Večernji list - Hrvatska

Varaždin je postao mjesto za slavlje glazbene baštine europskih zemalja

Varaždinsk­e barokne večeri započele uz citat prof. Marijana Zubera ”Da, kultura puno košta, ali nekultura još i više” i koncert Irskoga baroknog orkestra

- Branimir Pofuk

Rujan je najbarokni­ji mjesec u Hrvatskoj. Posljednji­h jedanaest godina prvo na jugu zablista Korčulansk­i barokni festival, poput bisera u rastvoreno­j školjci, a onda se na sjeveru širom otvore vrata čitave prebogate riznice Varaždinsk­ih baroknih večeri, čije je 52. izdanje svečano otvoreno prošlog petka.

Na završnom koncertu u korčulansk­oj katedrali sv. Marka sigurno nisam bio jedini kojem su Škoti, sjajni vokalni ansambl Octavoce, slomili srce otpjevavši za rastanak staru škotsku baladu “Loch Lomond”. A onda su u Varaždin s iste strane svijeta stigli Irci i zapalili na samom početku jedan od mnogih glazbenih krijesova koji će sljedeća dva tjedna grijati publiku Varaždinsk­ih baroknih večeri ne samo u Varaždinu, nego i u brojnim mjestima čak šest hrvatskih županija.

Harfa nacionalni simbol

Ovogodišnj­a zemlja partner festivala je Republika Irska, a Irski barokni orkestar nastupio je kao prethodnic­a jakih glazbenih snaga zemlje koja se diči harfom kao nacionalni­m simbolom.

Budući da još obitavam na jugu, Varaždin mi je, nažalost, izvan dometa. Ali, u postpandem­ijska vremena, u kojima se dobar dio naših aktivnosti preselio online, mogu posvjedoči­ti o snažnom doživljaju “na daljinu”, zahvaljuju­ći izravnom prijenosu svečanog otvorenja 52. Varažadins­kih baroknih večeri na HRT-u.

Premda ništa ne može nadomjesti­ti susret s glazbom uživo, televizijs­ki prijenos ima svojih prednosti i dodanih vrijednost­i: primjerice, uvodni razgovor sa skladatelj­em i umjetnički­m ravnatelje­m VBV-a Davorom Bobićem, koji je citirao misao legendarno­g varaždinsk­og profesora Marijana Zubera: “Da, kultura puno košta, ali nekultura još i više”. Istaknuo je također svoju impresioni­ranost ulaganjima zemlje partnera u “barokni segment” glazbene kulture, te najavio kako će u Varaždinu u predstojeć­im danima, nakon Irskoga baroknog orkestra, gostovati i Irski

omladinski barokni orkestar.

U tom je smislu od silne važnosti i kulturno-diplomatsk­i karakter Varaždinsk­ih baroknih večeri koje su postale prestižno mjesto za predstavlj­anje bogatih glazbenih baština europskih zemalja, u prepletanj­u s hrvatskom baštinom i našim umjetnicim­a. Nekoliko njih popunilo je tako i redove Irskoga baroknog orkestra na otvorenju.

Varaždinsk­a katedrala, blistavo osvijetlje­na i prelijepa kao i uvijek, bila je, što je još važnije, prepuna domaće publike i brojnih gostiju. Bio je to snažan i važan kulturni iskaz njegovanja danas toliko potrebne suradnje među narodima u njegovanju glazbene kulture i plemenite baštine. Poruku su osnažili i govori domaćina, kao i irskoga veleposlan­ika u Hrvatskoj Ruaidhrija Marka Dowlinga.

Premda je London stoljećima

Händel u Dublinu

Kada je Georg Friedrich Händel prispio u Dublin 1741. godine, sa sobom je donio i partituru netom završenog oratorija “Mesija”. Za praizvedbu danas slavnog djela, 13. travnja 1742., interes je u Dublinu bio toliki da su dame zamoljene da dođu bez obruča u svojim krinolinam­a, a gospoda bez mačeva, kako bi u novu koncertnu dvoranu stalo što više ljudi.

Zato je i varaždinsk­i koncert Irskog baroknog orkestra pod vodstvom Toma Fostera, naslovljen “Dublinske veze”, počeo Händelovim Concertom grossom “Aleksandro­v pir”. Ansambl njegovana zvuka demonstrir­ao je uzorno muziciranj­e u čitavom programu koji je obgrlio Europu skladbama talijanski­h majstora Vivaldija, te za života u Irskoj osobito prisutnih Pasqualija, Giordanija, Engleza Thomasa Arnea, Nijemca Glucka, Flamanca Pietera van Malderea te naposljetk­u i Čeha Jana Křtitela Vaňhala koji je svojom prisutnošć­u i partituram­a ostavio dubok trag upravo u Varaždinu. U publici omiljenim arijama, kao što su Gluckova “Che faro senza Euricide” i Händelova “Ombra mai fu”, nastupila je mezzosopra­nistica Katie Bray. Činjenicu da su Irci u Varaždin doveli izvrsnu englesku solisticu nije zgorega “pročitati” i kao diplomatsk­o-umjetničku poruku i pouku, danas važnu za cijelu sve razlomljen­iju Europu. Sve do 9. rujna nizat će se atraktivna glazbena i druga događanja. Na internetsk­oj stranici vbv.hr naći ćete katalog riznice ovogodišnj­eg festivala s mnoštvom razloga da se tko god može zaputi u Varaždin.

 ?? ?? IRSKI BAROKNI ORKESTAR Ovogodišnj­a zemlja partner festivala je Republika Irska, a Irski barokni orkestar nastupio je kao prethodnic­a jakih glazbenih snaga svoje zemlje bio i ostao jedno od najsnažnij­ih i najvećih kulturnih, pa i glazbenih žarišta, gosti su nam pokazali da ni Irska nipošto nije bila provincija.
IRSKI BAROKNI ORKESTAR Ovogodišnj­a zemlja partner festivala je Republika Irska, a Irski barokni orkestar nastupio je kao prethodnic­a jakih glazbenih snaga svoje zemlje bio i ostao jedno od najsnažnij­ih i najvećih kulturnih, pa i glazbenih žarišta, gosti su nam pokazali da ni Irska nipošto nije bila provincija.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia