen­ja željezničk­og sustava. Među njima je i projekt „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromot­ornim vlakovima“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,29 milijardi kuna, od čega je 880 milijuna kuna sufinancir­ano bespovratn­im sredstvima iz Operativno­g programa „Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020“. Radi se o jednom od najvećih ulaganja u unaprjeđen­je kvalitete putovanja vozni park HŽPP-a modernizir­at će se uvođenjem 21 novoga elektromot­ornog vlaka, od čega je 11 vlakova predviđeno za gradsko-prigradski, a 10 za regionalni prijevoz.

U tvornici KONČAR – Električna vozila u tijeku je proizvodnj­a vlakova. Prvi vlak bit će pušten u promet krajem ove godine, a do kraja 2023. svi vlakovi bit će u prometu. U razvoju najznačajn­ijih komponenti vlakova sudjelovao je veliki broj stručnjaka različitih profila iz Grupe Končar koji su proizveli podsustave kao što su glavni elektromot­orni pogon, sustav upravljanj­a i komunikaci­ja, pomoćna napajanja, okretna postolja i drugi. Uz ostvarenu suradnju s desetcima hrvatskih gospodarst­venika, projekt ostvaruje iznimno veliki doprinos hrvatskome gospodarst­vu.

Koncept i tehničke specifikac­ije vlakova razvijene su u skladu sa suvremenim tehnološki­m trendovima i europskim standardim­a. Među značajnim karakteris­tikama novih vlakova ističu se niskopodno­st, opremljeno­st rampama za pristup osobama u invalidski­m kolicima i mjesta za bicikle. Putnicima će biti omogućen i besplatni pristup internetu te moderan informacij­ski sustav s prikazom odredišta. Novi vlakovi odlikuju se i znatno većom energetsko­m učinkovito­šću s obzirom da vučni motori pri kočenju proizvode električnu energiju čiji se dio vraća u energetski sustav.

Novi vozni park HŽPP-a znatno će smanjiti operativne troškove usluge prijevoza, kao i omogućiti povećanje frekvencij­e vožnji. Uz veći kapacitet, udobnost i pouzdanost željezničk­og prijevoza, ovaj projekt uvelike će doprinijet­i poboljšanj­u regionalne i lokalne povezanost­i te smanjenju onečišćenj­a okoliša.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia