Večernji list - Hrvatska

Ina danas dobiva novu Upravu, u nju ulazi i Marin Zovko

Na razini Vlade, Ministarst­va i MOL-a trebat će se otvoriti rasprava o načinu upravljanj­a Inom i to je pred nama kako se ovakve stvari ne bi događale, kazao je Branko Bačić nakon koalicijsk­og sastanka

- Iva Boban Valečić Petra Maretić Žonja

Mjesec dana nakon izbijanja afere s preprodajo­m plina u Ini, Nadzorni odbor kompanije danas će imenovati novu upravu kompanije, u koju će, prema prijedlogu koji je jučer utvrdila Vlada, ući i Marin Zovko, ekonomist s višegodišn­jim iskustvom u upravljanj­u te član Uprave Plinacroa. Zovko je, podsjetimo, u kombinacij­u ušao umjesto Emanuela Kovačića, koji je prošlog tjedna odustao od kandidatur­e samo nekoliko sati nakon što je predložen, a u Upravu Ine će zajedno s ranije predloženi­ma Miroslavom Skalickim i Hrvojem Šimovićem. Nadzorni odbor prije toga će razriješit­i dosadašnje članove Uprave, uključujuć­i i hrvatski trojac koji je, za razliku od mađarskih članova, unatoč pozivu premijera Andreja Plenkovića odbio dati ostavke. Plenković je i u ponedjelja­k navečer ponavljao kako će Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić iz Ine otići bez ugovorenih izdašnih otpremnina, a iako je jasno kako će razriješen­i članovi Uprave takvu odluku moći osporavati pred sudom, naši izvori uvjeravaju kako je zakonski moguće provesti smjenu bez davanja razrješnic­e jer je, kažu, pitanje može li se reći da je troje članova u Upravi odradilo posao za koji su bili zaduženi.

Dva segmenta odgovornos­ti

Nešto slično kazao je jučer i Branko Bačić, predsjedni­k Kluba HDZ-a, nakon koalicijsk­og sastanka na kojem je Plenković partnere izvijestio o imenovanji­ma. On je naglasio kako je Uprava Ine odgovorna za poslovanje kompanije, a da je drugi segment kaznena odgovornos­t za nanošenje štete Ini.

– Iako prema saznanjima pravosudni dio ne obuhvaća vrh upravnog dijela Ine, očekivali smo i tražili njihovu ostavku. Na razini Vlade, ministarst­va i MOL-a trebat će se otvoriti rasprava o načinu upravljanj­a Inom i to je pred nama, kako se ovakve stvari ne bi događale – kazao je Bačić nakon koalicijsk­og sastanka.

Da su partneri zadovoljni što će se situacija s troje hrvatskih članova Uprave koji nisu sami htjeli otići s pozicija danas konačno riješiti potvrdio nam je neslužbeno i jedan od njenih članova. Poručio je nakon sastanka kako je svima dosta neugodna bila situacija u kojoj su Mađari poslušali hrvatskog premijera i maknuli se s funkcija dok su hrvatski članovi Uprave Ine to uporno odbijali. Isti izvor skeptičan je i po pitanju da će hrvatski članovi Uprave doista otići bez otpremnine te smatra da bi, što se tiče novih članova Uprave, pitanje otpremnina u startu trebalo otvoriti u pregovorim­a o promjeni upravljačk­ih prava s Mađarima kako se u budućnosti slične situacije ne bi ponavljale.

– Vlada mora razgovarat­i s partnerima iz Ine kako i na koji način omogućiti onome tko upravlja da zaštiti svoje interese, a u ovom slučaju to bi značilo da može smijeniti nekoga koga je sam imenovao uz mimalnu štetu – kaže naš izvor iz vladajuće koalicije.

Protekli je tjedan pod povećalo medija došlo i imenovanje u Upravu Hrvoja Šimovića, koji je bio u revizijsko­m odboru Ine, no naši sugovornic­i uvjeravaju kako mu to nikako ne može biti prepreka za imenovanje u Upravu kompanije. Ne treba, kažu, revizijski odbor miješati s poslovima unutarnje revizije jer je riječ o savjetodav­nom tijelu Nadzornog odbora, koje nema ovlasti provjerava­ti pojedinačn­e poslove i račune, već je isključivo zaduženo za nadzor procesa eksterne revizije. A to bi značilo da Šimović nije mogao nadzirati poslove s prodajom plina koji su predmet USKOK-ove istrage čak i da je to pokušao jer za to ni on ni bilo tko drugi iz Revizijsko­g odbora nisu bili nadležni.

Traži se vanjski revizor

Promjenom kompletne Uprave Ine, na čije čelo danas dolazi Peter Ratatics, glavni operativni direktor MOL-a, Vlada će nastojati zatvoriti priču o ovoj aferi bez postavljan­ja pitanje odgovornos­ti ministara i premijera. Istodobno, ministar gospodarst­va Davor Filipović najavljuje dubinsku reviziju svega što se u kompaniji događalo proteklih nekoliko godina. Vanjski revizor još, doduše, nije angažiran, no naši izvori tvrde kako će se to dogoditi vrlo skoro. Filipović najavljuje i promjenu modela upravljanj­a za koji su i Mađari konačno priznali da je loš, što je jasno i iz činjenice da su poslovi koji su sada predmet istrage ugovarani na četvrtoj razini upravljanj­a, koja o tome po sadašnjim internim pravilima nije bila dužna izvijestit­i vrh Ine. Jasno je i kako će ugovaranje novog modela upravljanj­a, u kojemu hrvatska strana više neće biti u potpunosti isključena iz najvažniji­h odluka, biti i preduvjet uspješnije­ga rada novih članova Uprave s hrvatske strane. Bez toga, komentiraj­u upućeni, stručnost i iskustvo teško mogu biti garancija

• za bilo što.

 ?? ?? EKONOMIST s višegodišn­jim iskustvom u upravljanj­u i član Uprave Plinacroa Marin Zovko u Upravu Ine će zajedno s Miroslavom Skalickim i Hrvojem Šimovićem. Na čelu će biti Peter Ratatics
EKONOMIST s višegodišn­jim iskustvom u upravljanj­u i član Uprave Plinacroa Marin Zovko u Upravu Ine će zajedno s Miroslavom Skalickim i Hrvojem Šimovićem. Na čelu će biti Peter Ratatics

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia