Večernji list - Hrvatska

Liberali trebaju vratiti poziciju treće političke opcije i biti korektiv vlasti

Dalibor Paus, šef IDS-a, smatra da postoji velik interes birača za jaku grupaciju liberalnih stranaka, kao alternativ­u vladajućem HDZ-u, kojemu se oslabljeni SDP sam ne može suprotstav­iti

- Snježana Bičak

S Daliborom Pausom, predsjedni­kom IDS-a, razgovaral­i smo o temi koja se proteklog vikenda nametnula na konferenci­ji o “Položaju žena u liberalnoj Europi usred pandemije i rata u Ukrajini” kojoj je IDS bio domaćin u Puli. Predstavni­ci HSLS-a, HNS-a, Reformista, Glasa i Fokusa te IDS-a bili su jezgra okupljanja i potencijal­na politička grupacija hrvatskih liberala. Činjenica je da je hrvatska politička scena rascjepkan­a na niz stranaka, a svako koalicijsk­o ujedinjava­nje ima potencijal okrupniti birače i glasove.

Ovog se vikenda u Puli razgovaral­o o mogućnosti­ma koje okupljanje hrvatskih liberalnih stranaka u jedan politički blok može imati za predstojeć­e EU izbore. Koje su to stranke, po vama, koje imaju potencijal i moguću zajedničku platformu za formiranje takvog bloka? Neke od stranaka koje su se našle na susretu u Puli dio su trenutačno vladajuće koalicije s HDZom, možete li onda računati na njih u mogućem novom bloku?

Liberalna opcija godinama je u Hrvatskoj zanemariva­na na neki način i liberalne stranke su se promatrale isključivo kao “privjesak” vladajućim­a da bi stvorili većinu. No, mislim da se kontekst promijenio i da je teško više govoriti o izmjeni vlasti između HDZ-a i SDP-a. Činjenica je da je SDP već dugo slab. Nastao je svojevrsni politički vakuum, prazni prostor koji treba popuniti kvalitetni­m politikama koje mogu biti alternativ­a HDZ-u. Ja osobno, a vjerujem i mnogi drugi, ne želim da taj prostor ispune neke radikalne populistič­ke opcije kao što vidimo da je slučaj u susjednoj Italiji. Tu zadaću moraju na sebe preuzeti liberali, ima zaista kvalitetni­h liberalnih stranaka, pa i novih liberalnih stranaka kakva je primjerice FOKUS koji u tzv. zagrebačko­m prstenu zaista napravio pomake u upravljačk­oj kulturi. IDS svakako misli preuzeti tu odgovornos­t. Nije Istra slučajno najliberal­nija regija u Hrvatskoj, već je to rezultat 30 godina liberalne opcije IDS-a na vlasti i doprinosa izuzetnih pojedinaca i poduzetnik­a koji su gradili tu kulturu. Izbori su još daleko i nikakva koalicija nije dogovorena. Ako će do nje doći, ona treba biti dogovorena oko konkretnih programa – ako tu kliknemo, onda mislim da možemo napraviti kvalitetne

Kolika bi snaga liberala bila i za parlamenta­rne izbore koji su iste godine kada i izbori za EU parlament?

Postoje liberalne stranke koje uživaju jaku regionalnu popularnos­t, poput IDS-a. Kada se to “zbroji” na nacionalno­j razini, mislim da, u slučaju da koalicije dođe, zajedno možemo ostvariti dobar rezultat. Možda ambiciozno, ali liberalna opcija dugoročno treba vratiti svoju poziciju treće opcije u Hrvatskoj i na neki način služiti kao korektiv vlasti. Jednako tako, mislim da je važno da treća politička snaga u zemlji ne bude radikalna i populistič­ka. To je opasno i to bi nas kao društvo unazadilo. Što se tiče europskih izbora, cilj nam je svakako zadržati jednog zastupnika, a potencijal­no ostvariti i bolji rezultat. Vjerujem da to možemo i za to imamo podršku ALDE grupacije. IDS ima gotovo deset godina rada u Europskom parlamentu, radu u Odboru regija, Uredu Istarske županije u Bruxellesu – imamo zaista puno europskog iskustva i Parlament je važna platforma za artikulira­ti nacionalne i regionalne interese.

Koja su očekivanja birača, žele li i birači, po vama, jačanje takve liberalne opcije i može li i to dovesti do bolje izlaznosti na izborima?

Vjerujem da bi birači nagradili postojanje jake liberalne opcije, ako se ona temelji na jasnim politikama koje mogu poboljšati svakodnevi­cu građana i poduzetnik­a.

Koje su zajedničke točke rada liberalne opcije u Hrvatskoj oko koje bi se i IDS rado vezao i dao obećanja za budućnost Hrvatske?

Koalicija u koju bismo mi ušli, trebala bi biti temeljena na programski­m točkama i konkretnim projektima. Važno bi nam bilo da imamo slična razmišljan­ja o oporezivan­ju, poticanju razvoja industrije i poslovanja, ulaganju u zelene, digitalne i održive politike te onome što često nije u prvom planu – ljudskim pravima.

Što mislite na koji postotak biračkog tijela biste mogli u tom slučaju računati?

To je nezahvalno projicirat­i, izbori su za dvije godine i do tada se puno toga može promijenit­i. Živimo u vremenu velike krize, kada jačaju populistič­ke opcije, koje ciljaju na emocije. Mi liberali smo slabi populisti i trebamo pronaći način da ljudima prenesemo emociju iza naših konkretnih politika. Moramo odbaciti svaki elitizam i objasniti prosječnom građaninu što glas za liberalnu opciju njemu donosi. Što se tiče ciljeva, osobno bih volio da oni budu ambiciozni i da liberalni blok postane treća opcija u Hrvatskoj, kao što je i nekoć bio. Mislim da to nije nerealno ako svi zasučemo rukave i ljudima zaista damo razlog da baš nama povjere svoj glas.

Gdje vidite Centar Ivice Puljka – sklon liberalima ili bloku u kojem bi bio SDP i Možemo! i koliko je liberalima blizak takav blok gdje vodeću ulogu ima SDP?

Ne mogu govoriti u tuđe ime i o njihovim sklonostim­a, mogu jedino u ime IDS-a jer smo tek u povojima razgovaral­i o potencijal­noj suradnji liberala u budućnosti. Mi u IDS-u taj blok vidimo kao alternativ­u politikama vladajućeg HDZ-a. Jedini put kada je stranka bila u nacionalno­j koaliciji to je bilo s SDP-om, no opekli smo se jer nismo svi bili jednakopra­vni. Vjerujem da je sada u SDP-u malo drugačija situacija, što je opet rezultat njihovih unutarnjih previranja i slabijeg rejtinga, što ih može učiniti malo

otvoreniji­m za pregovore.

 ?? ?? PREDSJEDNI­K IDS-A Dalibor Paus kaže da politički prazni prostor treba popuniti kvalitetni­m politikama koje mogu biti alternativ­a HDZ-u. Ističe da on osobno ne želi da taj prostor ispune neke radikalne populistič­ke opcije stvari za Hrvatsku.
PREDSJEDNI­K IDS-A Dalibor Paus kaže da politički prazni prostor treba popuniti kvalitetni­m politikama koje mogu biti alternativ­a HDZ-u. Ističe da on osobno ne želi da taj prostor ispune neke radikalne populistič­ke opcije stvari za Hrvatsku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia