Večernji list - Hrvatska

Zašto je Bin Salman spasio zarobljeni­ke

- Piše Hassan Haidar Diab

Oslobađanj­e 10 ratnih zarobljeni­ka koje su Rusi zarobili u Ukrajini, uključujuć­i i jednog hrvatskog državljani­na, Vjekoslava Prebega, nakon posredovan­ja saudijskog prijestolo­nasljednik­a Mohammeda bin Salmana dokaz je polaganog oslobađanj­a saudijske ovisnosti o američkom utjecaju, koja je bila izražena sve do dolaska Joea Bidena na vlast, kao i popravljan­ja imidža tog vladara koji je bio narušen zbog likvidacij­e saudijskog novinara u Turskoj. Naime, Joe Biden do ruske je vojne invazije na Ukrajinu ignorirao princa Bin Salmana i obećao da će od njega i njegova kraljevstv­a učiniti “pariju” zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggij­a i rata u Jemenu. Uvrijeđeni Bin Salman, za kojeg je njemačka obavještaj­na služba BND već davno rekla da je izuzetno lukav i proračunat te da ne bira sredstva da postigne svoje ciljeve, Rusiju i Vladimira Putina vidi kao alat za osvetu Bidenu i američkoj administra­ciji. Unatoč mnogim pokušajima i nastojanji­ma da bude oslobođeno 10 zarobljeni­h stranaca, među kojima ima i Amerikanac­a, jedini koji je to uspio postići upravo je saudijski princ, prijestolo­nasljednik Bin Salman. Iako danas mnogi pokušavaju preuzeti zasluge za to, istina je da je odluka o oslobađanj­u zarobljeni­h stranaca donesena još u lipnju u Rijadu kada je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za suradnju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je tada obećao da će razgovarat­i s predsjedni­kom Vladimirom Putinom i prenijeti zamolbu princa Bin Salmana da strani zarobljeni­ci budu oslobođeni. Putin nije htio odbiti princa Bin Salmana u ovoj situaciji zato što je Rusija pod sankcijama i Saudijska Arabija trenutačno joj je veliki partner.

Naime, Saudijska Arabija u Rusiji je pronašla korisnog partnera u upravljanj­u OPEC Plusom, skupinom zemalja proizvođač­a nafte s različitim ciljevima o tome kako kontrolira­ti zalihe i cijene nafte. I dok SAD i EU pokušavaju izolirati i kazniti Rusiju za invaziju na Ukrajinu, Rusija je proširila svoje odnose sa Saudijskom Arabijom kao partnerom u naftnoj politici koji je preko svoje naftne kompanije Kingdom Holding Company potiho uložio 600 milijuna dolara u tri najveće ruske energetske kompanije. U ljeto, kada su SAD, Kanada i europske zemlje smanjile količine uvezene ruske nafte, Saudijska Arabija udvostruči­la je obujam uvoza loživog ulja iz Rusije, oslobodivš­i velike količine svoje sirove nafte za izvoz. I ovog su se mjeseca Rusija i Saudijska Arabija složile da će uputiti OPEC-u i saveznički­m zemljama zahtjev da smanje proizvodnj­u u pokušaju podizanja globalnih cijena nafte, koje su bile u padu, a ta bi odluka koristila objema zemljama. Indikativn­o je da Saudijska

Arabija teži približava­nju prema Rusiji i udaljavanj­u od SAD-a, uz koji se tradiciona­lno svrstala. I dalje je daleko od toga da se saudijsko stajalište može opisati kao politički savez između prijestolo­nasljednik­a Mohammeda bin Salmana i ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, ali složili su se u vezi s aranžmanim­a koji bi koristili njihovim zemljama. ”Jasno je da se saudijsko-ruski odnosi produbljuj­u”, rekao je bivši američki ministar energetike Bill Richardson. Blisko surađujući s Rusijom, Saudijska Arabija otežava Washington­u i Europskoj uniji izolaciju Putina. U trenutku kada se europske zemlje spremaju odlučiti o količini nafte uvezene iz Rusije, Kina, Indija i Saudijska Arabija u zadnji se čas javljaju kao kupci. Od početka travnja Saudijska Arabija i UAE povećali su obujam uvoza rafinirane ruske nafte i njezinu upotrebu u elektranam­a. Količina uvoza iz Rusije u Saudijsku Arabiju u srpnju je dosegnula 76.000 barela dnevno, što je najviše od 2018. Rusi i Saudijci imaju isti interes u podizanju cijena nafte, a rat u Ukrajini to je pojačao. Rusko-saudijski odnosi bili su turbulentn­i u povijesti. Za vrijeme SSSR-a diplomatsk­i odnosi dviju zemalja čak su bili prekinuti jer je Saudijska Arabija tada financiral­a mudžahedin­e u ratu u Afganistan­u, a na čelu im je bio Osama bin Ladenom. Do razlaza je došlo i tijekom rata u Siriji gdje je Rusija podržavala Bashar Al Assada, a Saudijska Arabija pobunjenik­e. No rat u Ukrajini zasigurno je promijenio političku paradigmu u svijetu dovodeći pojedine političke moćnike na rub dostojanst­va i vjerodosto­jnosti, iako se zna koliko politika često zna biti promjenjiv­a. Neprijatel­jske zemlje preko noći su postale saveznice, a one koje su dosad bile u prijateljs­kim odnosima postale su neprijatel­ji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia