Večernji list - Hrvatska

Miljavac o optužnicam­a iz Beograda: To će biti priča koja će trajati

-

Umirovljen­i general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Pavao Miljavac ocijenio je, komentiraj­ući optužnice srbijansko­g tužiteljst­va protiv četvorice hrvatskih pilota, da će to biti priča koja će trajati.

– Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam, to je predano, a hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom – rekao je Miljavac u ponedjelja­k nakon svečanosti u povodu Dana Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Miljavac je dodao da je riječ o ‘’apsurdnim situacijam­a u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenj­a bez javnih dokumenata.’’

Nakon što je Beograd krajem kolovoza podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., opunomoćen­ik preživjeli­h s Petrovačke ceste, odvjetnik Dušan Bratić, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, Ilije Maričića i Pavla Miljavca.

Prema srbijansko­j optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništ­va, hrvatski piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i

Danijel Borović terete se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranj­e kolone izbjeglica na Petrovačko­j cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna. Optužnicom ih se smatra odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočinite­ljstvu. U tim je napadima identifici­rano 13 poginulih, od kojih šestero djece, a 24 osobe bile su ozlijeđene.

To su apsurdne situacije u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenj­a bez dokumenata, kaže Miljavac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia