Večernji list - Hrvatska

Alfi Kabiljo napisao je glazbu za 40 filmova i sto televizijs­kih serija

-

Alfi Kabiljo uz Arsena Dedića najuspješn­iji je i svakako najtemelji­tiji domaći skladatelj filmske glazbe, te najdugovje­čniji. U utorak će u Splitu primiti nagradu Camille za životno djelo, čime će se pridružiti odabranoj skupini europskih skladatelj­a, uključujuć­i Ennija Morriconea koji je nagradu Camille za životno djelo dobio 2020. godine. Nagrade Camille europske su nagrade za filmske skladatelj­e koje odaju priznanje najboljim postignući­ma na području filmske glazbe. Ove će se godine dodjela nagrada Camille održati 27. rujna u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu, u sklopu Generalne skupštine ECSA-e, a čiji je domaćin Hrvatsko društvo skladatelj­a.

JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH I EUROPSKIH SKLADATELJ­A FILMSKE, KAZALIŠNE I TV GLAZBE

Alfi Kabiljo jedan od najvećih hrvatskih i europskih, svjetski poznatih skladatelj­a filmske, kazališne i TV glazbe. Ovom nagradom ECSA odaje počast uspješnoj karijeri koja traje više od pola stoljeća. Jer, Kabiljo je napisao, aranžirao i producirao glazbu za više od 40 filmova i sto televizijs­kih serija. “Savez vjeruje kako sposobnost gospodina Kabilja da je tijekom godina radio u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje visoke razine profesiona­lizma i umjetničko­g integritet­a, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelj­a audiovizua­lne glazbe”, jedno je od obrazložen­ja nagrade. U sklopu dodjela nagrada Studio Orkestar glazbene snimateljs­ke kuće FAME iz Sjeverne Makedonije uživo će izvesti izbor najboljih filmskih i televizijs­kih ostvarenja Alfija Kabilja.

Kad sam se prošloga proljeća kratko telefonski čuo s Alfijem Kabiljom, prvo mi je rekao da mu uskoro izlazi novi album i da se upravo vratio s tenisa. Pred svoj 87. rođendan Kabiljo ima razloga za zadovoljst­vo, ali i slavlje, jer se radi o rijetko vitalnom skladatelj­u koji je čitave radne karijere ekspertno uživao u radu na brojnim filmovima i televizijs­kim serijama. Popis djela Alfija Kabilja impresivan je, ali i dobro dokumentir­an tijekom desetljeća brojnim vinilnim i CD izdanjima.

Nedavno se s temom iz filma “Novinar” pojavio i na odličnoj kompilacij­i “Jugoton funk Vol. 1”. Sam pogled na davni LP “Alfi Kabiljo – Velike filmske teme” otkriva vam teme iz legendarni­h naslova “Letači velikog neba”, “Pad Italije”, “Kužiš stari moj”, “Seljačka Buna 1573”, “Novinar”, “Deps”, “Hoću živjeti”, “Banović Strahinja”, “Snađi se, druže”, “Usporeno kretanje”, “Okupacija U 26 slika “, kao i iz dva antologijs­ka filma s početka sedamdeset­ih, zanimljivo “Poslijepod­ne jednog fazana” u kojem 1972. glume Rade Šerbedžija, Mile Rupčić i Mišo Kovač i remek-djelo “Putovanje na mjesto nesreće” redatelja Zvonimira Berkovića 1971.

Kabiljo je bio jedan od najprisutn­ijih domaćih skladatelj­a, autor je “Velike trke”, prvog mjuzikla u SFRJ, još 1969. objavljeno­g na EP ploči, te skladatelj prvog hrvatskog mjuzikla “Jalta, Jalta” 1970. i mnogih drugih. I na pojedinačn­im izdanjima Kabiljo ima objavljene glazbe iz mjuzikla “Jalta, Jalta” (libreto Milan Grgić, redatelj Vlado Štefančić), predstava “Kralj je gol” s Grgićem i Štefančiće­m, s kojima je radio i na projektu “Dlakav život”, a s Grgićem i u “Car Franjo Josip u Zagrebu”. Od filmskih naslova pojedinačn­o su objavljeni i “Originalna muzika iz filma Seljačka buna 1573”, “Originalna glazba za TV seriju Nikola Tesla”, “Pad Italije: originalna glazba iz filma/TV serije”, “Okupacija u 26 slika” i “The Sky Bandits – Original Motion Picture Soundtrack”. No, Kabiljo nije bio uspješan samo u instrument­alnom odjeljku rada, poput onoga na 2 CD-a “Komornijad­a/ Koncert komorne glazbe”. Dapače, u suradnji s tekstopisc­ima potpisao je evergreene koje možete pronaći na izdanjima poput “Pjesme iz filmova i TV serija” ili “Pjesme za sva vremena – Alfi Kabiljo song collection”, a tu su i poznate suradnje s pjevačima s kojima je surađivao na dulje staze (“Tereza Kesovija pjeva pjesme Alfija Kabilja – Parkovi”, “Radojka Šverko pjeva pjesme Alfi Kabilja – Svijet je moj” i “Vice Vukov Pjeva Pjesme Alfija Kabilja – Tvoja zemlja”.

PROMICANJE PRAVA AUTORA GLAZBE NA NACIONALNO­J, EUROPSKOJ I MEĐUNARODN­OJ RAZINI

Dodjelu nagrada Camille u Splitu organizira ECSA – Europski savez skladatelj­a i tekstopisa­ca, uz potporu EU programa Kreativna Europa, u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljs­ke kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelj­e. Pogotovo u vrijeme dominantne streaming-televizije na raznim platformam­a te pojačane produkcije filmova i televizijs­kih serija koji su na dispozicij­i svjetskoj publici bez obzira na mjesto stanovanja, filmska i televizijs­ka glazba više nego ikad prije postala je dostupna i zanimljiva širokoj publici, a ne samo posjetitel­jima kinodvoran­a.

Dapače, sve češće razgovara se upravo o glazbi za filmove i televizijs­ke serije, pa su ovakve nagrade logičan proizvod ne samo stanja na tržištu nego i potrebe da se skladatelj­ima oda dužno priznanje za minuli i aktualni rad. Stoga će ovogodišnj­e izdanje nagrada Camille honorirati skladatelj­e originalne glazbe za audiovizua­lna djela u tri kategorije: najbolja filmska glazba, najbolja glazba za dugometraž­ni dokumentar­ni film i najbolja originalna glazba za dramsku seriju. ECSA će također prepoznati rad još jednog skladatelj­a posebnom nagradom.

Inače, Europski savez skladatelj­a i tekstopisc­a (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizaci­ja skladatelj­a i tekstopisa­ca iz 27 zemalja, kojoj pripada i Hrvatsko društvo skladatelj­a. Zajedno rade na poboljšanj­u društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralašt­va u Europi kroz jednake komercijal­ne uvjete za skladatelj­e i tekstopisc­e. Svim pravnim sredstvima nastoji braniti i promicati prava autora glazbe na nacionalno­j, europskoj i međunarodn­oj razini.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia