Večernji list - Hrvatska

SAD i EU pritišću Srbiju da se što brže odmakne od Rusije

Christophe­r Hill: Malo tko potpisuje nešto s Moskvom, osim onih jadnih regruta koje mobilizira­ju za rat

- Zoran Vitas

Aleksandar Vulin, trbuhozbor­ac predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića, rekao je da teritorija­lni integritet Srbije napadaju 22 članice Europske unije jer su priznale neovisnost Kosova.

– Srbija je kandidat za članstvo u EU, a njezin teritorija­lni integritet napadaju 22 zemlje članice EU priznajući lažnu državu Kosovo – rekao je Vulin zbog navoda izvjestite­lja Europskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilička, koji je kazao da je potpisivan­je Plana konzultaci­ja ministarst­ava vanjskih poslova Srbije i Rusije velik udarac za proces pridruživa­nja zemalja zapadnog Balkana EU.

Potpisali tajni dokument

Plan je suprotan deklariran­om cilju Beograda o priključiv­anju EU, istaknula je jučer Europska komisija.

– Ako vidimo da ministarst­vo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzultaci­je s ministarst­vom zemlje koja svakodnevn­o krši Povelju UNa, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja – izjavio je glasnogovo­rnik za vanjsku politiku EK Peter Stano.

Što se događa, nije jasno ni Sjedinjeni­m Državama čiji je veleposlan­ik u Beogradu Christophe­r Hill istaknuo da SAD želi objašnjenj­e od Srbije.

– U ovim trenutku nitko ništa ne bi trebao potpisivat­i s Rusijom – rekao je Hill, istaknuvši da danas “malo tko potpisuje nešto s Moskvom” osim onih jadnih regruta koje mobilizira­ju za odlazak u rat. Hill je podsjetio da su prošlog tjedna u New Yorku “održani odlični razgovori” između izaslansta­va SAD-a i Srbije te da su za potpisivan­je rusko-srbijansko­g diplomatsk­og protokola saznali koncem tjedna, ali da to nije javni dokument.

– Teško nam je razumjeti, ali želimo čuti objašnjenj­e o tome što je u pitanju – rekao je Hill.

Biličko smatra da je velik udarac procesu pridruživa­nja zemalja zapadnog Balkana potpisivan­je sporazuma sa zemljom koja je vojno napala zemlju koja je također kandidat za ulazak u EU. Viola von Cramon-Taubadel, izvjestite­ljica Europskog parlamenta za Kosovo, sporazum smatra skandalom jer “ulazak u Europsku uniju ne ide preko Moskve”.

Vulin: Milanović ustaša

Vulin se osvrnuo i na predsjedni­ka Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao da je spominjanj­e ubijene srpske djece u retorici srbijanski­h političara “postalo nepodnošlj­ivo gadljivo”. Srbijanski je ministar rekao da tako nešto može reći samo ustaša, a da se Milanović pred branitelji­ma i hvalio da je imao bliske rođake pripadnike ustaškog pokreta.

Milanović je, podsjetimo, u subotu rekao kako Srbija nema moralnu auru da bi sudila o događajima u raspadu bivše države, sve u kontekstu optužnica za hrvatske ratne pilote.

– Ustaše neka nastave prijetiti blokiranje­m ulaska Srbije u EU i neka se drže svog obećanja, da bar jednom naprave nešto dobro za Srbiju. EU u kojoj odlučuju ustaše nije mjesto za Srbiju – kazao je Vulin.

 ?? ?? VUČIĆ I PUTIN Sjedinjene Države i Europska unija traže objašnjenj­e kakav je to dokument Srbija potpisala s Rusijom
VUČIĆ I PUTIN Sjedinjene Države i Europska unija traže objašnjenj­e kakav je to dokument Srbija potpisala s Rusijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia