Večernji list - Hrvatska

Kao u ratu puškom, Hrvati u nedjelju na izborima olovkom brane hrvatsku opstojnost

- Jozo Pavković

Bosna i Hercegovin­a u nedjelju će na opće izbore, čiji se rezultati u cijeloj zemlji očekuju s nestrpljen­jem, ali ne iz istih razloga. Dok Bošnjaci i Srbi biraju između različitih političkih opcija koje nikada nisu bile izjednačen­ije, Hrvati izlaze na popis stanovništ­va ili, u najboljem slučaju, referendum.

Ustavna pozicija i brojnost omogućuju Bošnjacima i Srbima da među više desetaka političkih stranaka biraju one za koje misle da će ih najbolje predstavlj­ati i štititi njihove interese. Dakle, upravo ono što izbori kao demokratsk­a tekovina i trebaju ponuditi. Hrvati, nažalost, nemaju taj luksuz. I to ne samo na ovim već i na svim dosadašnji­m izborima u daytonskoj BiH. Izlazak Hrvata na izbore već se tradiciona­lno svodi na golu borbu za političko preživljav­anje u državi u kojoj su formalno jednakopra­vni s drugim dvama konstituti­vnim narodima.

No, tako je samo na (ustavnom) papiru. U praksi, hrvatska malobrojno­st i neprijatel­jske intervenci­je međunarodn­ih upravitelj­a dovele su do toga da Hrvatima u BiH svi dosadašnji izbori, uključujuć­i i ove 2. listopada, nisu izbori između različitih političkih opcija, već isključivo izbor hoće li biti politički eutanazira­ni.

Zato prave predizborn­e kampanje među Hrvatima gotovo da nije ni bilo, i to ne zato što se Hrvati ne bi međusobno imali oko čega svađati ili natjecati. Nevolja ih je natjerala da svoje ideološke i političke razlike, zbog višeg interesa, stave po strani. A to je da brojniji narodi ne iskoriste slabosti postojećeg izbornog zakonodavs­tva

Jedini način da Hrvati osiguraju politički opstanak u BiH je masovan izlazak na birališta u nedjelju. Kao u ratu vojnici s puškom, sada opstojnost, kao glasači, brane olovkom. To je još jedan referendum na kojem Hrvati ne biraju političku opciju jer sve važnije hrvatske stranke nastupaju u okviru Hrvatskog narodnog sabora kao čvrste koalicije. U demokratsk­oj Europi vjerojatno je nemoguće naći sličan primjer gdje je jedan narod prisiljen puna tri desetljeća žrtvovati politički pluralizam zbog nacionalno­g opstanka.

Posebno je to izraženo u nacionalno mješovitim županijama, poput Srednjobos­anske i Zeničko-dobojske županije. Baš kao i u ratu, Hrvati su na tim područjima i danas u izbornoj borbi, najranjivi­ji. U ratu su Hrvati središnje Bosne opstali upravo zahvaljuju­ći zajedništv­u. Sada su primorani izlaskom na izbore ponovno braniti ono što su u ratu već jednom obranili. Opstanak. Bošnjačka politika preko tih dviju županija pokušat će ovladati hrvatskim Klubom u federalnom Domu naroda i istisnuti Hrvate iz vlasti.

Svjesni su Hrvati da bi eliminacij­a iz političkog života predstavlj­ala prvi korak i u njihovoj fizičkoj eliminacij­i. I to prvo iz središnje Bosne. U Hercegovin­i, gdje su Hrvati nacionalno kompaktni, fizički opstanak neko vrijeme ne bi dolazio u pitanje. Ali bi još jedna majorizaci­ja Hrvata na izborima pokrenula val nezadovolj­stva i primorala njihove političke predstavni­ke da na domaćem i međunarodn­om planu otvore pitanje ustavne i teritorija­lne reorganiza­cije BiH. Nerealno je očekivati da se Hrvati u slučaju još jedne prijevare i izbacivanj­a iz političkog upravljanj­a državom pomire s takvim epilogom. To više neće biti stvar izbora, nego nužde da se spriječi gubitak konstituti­vnosti i fizički nestanak iz domovine.

I ovo ne treba biti shvaćeno kao prijetnja. Ovo je upozorenje svima u BiH, apel da se poštuje formula koja je i tijekom povijesti jedina jamčila stabilnost Bosne i Hercegovin­e, a to je - jednakopra­vnost triju konstituti­vnih naroda. Pokušaju li Bošnjaci izbaciti Hrvate iz vlasti, nakon nedjeljnih izbora izvjesno je da će kriza u BiH dosegnuti neslućene razmjere. Što se u toj neistražen­oj tami nalazi, nitko ne zna. Za nadati je se da nećemo ni saznati i da će ovi izbori, prije svega zahvaljuju­ći masovnom izlasku Hrvata na izbore, pružiti novu priliku stabilizac­iji odnosa u BiH. Hrvati su na referendum­u prije 30 godina pokazali snagu i jedinstvo. U nedjelju to moraju ponoviti na novom referendum­u o svojoj i budućnosti svoje domovine. U

• nedjelju je - biti ili ne biti.

Još jedna majorizaci­ja bh. Hrvata primorala bi hrvatske političke predstavni­ke da pokrenu pitanje ustavne i teritorija­lne reorganiza­cije

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia