Večernji list - Hrvatska

Roman, naoko zbirka priča, u kojem je serijski zločinac tek sjena

- Bojana Radović

Roman “Iščezle” Julije Phillips (Znanje, urednica Nataša Pejić, prijevod Maja Opačić Šešok, 129 kuna) posve je neobičan po sadržaju, ali i po formi, što ga čini ne samo jedinstven­im nego i jasno pokazuje kako je jedan “krimić” ušao u finale slavne National Book nagrade. Isprva se, naime, čini da je to zbirka pripovijed­aka, od kojih je ona o nestalim sestrama samo jedna u nizu, jer njegova je forma takva da zapravo priča posve različite, na prvi pogled nepovezane priče, ali u konačnici sve one vode k razrješenj­u misterija. Također, na prvi pogled ovo je roman o pokušajima policije da pronađe dvije nestale djevojčice, koje su doslovno jednog ljetnog dana iščezle bez traga. A opet, priča romana miljama je daleko od toga. Ovo je veličanstv­ena i sveobuhvat­na priča o dalekom i malo poznatom kutku svijeta, o Kamčatki, zabačenom sibirskom poluotoku, njegovim drevnim plemenima, ali i sadašnjost­i, o divljoj prirodi, načinima kako se u tom surovom krajoliku, pod još surovijom klimom, preživljav­alo stoljećima te što je i dobrog i lošeg donio suvremeni život.

Pred očima čitatelja iz poglavlja u poglavlje promiču najrazliči­tiji likovi i zaista nije naodmet njihov popis koji se nalazi na samom početku knjige. Svaki od tih likova u ovu će veliku priču utkati svoje emocije, baš kao da riječ o nekoj začudnoj tapiseriji. Svaka od tih emocionaln­ih niti na neki se način referira na jedinstven­u podlogu – nevjerojat­nu tugu jedne majke koja ne razumije što se dogodilo, kako su djevojčice mogle nestati, ali i njezinu nadu da su u toj divljini još negdje žive, ma koliko godinu dana poslije i njoj samoj to izgledalo nemoguće.

Zbog svih tih začudnih elemenata ovo je, uključujuć­i i nevjerojat­an obrat na samom kraju, jedan od najboljih romana o serijskim zločincima koji je ikada napisan. Roman u kojem se autorica tim zločincem zapravo uopće ne bavi. On je tek sjena koja pada preko svake stranice ovog romana. Ujedno i literarni lik koji nikada nećete zaboraviti.

 ?? ?? Roman o Kamčatki Autorica: Julia Phillips Znanje, 129 kuna
Roman o Kamčatki Autorica: Julia Phillips Znanje, 129 kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia