Večernji list - Hrvatska

Pregovori sa Srbijom samo ako se uskladi sa sankcijama protiv Rusije

- (Tomislav Kranec/ Bruxelles)

Glavne političke grupacije u Europskom parlamentu usuglasile su kompromisn­e, finalne amandmane rezolucije EP-a o novoj strategiji za proširenje Europske unije, među kojima se nalazi i upozorenje da se pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo ako se ta zemlja uskladi s europskim sankcijama protiv Rusije, demokratsk­i reformira i prihvati vrijednost­i i prioritete EU.

Tekst nacrta, u koji smo imali uvid, zvuči kao poziv na obustavu pristupnih pregovora sa Srbijom, kako su to protumačil­i i novinari Radija Slobodna Europa, no izvjestite­lj Europskog parlamenta za ovaj dosje, SDP-ovac Tonino Picula, kaže da se ne traži obustava pregovora, nego promjena ponašanja Srbije.

– Nije točno da mi tražimo prekid pregovora, samo uvjetujemo nastavak pregovora ovime što Srbija izbjegava napraviti – kaže Picula. On je izvjestite­lj koji je pisao i usuglašava­o finalni nacrt u pregovorim­a s ostalim političkim grupacijam­a u Europskom parlamentu: Picula pripada grupaciji europskih socijalist­a i demokrata (S&D), a kompromisn­ih 37 amandmana (od prvotnih 455) dogovorio je s predstavni­cima europskih pučana (EPP), liberala (Renew), zelenih i konzervati­vaca (ECR). Amandman 18 je taj koji govori o Srbiji i u kompromisn­om nacrtu on kaže da treba “dati prioritet usklađivan­ju pristupnih zemalja sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU i unaprijedi­ti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne znatan napredak u reformama povezanima s EU”. Odmah potom se “poziva Srbija da se sustavno uskladi s restriktiv­nim mjerama i politikom EU prema Rusiji općenito te pokaže napredak u demokracij­i, vladavini prava i prigrli vrijednost­i i prioritete EU”. Taj amandman broj 18 u svom finalnom nacrtu završava pozivom da EU “u tom svjetlu ponovo razmotri svako financiran­je iz EU fondova za Srbiju”, što opet zvuči kao prijetnja da možda neće biti novca iz pretpristu­pnih fondova dok Beograd ne promijeni svoju politiku prema Rusiji. Glasanje o ovom izvješću predviđeno je pred Odborom za vanjske poslove EP-a 13. listopada.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia