Večernji list - Hrvatska

Citroën BX bio je obiteljska avangarda svog vremena

-

Citroën je proslavio 40 godina od predstavlj­anja svog modela BX. Predstavlj­en je 23. rujna 1982. ispod Eiffelovog tornja uoči službene premijere na Salonu automobila u Parizu. Njegov je razvoj započeo 1978. godine pod kodnim imenom “XB”, a cilj je bio proizvesti moderno, nekonvenci­onalno vozilo s naglaskom na inovacijam­a, a istovremen­o male mase, kako bi se osiguralo dobro ubrzanje i niska potrošnja goriva zbog manjih troškova.

Kao i svi vrhunski Citroënovi automobili toga doba, BX je bio opremljen hidropneum­atskim sustavom ovjesa kako bi se osigurala udobnost i besprijeko­rno držanje ceste.

BX je razvijen uz pomoć CAD-a, odnosno kompjuters­ki potpomognu­tog dizajna, najsuvreme­nije tehnologij­e u to vrijeme, kako bi se usavršio dizajn i dinamika automobila. A za originalni dizajn koji se u to vrijeme bio je opremljen hidropneum­atskim sustavom ovjesa i time jedan od najudobnij­ih auta toga vremena u svom segmentu

isticao od konkurenat­a odgovoran je poznati talijanski proizvođač karoserija Bertone, odnosno konkretno dizajner Marcello Gandini. BX je bio obiteljska limuzina s kompaktnim dizajnom dugačka 423 centimetra, a kasnije je stigao i 17 centimetar­a duži karavan.

U početku se nudio s motorima iz PSA grupacije, benzincima obujma 1360 ccm sa 62 i 72 KS te obujma 1580 ccm s 90 konja. Kasnije se paleta motora širila do 160 KS, stigli su i dizelski motori, automatski mjenjač, stalni pogon na sva četiri kotača i ABS. Proizveden­a je i ograničena serija od 200 primjeraka cestovne verzije natjecatel­jskog automobila BX 4 TC grupe B (2141 ccm, 200 KS, 220 km/h). U 12 godina proizvodnj­e prodan je u više od 2,337.000 primjeraka prije nego što je njegova proizvodnj­a konačno završila. U lipnju 1994. na tržištu ga je zamijenila Xantia, prethodnic­a modela

• Citroën C5.

 ?? ?? CITROEN BX
CITROEN BX

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia