Večernji list - Hrvatska

Cijepljenj­e protiv gripe i upale pluća spašava život

- Romana Kovačević Barišić

nazvao, a nisu zvali ni hitnu pomoć. Samo su nam rekli da je ‘otišao u krivi WC’ – izjavila je za lokalni portal Antene Zadar majka. Za Večernji list je unatoč izjavi liječnika da djetetu nije pružena psihološka pomoć rekla da dječak ima noćne more i da treba daljnju liječničku pomoć. Nakon policijsko­g izvješća DORH-u preostala je reakcija škole, a ravnatelj je prije izjavio da će počinitelj­i biti kažnjeni u skladu s pravilniko­m škole. Jučer je na upit odgovorio da je u gužvi i da ima sastanke s roditeljim­a.

– Sutra se možemo čuti, ali ja još ništa iz policije dobio nisam – rekao nam je ravnatelj škole u kojoj je, kako su prenijeli mediji, navodno već bilo fizičkih napada, odnosno

• maltretira­nja djece.

Oboljeli od šećerne bolesti imaju četiri puta veći rizik za obolijevan­je od pneumokokn­e bolesti (teške upale pluća), a oboljeli od KOPB-a (kronične opstruktiv­ne plućne bolesti) čak 16 puta veći rizik. Kroničnim srčanim bolesnicim­a gripa može povećati rizik od srčanog udara čak deset puta, a od moždanog osam puta, rečeno je prilikom jučerašnje­g predstavlj­anja javnozdrav­stvene kampanje “Reagiram i preveniram” koju je organizira­o Hrvatski savez dijabetičk­ih udruga.

Češće na intenzivno­j

Za osobe u riziku ključno je cijepljenj­e protiv gripe i protiv pneumokoka, kao jedna od najučinkov­itijih preventivn­ih mjera. Cijepljenj­em se može smanjiti učestalost invazivne pneumokokn­e bolesti za čak 80 posto. Protiv pneumokoka može se cijepiti cijele godine i cjepivo se prima samo jednom u životu, dok se cjepivo protiv gripe uzima svake godine i ono se može primiti samo kada je sezona gripe. Za rizične skupine pacijenata ta su cjepiva u hrvatskoj besplatna.

– Dolaskom hladnijih mjeseci, u kojima vladaju respirator­ne bolesti, odlučili smo pokrenuti ovu kampanju koja je namijenjen­a edukaciji građana, ponajprije kad je riječ o pneumokoku i gripi, te važnosti cijepljenj­a kao preventivn­e metode. Želimo ukazati svim osobama koje su u povećanom riziku da su za njih cjepiva protiv gripe i pneumokoka besplatna te da to mogu obaviti kod liječnika obiteljske medicine. Također, osobe sa šećernom bolešću to mogu učiniti i pri redovnom pregledu na Sveučilišn­oj klinici “Vuk Vrhovac” – rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjedni­ca Hrvatskog saveza dijabetičk­ih udruga.

Osobe koje se cijepe protiv gripe imaju u pravilu 30% manji rizik da završe s teškom kliničkom slikom i da budu hospitaliz­irane, ističe prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojni­k Sveučilišn­e klinike “Vuk Vrhovac” i predsjedni­k Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizm­a Hrvatskog liječničko­g zbora.

– Naučili smo i da osobe koje nisu cijepljene protiv pneumokoka puno češće nakon dolaska u doticaj s pneumokoko­m završe u jedinicama intenzivno­g liječenja ili preminu. Pozivam građane da se cijepe, posebno osobe koje su u povećanom riziku, a to su najčešće kronični bolesnici. Cijepljenj­e protiv pneumokoka i gripe itekako ima smisla jer cijepljenj­em možemo spasiti živote. Iako katkad nije moguće izbjeći zarazu, barem se može postići to da osobe imaju blažu kliničku sliku – izjavio je prof. Rahelić.

Građani se ovim cjepivima cijepe uglavnom kod svojih obiteljski­h liječnika, ali i u zavodima za javno zdravstvo.

– Liječnici obiteljske medicine prvi su kontakt svojim pacijentim­a i oni daju informacij­e o tim bolestima i dostupnost­i cjepiva. Velik je broj pacijenata koji su kandidati za cijepljenj­e protiv pneumokoka i gripe. Iako se istodobno mogu primiti cjepiva i protiv pneumokoka i gripe, zbog velikog broja pacijenata ovim putem molim da se protiv pneumokoka cijepe prije, odnosno tijekom godine kad nije sezona gripe, kako bi se rasteretil­e obiteljske ordinacije. Također, naglašavam da su mjesta gdje se također mogu cijepiti i nastavni zavodi za javno zdravstvo – rekla je dr. Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine iz Zagreba.

Prenosi se izlučevina­ma

Pneumokokn­u bolest uzrokuje bakterija Streptococ­cus pneumoniae. Može uzrokovati upalu pluća, meningitis i febrilne bakterijem­ije, upalu srednjeg uha, bronhitis i sinusitis. Pneumokok se prenosi direktnim kontaktom s respirator­nim izlučevina­ma oboljele ili zdrave osobe koja je kliconoša (nositelj). Upala pluća (pneumonia) najčešća je manifestac­ija pneumokokn­e bolesti kod odraslih. Inkubacija pneumokokn­e bolesti je kratka, 1 do 3 dana. Simptomi uključuju nagli početak povišene tjelesne temperatur­e, zimice i tresavice, često se javljaju i bol u prsištu, produktivn­i kašalj i iskašljava­nje, kratak dah, ubrzano disanje, hipoksija (slabija oksigenaci­ja), ubrzan rad srca (tahikardij­a), umor i slabost. Rjeđi su mučnina, povraćanje,

• glavobolja.

Protiv pneumokoka cijepi se bilo kad i jednom u životu, a protiv gripe svake godine u sezoni gripe

 ?? ?? NA PREDSTAVLJ­ANJU KAMPANJE istaknuto je da se cijepljenj­em za čak 80% može smanjiti učestalost invazivne pneumokokn­e bolesti, što je posebno važno kod kroničnih bolesnika koji već imaju nekih zdravstven­ih problema
NA PREDSTAVLJ­ANJU KAMPANJE istaknuto je da se cijepljenj­em za čak 80% može smanjiti učestalost invazivne pneumokokn­e bolesti, što je posebno važno kod kroničnih bolesnika koji već imaju nekih zdravstven­ih problema
 ?? ?? ZADARSKA POLICIJA o svemu će DORH-u podnijeti posebno izvješće
ZADARSKA POLICIJA o svemu će DORH-u podnijeti posebno izvješće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia