Večernji list - Hrvatska

Punjenjem na kućnoj utičnici gubi se do 25 posto struje

Njemački autoklub ADAC testirao je punjenje četiri EV automobila na običnoj kućnoj utičnici i wallboxu te utvrdio gubitke električne energije

- Mladen Milčić

Kupci električni­h automobila računaju na bitno jeftiniju vožnju u odnosu na vozila s termičkim motorima. S pravom, jer vožnja na struju još je uvijek mnogo jeftinija od one na benzin i dizel, bez obzira na to što je većina donedavno besplatnih javnih punionica započela s naplatom punjenja.

Oni potencijal­ni vlasnici automobila na struju koji imaju mogućnost punjenja električno­g automobila u vlastitom prostoru, u svojoj garaži ili dvorištu, računaju da će ga puniti preko noći, po jeftinijoj tarifi. I to je dobar plan, pa čak i na običnoj kućnoj utičnici na kojoj će se preko noći baterija jeftino dopuniti za određeni domet.

Najmanje gubi Fiat 500e

No, treba imati na umu da se punjenjem električno­g automobila na kućnoj utičnici gubi najviše energije. Naime, električni motori mnogo su efikasniji od konvencion­alnih. Benzinski i dizelski motori generiraju veće gubitke tijekom rada, a to se uglavnom odnosi na toplinsku energiju. S druge strane, automobili na struju gubitke generiraju prilikom punjenja baterije.

Njemački autoklub ADAC testirao je punjenje na četiri električna automobila - Renault Zoe, VW ID.3, Tesla Model 3 i Fiat 500e - na dvije vrste punjača koje možete imati kod kuće. Isprobali su punjenje na običnoj kućnoj “šuko” utičnici koja napaja snagom punjenja od 2,3 kW i na ugrađenom kućnom wallboxu (zidnom punjaču) snage 11 kW.

Usporedimo li rezultate mjerenja pri punjenju na utičnici s punjenjem na zidnoj kutiji, odmah je vidljivo da je učinkovito­st punjenja na zidnoj kutiji znatno bolja nego na običnoj kućnoj utičnici u sva četiri testna vozila.

Konkretno, Renault Zoe je na kućnoj utičnici, prema ADACovom testiranju, imao gubitak struje od 24,2 posto, što znači da je gotovo četvrtina potrošene struje otišla u vjetar. Na zidnoj kutiji snage 11 kW gubitak je kod Zoe-a bio znatno manji – 9,7 posto.

Kod Volkswagen­a ID.3 na kućnoj je utičnici od 2,3 kW gubitak bio 13,6 posto, dok je na walboxu gubitak struje bio devet posto. Model 3 je na punjenju na kućnoj utičnici generirala gubitak od 15,2%, a na wallboxu 7,7%. S najmanjim gubitkom energije istaknuo se maleni Fiat 500e, koji je na kućnoj utičnici izgubio 12,7% struje, a na zidnoj kutiji od 11 kW 6,3 posto struje.

Zbog čega uopće dolazi do gubitaka pri punjenju baterija električni­h automobila na kućnoj utičnici?

Budući da pogonske baterije električno­g automobila mogu pohraniti samo istosmjern­u struju, a izmjenična se napaja iz električne mreže, ugrađeni punjač tu struju mora pretvoriti u istosmjern­u. Čak i tu postoje znatni gubici. Ostali relevantni gubici javljaju se u 12-voltnom električno­m sustavu vozila.

Provjerite instalacij­e

Gubicima u nemaloj mjeri može pridonijet­i i dužina kabela do utičnice na parkingu ili u garaži. Usput, do četiri posto gubitaka punjenja dopušteno je u kućnim instalacij­ama pa to treba uzeti u obzir, posebno kod starijih kućnih instalacij­a. Stoga se savjetuje da vam električar - prije upuštanja u punjenje električno­g auta kod kuće - provjeri kućne instalacij­e kako biste osigurali da je dovod do kućne utičnice prikladan za stalni rad. Zbog svega toga, gubici na kućnoj utičnici iznose od 10 do čak 25 posto.

Zidne kutije odnosno wallboxovi obično su trofazni (umjesto jednofazno­g) i stoga s većim kapaciteto­m punjenja. Osim toga, zidne kutije spaja električar na takav način da je dovodni vod deblji i da gotovo da nema gubitaka u vodu. Gubici pretvorbe u ugrađenom punjaču i dalje su isti.

Najvažnija razlika odnosi se na vlastitu potrošnju elektronik­e vozila. To je puno niže u usporedbi s kućnim utičnicama, budući da se baterija puno brže puni preko zidne kutije. Stoga su gubici punjenja na zidnoj kutiji samo 5 do 10 posto električne energije tijekom punjenja.

Baterije mogu pohraniti samo istosmjern­u struju, pa se izmjenična mora pretvoriti

 ?? ?? WALLBOX ILI ZIDNU KUTIJU isplati se instalirat­i u garaži ili kući ne samo zbog bržeg punjenja nego i zbog bitno manjih gubitaka električne energije tijekom punjenja baterija
WALLBOX ILI ZIDNU KUTIJU isplati se instalirat­i u garaži ili kući ne samo zbog bržeg punjenja nego i zbog bitno manjih gubitaka električne energije tijekom punjenja baterija
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia