Večernji list - Hrvatska

Federer se u suzama oprostio od karijere

Poznati novinar Stephen A. Smith tvrdi da nije fer da se u javnosti vrti samo trenerovo ime, a ne i od sporne zaposlenic­e Ivana i Josipa naše su najveće nade za prvu hrvatsku žensku posadu na Olimpijski­m igrama

- Dražen Brajdić

Nakon više od 1500 mečeva, sa 41 godinom na leđima ali i iznimno bogatim nasljeđem, od profesiona­lnog tenisa oprostio se Roger Federer, jedan od najvećih ako ne i najveći tenisač svih vremena. Zbog svoje igračke elegancije i džentlmens­kog ponašanja izvan terena, posvuda obljubljen­i Švicarac zaključio je svoju karijeru uz 20 osvojenih Grand Slam naslova, 103 osvojena ATP turnira i nakon čak 310 tjedana provedenih na prvom mjestu rang-ljestvice profesiona­lnih tenisača. A unutar posljednje­g podatka krije se i rekord od 237 uzastopnih tjedana na vrhu rang-liste.

Od svojih vjernih navijača oprostio se u Londonu, za vrijeme Laver Cupa, sraza reprezenta­cije Svijeta i Europe koju je predstavlj­ao u paru sa svojim velikim rivalom i prijatelje­m Rafaelom Nadalom kojeg je, u najemotivn­ijim trenucima, držao za ruku kao da je trebao potporu. A obojici su oči zasuzile dok se prikazivao film posvećen Federerovu oproštaju.

Sam Federer posebno je bio emotivan kada je počeo govoriti o obitelji i supruzi Mirki:

– Supruga me mogla zaustaviti prije, ali nije to učinila, već me podržavala. Dopustila mi je da igram dokle god hoću, gurala me naprijed cijelo vrijeme.

Podržavali su ga i fanovi, koji su to pokazali i petominutn­im ovacijama, no u životu svemu dođe kraj, pa tako i velikim karijerama kakva je bila Federerova. A on je shvatio da je stigao kraj još prošlog ljeta kada mu je, nakon četvrtfina­lnog poraza od Poljaka Hurkača, postalo jasno da više nikad neće osvojiti Wimbledon, turnir koji je osvojio osam puta, više nego ijedan drugi Grand Slam.

– Kada sam lani izgubio u Halleu od Auger-Aliassimea, shvatio sam da moje koljeno to više ne može podnijeti i da više nikad neću osvojiti Wimbledon. Tada sam počeo plakati.

On možda i neće ostati rekorder, jer primjerice Nadal ima dva osvojena Grand Slama više, ali će biti upamćen po lakoći igranja. Dok su se drugi na terenu patili, on je zračio finoćom pokreta i poteza pa je bio pravi antipod nekim današnjim tenisačima koji su tako dobro utrenirani da djeluju poput strojeva. Inače, može se reći da se za ovakav oproštaj Federer spremao 14 mjeseci koliko se pokušavao vratiti u puni pogon. U tom razdoblju bilo je trenutaka kada je razmišljao hoće li se uspjeti vratiti do te mjere da može pristojno odigrati u paru. No uspio je te je elegantno, kako je to oduvijek činio, odšetao u povijest. Doduše, uz puno emocija i prolivenih suza.

– Rogerovim odlaskom otišao je i važan dio mog života jer svi mečevi odigrani protiv njega bili su i važni trenuci u mom životu. I zato sam bio emotivan vidjevši njegovu obitelj, sve te ljude – kazivao je Rafael Nadal kojemu je, s obzirom na njegovih 36 godina, ovo bila dobra priprema za sličnu svečanost kada mu biološki sat odsvira kraj karijere.

Samo je godinu dana mlađi i treći član “velike trojke” Novak Đoković. Vjerujemo da će sve učiniti da baš on u mirovinu ode s najviše osvojenih Grand Slam turnira, a zasad ih ima 21, jedan manje od ljevorukog Španjolca.

se najveća moguća profesiona­lna razina. Kako za velike kompanije ili pak, primjerice, banke, tako to vrijedi i za NBA klubove.

Ako je već tako začudilo nas je kao je gospodin Muzzella, prilično nestašan gospodin u studentski­m danima, onda mogao dobiti posao u Celticsima?

- Čim je on s tim zaposlen, znači da je to bilo prihvatlji­vo. On unutar organizaci­je očito nije napravio nikakav prekršaj. Doduše, ako se dogodi da ste kandidat za posao ali da imate nešto slabiju reputaciju od konkurenta, taj drugi će prije dobiti posao.

A kada nekoga zapošljava­ju, NBA klubovi provode sve moguće provjere.

- Ne znam koliko je to trajalo, i na koje su sve načine to radili, no i mene su provjerava­li. Nitko ne želi zaposliti nekoga s kriminalno­m prošlošću jer ako takvo što izađe na vidjelo sve to ide na štetu imidža kluba.

Ono što nije dobro za klub su svakako i brojne špekulacij­e o tome koja bi od zaposlenic­a mogla biti trenerova ljubavnica. Među “osumnjičen­im” našla se i klupska novinarka, “good looking” Amanda Pflugrad pa poznati novinar Stephen A. Smith traži od Celticsa da objave o kome je riječ da se prestane s nagađanjem vezanim uz dame koje s tim nemaju veze.

Zašto i dama nije imenovana?

- Zar dama koja je pristala na sporazumni odnos sa trenerom ne krši klupska pravila? Njega se u javnosti spominje i osuđuje, a mi ne znamo tko je ona. A što je sa drugim zaposlenic­ama Celticsa koje su sada žrtve jer su izveden pogrešne preptostav­ke o njihovoj uključenos­ti. Kada bi se točno znalo o kome s radi, to bi ublažilo zabrinutos­t svih ostalih žena čija su se imena spominjala. Ovih dana pati i Udokina zaručnica glumica Nia Long, s kojom ima 11-godišnjeg sina, koja je za aferu saznala samo nekoliko dana nakon što se vratila u Boston da bi bila sa svojim dugogodišn­jim

• dragim s kojim je u vezi od 2010.

 ?? ?? Roger Federer ovako je reagirao na oproštajni filmić prikazan u O2 Areni
Roger Federer ovako je reagirao na oproštajni filmić prikazan u O2 Areni
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia