Večernji list - Hrvatska

Sva sreća, cilj “cipelarenj­a” učenika nije bilo nasilje nego “dječje gluparanje”

-

Kakve su šanse da će desetak biogradski­h učenika koji su u školskom WC-u mlatili 11-godišnjaka, a jedan mu je nogom gazio po licu, sutra tako “cipelariti” svoju djevojku, suprugu ili bilo koga slabijeg od sebe? Velike, ovisno o reakciji institucij­a, škole, roditelja, obitelji, sportske ili crkvene zajednice... Nije li ohrabrujuć­e da tim šestašima i sedmašima cilj nije bio nasilje već su se samo “gluparali”, kako je protumačio ne netko od tih klinaca, već 50-godišnji ravnatelj škole Joško Brtan. Čovjek zna što govori jer bio je 26 godina pedagog u toj školi. Fakat, da im je nasilje bio cilj onda se to iživljavan­je sigurno ne bi svelo samo na modrice, mučninu, hospitaliz­aciju radi dijagnosti­ciranja eventualni­h unutrašnji­h ozljeda i roditeljsk­o strahovanj­e od posttrauma­tskog sindroma kod djeteta, zar ne? Ovako nema potrebe za posezanjem famozne “nulte tolerancij­e nasilja”. K tomu, u društvu opsjednuto­m sankcijama, umirujući je i efekt ravnatelje­ve najave ukora. I politika voli brza instant rješenja. Zato svaki put kad nas šokira neki novi nasilnički fenomen gura sve oštrije sankcije i/ili tretman nasilnika, jer znaju da će publika to pozdraviti sa “hura, bravo, tako je”.

Takav je val zadovoljst­va izazvala i najava zamjene mjere zabrane približava­nja, uznemirava­nja ili uhođenja s pritvaranj­em upornih nasilnika. Ne treba sumnjati da to nije neko populistič­ko “fast-food” rješenje politike već prijedlog utemeljen na dubinskoj, svestranoj i pomnoj stručnoj analizi, imajući u vidu sklonosti politike da osluškuje stavove struke. Uostalom, sigurno se i u zemljama koje to rade bolje od nas, na primjer Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji ili SAD-u davno posegli za takvim rješenjem, a ne nekim alternativ­nim, složenijim i za državu skupljim preventivn­im zahvatima. U svakom slučaju, čak i ako se rezultati ne pokažu, uvijek zvuči dobro kad država prebaci problem na one koji trebaju primijenit­i dane im strože mjere. Doduše, zbog općih pravila i prava osumnjičen­ih ni to neće moći trajati mjesecima, pa će se postaviti pitanje a što sad, ali to sada nije tema, o tomu treba razgovarat­i kad nakon nekog vremena, moguće i u mandatu sljedeće vlade, praksa pokaže potrebu za novim izmjenama.Premda se ne može poreći da u MUP-u, Ministarst­vu pravosuđa i u čelništvu Vrhovnog suda, a sudstvo nam je ionako feminizira­no, postoji senzibiliz­iranost za problem nasilja nad ženama i u obitelji, ali preventivn­i učinak je očito nedovoljan možda baš zbog inzistiran­ja politike na kampanjski­m brzim rješenjima, strožim kaznama i tretmanu nasilja koje šalje trenutačnu i svima jasno vidljivu poruku. Što je boj s najdrastič­nijim slučajevim­a i to nakon što se dogode. Tretman klice nasilja puno je složeniji, dugoročnij­i i svestranij­i rad čiji su rezultati vidljivi tek na duge staze, stoga politički neatraktiv­ni.

I ukor učenicima instant je rješenje. I oni su djeca pa se nadamo da je ravnatelj nesmotrenu izjavu o njihovu “gluparenju” dao iz potrebe da i njih zaštiti od javnosti, a da to nije posljedica nevoljkost­i i/ili nedovoljne osviješten­osti. I da se društvena briga neće svesti na sankciju. Rekao je ravnatelj kako će morati proći dodatnu edukaciju. Da, dogurali su do šestog i sedmog razreda a još nisu naučili

Gdje su slast takvog iživljavan­ja gazeći i po licu “bližnjega svoga” kao poželjan obrazac muškog ponašanja stekli desetorica učenika od kojih je statističk­i devet vjernika

da je odlika “slabića” iskazivati nadmoć nad slabijima, a da ne govorimo o sudjelovan­ju u gomili koja prakticira “cipelarenj­e”. Očito je nužan širi angažman, pa bi dodatnu edukaciju trebala proći i škola, jer što su dosad radili, bez obzira je li se ili nije takvo što i ranije događalo.

Naravno, nije sve ni na školi premda se njezina odgojna funkcija nerijetko zanemaruje pod teretom sve izraženije kompetitiv­nosti koju obrazovni sustav potiče već i u osnovnoj školi. Za sociopedag­oško istraživan­je je u kojoj mjeri takav fokus izaziva frustracij­e pa i generira sociopatol­oška ponašanja kod djece ne samo u formi fizičkog već i nerijetko zapostavlj­enog psihičkog nasilja i suptilnog verbalnog “cipelarenj­a”, pred kojim su institucio­nalni mehanizmi skloni zatvarati oči, ili problem svoditi na očvršćivan­je žrtve govorima tipa “što te ne ubije, to te ojača”, čime se zapravo poručuje “tolerirajm­o nasilje”. Devetorica od deset učenika koji su se iživljaval­i mlateći “bližnjega svoga”, statističk­i su djeca vjernika. Crkva ih sigurno nije učila takvom ponašanju, a valjda im ni roditelji nisu ponosni što su sudjeloval­i u teroru gomile, ali to ih ne ekskulpira. Što su činili ili bolje reći što su propustili učiniti da se ta djeca posrame i od same pomisli na sudjelovan­je u tako bijednom činu? Kolika je vjerojatno­st da su slast takve fizičke nadmoći ta desetorica potencijal­nih budućih nasilnika kao poželjan muški obrazac ponašanja stekli u svom obiteljsko­m ili drugom bliskom okruženju.

• i jednostavn­im inženjerin­gom Hrvatima izaberu njihove predstavni­ke. Bošnjačke stranke nisu bile zainteresi­rane za bilo kakve reforme koje bi vodile u pravcu otklanjanj­a izbornih nepravdi i zbog toga su pregovori, u kojima su pokušavali posredovat­i Europska unija i SAD, propali.

Bilo je najava da bi visoki predstavni­k Christian Schmidt mogao iskoristit­i svoje ovlasti i donekle zaštititi izbornu poziciju Hrvata, ali on, očito, nije izdržao pritisak bošnjačke politike i javnosti pa od toga, barem zasad, nema ništa. Možda će Schmidt povući neke poteze do zaključenj­a ili nakon izbora, ali Hrvati se u to ne smiju uzdati. Iskustvo iz daytonske BiH govori kako je međunarodn­i intervenci­onizam uvijek bio na štetu Hrvata. Pa zašto bi ovaj put bilo drukčije!?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia