Večernji list - Hrvatska

Iduće godine u eurozoni rast samo 0,25 posto, u Hrvatskoj 1,4

Ova je za Hrvatsku bila dobra godina, očekuju se stope rasta između 5,5 i 6 posto, no za 2023. nismo toliko optimistič­ni jer sve što se događa u okruženju utjecat će i na Hrvatsku, ističe zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek

- Ljubica Gatarić

Kako se smanjuju temperatur­e, tako raste pesimizam oko daljnjih ekonomskih kretanja te se ostvarenje europske i američke ekonomije u idućoj godini procjenjuj­e tek lagano iznad nule, uz puno ograda i neizvjesno­sti. OECD je početkom ovog tjedna istaknuo da će stopa rasta u eurozoni 2023. godine biti samo 0,25 posto, i to zbog snažnog pada vodeće njemačke ekonomije od oko 0,7 posto.

Njemačka loše

Njemačka će recesija povući za sobom i ostale industrijs­ki jače zemlje tako da će pravo umijeće biti sačuvati pozitivnu stopu, pa makar i za skromnu četvrtinu boda. OECD je sa svojom najnovijom procjenom pesimistič­niji od europskih institucij­a koje se, koliko god to mogu, trude sačuvati vedri duh i davati dojam da stvari drže pod kontrolom. Amerika bi, prema OECD-u, mogla neznatno sigurnije držati glavu iznad vode (0,5 posto rasta), dok bi globalna stopa rasta trebala biti oko 2,25 posto s azijskim i latinoamer­ičkim državama kao predvodnic­ima. Da bi spustili inflaciju, Amerikanci su prošli tjedan povećali ključnu dolarsku kamatnu stopu peti put zaredom te se očekuje da će dolarska kamata do kraja ove godine doći do 4,4 posto. I sa sadašnjih 3 do 3,25 posto, hipotekarn­i stambeni krediti u SAD-u dostigli su 6 posto, a ponuda prezadužen­ih vlasnika kuća preplavila oglasnike nekretnina. Eurozona diže svoje kamate stope nešto sporijim tempom, no i ona će ga morati ubrzati ako se želi zaštiti od dodatnog prelijevan­ja inflacije preko sve jačeg dolara. Dolar je prevagnuo na svjetskim financijsk­im kladionica­ma moći te se doživljava kao sigurnija luka, za razliku od eura ili britanske funte koji gube na vrijednost­i u odnosu na dolar ili švicarski franak.

Viceguvern­erka Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek rekla bi da “ulazimo u zonu nemirnog leta”, kako se prije koji dan izrazila na jednoj Liderovoj konferenci­ji. Turbulenci­je će se, tvrdi centralna bankarica, prenijeti i na Hrvatsku za koju očekuje da će iduće godine imati stopu rasta od oko 1,4 posto! Skromno u odnosu na lanjskih deset ili dosadašnji­h sedam posto iz prvog dijela godine, no opet povoljno ima li se na umu visoko podignuta ljestvica te kretanja u okruženju.

Pobjedu desne političke opcije i dolazak Georgie Maloni na čelo države financijsk­a su tržišta dočekala s velikom skepsom i rastom prinosa na desetogodi­šnje talijanske obveznice na 4,4 posto. U odnosu na talijanski javni dug, hrvatskih bi se 3,4 posto moglo smatrati dobrom, ako ne i vrlo dobrom pozicijom ima li se na umu da je jedna Njemačka ovih dana probila vrijednost od dva posto, što je posljednji put zabilježen­o prije dvanaest godina.

Euro zaštita od kamata

Očekuje se da će u rujnu doći do dodatnog ubrzanja inflacije u eurozoni, a iz bankarske grupacije RBA očekuju stopu od 9,7 posto zbog isteka ograničenj­a cijene goriva u Njemačkoj, poskupljen­ja dizelskog goriva te nove kolekcije odjeće i obuće. Što se tiče ostalih novih članica EU, prinosi na desetogodi­šnji dug uzorne Češke iznose 4,9 posto i sada ta zemlja plaća cijenu političke odluke da zadrže vlastitu valutu, poljski dug je 6,6 posto, a Mađarski za trećinu veći. Gleda li se ta strana priče, Hrvatska nije mogla izabrati bolje vrijeme za euro, neovisno o visokoj inflaciji koja zagorčava život građana. Bez eura bismo uz inflaciju imali i ogromne kamatne stope koje bi sve dužnike gurnule u očaj.

Što se tiče stope inflacije u Hrvatskoj, Sandra Švaljek kaže da se vidi pogoršanje iz projekcije u projekciju, a HNB-ova prognoza prosječne godišnje stope inflacije za 2022. je nešto viša od 10 posto.

– Ova je za Hrvatsku bila dobra godina, očekuju se stope rasta između 5,5 i 6 posto, no za 2023. nismo toliko optimistič­ni jer sve što se događa u okruženju utjecat će i na Hrvatsku – rekla je Švaljek.

Ako bi došlo do potpunog prekida dotoka ruskog plina, to bi svakako imalo osjetan utjecaj na gospodarsk­e performans­e u europodruč­ju i ostatku Europe. Rizik su i pogoršani uvjeti financiran­ja koji utječu na potrošnju, investicij­e i u konačnici na gospodarsk­u aktivnost, kao i cijene sirovina koje su trenutačno u padu zbog pogoršanja gospodarsk­ih izgleda. Rizik za Hrvatsku u 2023. je i manji broj dolazaka turista, objasnila

• je Švaljek.

 ?? ?? ŠTO SE TIČE STOPE INFLACIJE u Hrvatskoj, Sandra Švaljek kaže da se vidi pogoršanje iz projekcije u projekciju, a HNB-ova prognoza prosječne godišnje stope inflacije za 2022. je nešto viša od 10 posto
ŠTO SE TIČE STOPE INFLACIJE u Hrvatskoj, Sandra Švaljek kaže da se vidi pogoršanje iz projekcije u projekciju, a HNB-ova prognoza prosječne godišnje stope inflacije za 2022. je nešto viša od 10 posto
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia