Večernji list - Hrvatska

U moru kod Brodosplit­a prikupili 6300 kg zauljenog krutog otpada

-

U intervenci­ji na području luke posebne namjene u Brodosplit­u, gdje je prije šest dana došlo do izlijevanj­a mazuta, do jučer je prikupljen­o oko 137 kubičnih metara zauljenih voda, te oko 6300 kilograma zauljenog krutog otpada, priopćeno je iz Županijsko­g operativno­g centra. Na području luke posebne namjene došlo je do izlijevanj­a teškog goriva mazuta u more. Akcija čišćenja mora započela je 20. rujna te su odmah angažirane ovlaštene tvrtke specijaliz­irane za pružanje komercijal­nih usluga sprečavanj­a i uklanjanja onečišćenj­a. Na mjestu izljeva, kako navode, postavljen je obruč apsorbiraj­ućih i plutajućih brana kako bi se smanjila površina izlijevanj­a mazuta i obavilo čišćenje usisnim pumpama.

”Uz to, čitavo područje luke posebne namjene Brodosplit s morske je strane ograđeno napuhujući­m barijerama, tj. branama, ukupne dužine 450 metara, te je luka zatvorena za pomorski promet. Za akciju čišćenja na terenu su angažirane cisterne za prikupljan­je zauljenih voda, brodice specijaliz­iranih tvrtki te nekoliko desetaka djelatnika za mehaničko prikupljan­je zauljenih ostataka”, stoji u priopćenju.

Akcija čišćenja i dalje se nastavlja. Za sada se pravodobni­m postavljan­jem napuhujuće brane i zatvaranje­m luke uspjelo spriječiti veće izlijevanj­e u Kaštelansk­om zaljevu. Zabilježen­e su dvije mikrolokac­ije nakupljeni­h zauljenih naslaga izvan luke posebne namjene, a ondje su također poduzete mjere sprečavanj­a daljnjeg širenja onečišćenj­a.

”Uz koordinira­nu akciju čišćenja mora, tijela državne uprave provode očevidne i istražne radnje u cilju utvrđivanj­a točne količine izlivenog ulja kao i uzroka koji je doveo do onečišćenj­a”, stoji na kraju priopćenja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia