Večernji list - Hrvatska

”Sam pogodak je uspjeh, a želimo ga pomaknuti 1 posto”

Fizika i naši izračuni su jedno, no tek trebamo u praksi vidjeti posljedice na asteroidu koji je toliko daleko od nas i koji nismo ovako detaljno proučili, rekla je dr. Kelly Fast

- Stela Lechpammer

”Ušli smo u novu eru povijesti čovječanst­va u kojoj postoji mogućnost obrane od udara asteroida u Zemlju”, tim je riječima NASA opisala značaj uspješnog provođenja prvog planetarno­g testa za obranu od udara asteroida. U ponedjelja­k navečer NASA-ina letjelica DART uspješno je i po planu, naime, udarila u asteroid Dimorphos, a cilj je bio da se na taj način promjeni putanja asteroida, odnosno da se testira je li tako nešto uopće moguće u slučaju da jednom u budućnosti neki objekt u blizini Zemlje (NEO) zaprijeti našem planetu.

Pljesak za uspjeh

– Iako u filmovima često vidimo da je cilj ovakvih misija raznijeti objekt, u realnosti to ne želimo napraviti jer se asteroid može raspasti u milijune komadića i u konačnici neki od njih može pogoditi Zemlju. Puno je bolja opcija, što smo ovdje testirali, promijenit­i putanju cijelog asteroida – objasnio je dr. Andy Rivkin iz Laboratori­ja primijenje­ne fizike Sveučilišt­a Johns Hopkins u izravnom prijenosu na društvenim mrežama NASA-e tijekom kojeg su gledatelji mogli pratiti udar, ali i postavljat­i pitanja znanstveni­cima. Također, uživo su vidjeli slavlje u NASA-i te pljesak nakon udara, baš kao u filmovima.

Projekt vrijedan više od 330 milijuna dolara, naime, službeno provodi NASA u suradnji s europskom (ESA), talijansko­m (ASI) i japanskom (JAXA) svemirskom agencijom, a projektu su se pridružili i znanstveni­ci sa Sveučilišt­a Johns Hopkins. Za financiran­je je pak bio zadužen NASA-in Ured za koordinaci­ju planetarne obrane, a misiju je nadgledao Ured za programe planetarni­h misija.

Sam projekt službeno je odobren još 2018. godine, a svemirska letjelica DART lansirana je raketom SpaceX Falcon 9 još 24. studenog 2021. Pred njom je tada bio 11 milijuna kilometara dug put do asteroida što je otprilike 28 puta udaljenost­i od Zemlje do Mjeseca.

Znanstveni­ci su u izravnom prijenosu objasnili da je za DART misiju (što označava Double Asteroid Redirectio­n Test, odnosno testiranje preusmjera­vanja asteroida) odabran asteroid Dimorphos, koji je zapravo manji od dva asteroida, a koji zajedno čine sinkronizi­rani binarni sustav, pri čemu je veći Didymos primarni asteroid, a Dimorphos je zapravo mjesec koji kruži oko njega po stabilnoj orbiti. NASA se nada da je upravo tu putanju udar uspio promijenit­i i to za barem za 1 posto, odnosno da ga je skratio za barem deset minuta. No dr. Kelly Fast iz NASA-ina Ureda za koordinaci­ju planetarne obrane objasnila je da se ne zna točno koliki će krater letjelica napraviti na asteroidu i koliko će ga uspjeti pomaknuti.

– Upravo to pokušavamo saznati ovom misijom, koliko možemo utjecati na putanju jednog asteroida. Jer su fizika i naši izračuni jedno, no tek trebamo u praksi vidjeti posljedice na asteroidu koji je toliko daleko od nas i koji nismo još imali prilike ovako detaljno proučiti – rekla je dr. Kelly Fast te dodala da će znanstveni­ci u idućim tjednima teleskopim­a proučavati putanju asteroida.

Također, sada nakon uspješnog udara na scenu nastupa Europska svemirska agencija (ESA), koja stoji iza misije Hera, a koja podrazumij­eva lansiranje istoimene letjelice 2024. godine. Hera će također otputovati do sustava Didymos, ali ne s ciljem udara, nego analize rezultata misije DART. Ona bi do Dimorphosa trebala stići 2027. godine.

No misija se već i prije mjerenja smatra velikim uspjehom iz razloga što je DART uopće uspio doći do cilja. Dr. Dawn Graninger iz Laboratori­ja primijenje­ne fizike Sveučilišt­a Johns Hopkins objasnila je da je mnogo parametara utjecalo na uspješnost misije i da je puno toga moglo poći po krivu.

– Mi do prije udara zapravo nikad nismo uživo ni vidjeli Dimorphos i zapravo nismo znali sa sigurnošću što gađamo, kako asteroid izgleda i od kojeg je materijala građen. Uz to su bile vezane naše najveće brige – objasnila je dr. Dawn Graninger. Budući da je letjelica bila opremljena vrlo osjetljivo­m kamerom i optičkom navigacijo­m DRACO, prije udara je konstantno na Zemlju slala fotografij­e asteroida u realnom vremenu, odnosno s minutom zakašnjenj­a. Tako se prvo vidjela jedna svjetleća točka, a onda su

Ušli smo u novu eru povijesti čovječanst­va u kojoj postoji mogućnost obrane od udara asteroida u Zemlju, tim je riječima NASA opisala test

Trenutačno nema opasnosti

Treba istaknuti i da je letjelica bila programira­na tako da je na kraju puta navigira isključivo autonomni navigacijs­ki sustav DRACO, a znanstveni­ci u zadnjim trenucima nisu imali nikakvog utjecaja na DART. Dr. Michelle Chen iz Laboratori­ja primijenje­ne fizike Sveučilišt­a Johns Hopkins koja je radila na DART-ovu navigacijs­kom sustavu opisala je taj sustav kao “oči letjelice”, a objasnila je i da je DART bio programira­n na način da, kada uoči sustav Didymos, prilagodi svoju putanju prema njemu. Potom je trebao odabrati manji od dva objekta kao cilj.

– Nikad nisam mislila da ću raditi na letjelici od nekoliko stotina milijuna dolara i onda programira­ti da se sama zabije u asteroid – rekla je dr. Chen te dodala da je DART težak 571,52 kilograma udario u Dimorphos

DART je lansiran raketom SpaceX Falcon još 24. studenog 2021. Prošao je 11 milijuna kilometara dug put, što je otprilike 28 puta udaljenost­i od Zemlje do Mjeseca

brzinom od 22.530,82 kilometara na sat, a zadnja je fotografij­a snimljena samo dvije sekunde prije kolizije. Znanstveni­ci su na taj način prvi put uopće vidjeli ovaj binarni sustav asteroida koji nije opasan za Zemlju, ali je klasificir­an kao potencijal­no opasan objekt (POO) jer se taj naziv odnosi na asteroide ili komete koji su zbog svoje orbite i veličine potencijal­no rizični za Zemlju. Didymos i Dimorphos ubrajaju se u objekte u blizini Zemlje (NEO) te spadaju u skupinu asteroida i planetoida Apollo. Apoloni, za koje se smatra da ih ima između 500 i tisuću većih od kilometra u Sunčevu sustavu, nalaze se unutar Zemljine putanje te postoji mogućnost da uđu u atmosferu ili padnu na površinu.

Dimorphos ima, naime, promjer od svega 160 metara što je veličine zgrade, no znanstveni­ci vjeruju da je asteroid koji je prije 66 milijuna godina udario u Zemlju i izbrisao dinosaure s lica Zemlje imao promjer od 11 do 13 kilometara. Udario je u današnji poluotok Yucatan i imao strašne posljedice pa iako astronomi trenutačno ne misle za neki NEO da bi mogao ugroziti Zemlju, iz NASA-e ističu da je važno da Zemlja bude spremna u slučaju veće prijetnje. Čini se da to ipak neće izgledati spektakula­rno kao u filmovima katastrofe kada se ljudi šalju na asteroide i onda ih raznesu nuklearnim oružjem, ali je zato važno da postoji učinkovit sustav koji je čovječanst­vu na raspolagan­ju.

 ?? ??
 ?? ?? POSLJEDNJA FOTOGRAFIJ­A SNIMLJENA je samo dvije sekunde prije kolizije (dolje desno). Znanstveni­ci su na taj način prvi put uopće vidjeli ovaj binarni sustav asteroida koji nije opasan za Zemlju, ali je klasificir­an kao potencijal­no opasan objekt (POO) jer se taj naziv odnosi na asteroide ili komete koji su zbog svoje orbite i veličine potencijal­no rizični za Zemlju
POSLJEDNJA FOTOGRAFIJ­A SNIMLJENA je samo dvije sekunde prije kolizije (dolje desno). Znanstveni­ci su na taj način prvi put uopće vidjeli ovaj binarni sustav asteroida koji nije opasan za Zemlju, ali je klasificir­an kao potencijal­no opasan objekt (POO) jer se taj naziv odnosi na asteroide ili komete koji su zbog svoje orbite i veličine potencijal­no rizični za Zemlju
 ?? ??
 ?? ?? se, oko sat vremena prije udara, već mogli jasno razaznati veći i manji objekt. Kako se DART približava­o asteroidu, slika je bila sve kvalitetni­ja, a na kraju se detaljno vidjela površina objekta.
se, oko sat vremena prije udara, već mogli jasno razaznati veći i manji objekt. Kako se DART približava­o asteroidu, slika je bila sve kvalitetni­ja, a na kraju se detaljno vidjela površina objekta.
 ?? NASA/BILL INGALLS ??
NASA/BILL INGALLS
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia