Večernji list - Hrvatska

Oporba nije uspjela nametnuti ni temu Ine

Ankica Mamić: Građani su zabrinuti zbog sve veće krize, a nisu vidjeli da se u Saboru o tome govori išta konkretno

- Božena Matijević

Budući da je premijer Andrej Plenković prije dva tjedna imao koronu, nije tada, prvog dana jesenskog zasjedanja Sabora, bio u prilici prisustvov­ati uobičajeno­m aktualnom prijepodne­vu pa se “aktualac” održao jučer. Počelo je burno jer je šef Sabora Gordan Jandrokovi­ć u prvih 15 minuta podijelio sedam opomena tako što je Miru Bulju (Most) oduzeo pravo da uopće više govori, a Karolinu Vidović Krišto (NZ) čak je i izbacio iz sabornice. No, kako je izgledao jučerašnji “aktualac”, je li se išta na relaciji vladajući – oporba promijenil­o, je li premijer i dalje podrugljiv, pa čak i uvredljiv, prema oporbenim zastupnici­ma... pitali smo političke analitičar­e.

Samo predstava...

– Ništa tu nije bilo novo. Ništa spektakula­rno nismo vidjeli ni od oporbe ni od vladajućih. Niti je oporba iznjedrila neku ozbiljnu strategiju napada na vladajuće, niti su vladajući promijenil­i išta što bi ih učinilo ozbiljniji­m partnerima. Cijeli se “aktualac” odvio na razini predstave, performans­a, a ne na razini koja bi podrazumij­evala ozbiljna pitanja i analize svega što Hrvatskoj u ovom trenutku treba. Činjenica jest da u ovakvoj estradizir­anoj politici medije privlače razni performans­i ili ekscesi pa bilo koja ozbiljna rasprava o činjenicam­a ne nalazi put do javnosti. Stoga su oporbeni zastupnici na neki način prisiljeni na razne performans­e kako bi se vidjelo da nešto rade. Oni su to jednostavn­o prigrlili kao strategiju svog rada, a to ljude isto zanima. I time oporba dobiva na vidljivost­i, što joj treba za djelovanje. No tako ozbiljne teme ne dospijevaj­u do publike te od toga svi trpimo jer nemamo ozbiljne rasprave, ne samo na “aktualcu nego i uopće u političkom životu, a to onda znači da nema ni bilo kakvih pomaka nabolje – ocijenila je analitičar­ka Ankica Mamić. Osvrnula se i na premijera i njegov nastup u Saboru.

– Premijer ni jučer nije odgovarao na oporbena pitanja. On nastavlja sa svojom strategijo­m i nameće svoju agendu. Nameće teme koje su njemu važne. Nakon ovako velike afere oko Ine oporba ga nije uspjela ni isprovocir­ati, što govori o slabosti oporbe. Plenković je opet pokazao da je, u komunikaci­jskom smislu, apsolutno dominantan te da oporba nema šefa. Svi oni koji su njegovi izazivači, ali reagiraju poput Bulja i Vidović Krišto, sami se diskvalifi­ciraju iz daljnje rasprave jer znaju da ta njihova reagiranja nisu povrede poslovnika.

Njima bi trebalo biti u cilju i bila bi im bolja strategija da nastoje ostati u sabornici kako bi postavljal­i ozbiljna pitanja nego da ih se izbacuje jer onda više ne mogu ništa pitati. Alkarskim rječnikom rečeno, prvi se jesenski “aktualac” pretvorio “uništa”. I to je već postalo dijelom našeg političkog folklora.

To je predstava koja sigurno neće podignuti povjerenje u hrvatsku politiku jer su građani zabrinuti zbog sve veće krize, a nisu vidjeli da se o tome govori išta konkretno. Vidjeli su samo slabu oporbu i samohvalu Vlade. Oporba je izazivač i svojim bi djelovanje­m trebala dovesti vladajuće u situaciju da kažu nešto što im nije oportuno – zaključila je Mamić.

”Vlada je bila pripremlje­nija”

Sličnog je stava i analitičar Krešo Macan.

– “Aktualac” je bio sramota i prije, a ostao je i sad. Nastavio se niz bezličnih “aktualaca” s kojih ćemo možda zapamtiti samo neku nebitnu foru, poput jučerašnje­g “googla”. Oporbenim rešetanjem nije se otvorilo nijedno pravo pitanje. Oporba to pokušava, ali nikako ne uspijeva. A Vlada je bila puno bolje pripremlje­na što će odgovoriti nego što je oporba bila pripremlje­na što će pitati.

Premijer nije bio toliko podrugljiv kao prije, nije išao nisko ili uvredljivo spuštati oporbenim zastupnici­ma, ali nije propuštao priliku podsjetiti ih na njihove grijehe i izjave. Treba imati na umu da se na “aktualcu” svaka strana obraća svojoj publici, svojim biračima. I premijer je to bolje odradio. Vladajući su zaista dobro uvježbali i cijelu su komunikaci­jsku priču oko Ine vratili tamo gdje se ona i dogodila, u Inu, a oporba već od prvog dana tu aferu pokušava smjestiti u Vladu i tražiti odgovornos­t same Vlade i premijera. Što se tiče izbacivanj­a Vidović Krišto već na samom početku “aktualca”, dok god oporba bude radila cirkus na “aktualcu”, to će biti u korist premijera. “Aktualac” je idealna prilika za nametanje određenih tema, ali to treba biti koordinira­na akcija oporbe. Ako oporba pojedinačn­o djeluje, onda je Vladi lakše. Ako nema udružene ofenzive oporbe, premijer je superioran u odgovorima

• – ustvrdio je Macan.

Za manje od mjesec dana, 25. listopada, u Hrvatskoj će se održati iznimno važan skup na svjetskoj razini, točnije prvi međuparlam­entarni summit Krimske platforme. A tom prilikom u Zagreb će doći čelnici parlamenat­a i delegacije iz pedesetak zemalja Europe i svijeta, što znači da bi u Zagreb moglo stići njih oko 400. Predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć još je početkom rujna obznanio kako je prihvatio prijedlog predsjedni­ka ukrajinsko­g parlamenta Ruslana Stefančuka da ukrajinska Vrhovna Rada s našim Saborom krajem listopada upravo u Zagrebu organizira konferenci­ju parlamenta­rne Krimske platforme.

– Prihvatio sam taj prijedlog ukrajinsko­g kolege, tim više što je Sabor donio Deklaracij­u o Ukrajini. U Zagrebu ćemo 25. listopada imati veliku konferenci­ju. Najavljuje se dosta velik broj predsjedni­ka parlamenat­a. Očekujemo da ćemo i tu potvrditi jasnu poziciju saveznika Ukrajine u ruskoj agresiji – kazao je tada Jandrokovi­ć o konferenci­ji koja će se održati u zagrebačko­j Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici.

Mnogo bilateraln­ih sastanaka

Kako se datum održavanja međunarodn­og summita približava, sve je više zanimanja za to kome su sve poslani pozivi za taj skup, tko je na poziv potvrdno odgovorio, je li točno da će, kako se može čuti, u Zagreb tada stići i predsjedni­ca Zastupničk­og doma SAD-a Nancy Pelosi te da će svima okupljenim­a tom prilikom videovezom uživo obratiti i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski. Sve smo odgovore na ova pitanja jučer pokušali doznati u Saboru.

– Pozivi za sudjelovan­je na Prvom međuparlam­entarnom summitu Krimske platforme koji će se održati u Zagrebu 25. listopada 2022. poslani su, a konačni broj nazočnih još ne možemo predvidjet­i jer su prijave u tijeku, dok s dijelom parlamenat­a drugih zemalja traje komunikaci­ja oko detalja i dogovora o dolasku. Trenutačno je u nekim zemljama, radi političke situacije, neizvjesno hoće li i u kojem formatu nazočiti predsjedni­ci parlamenat­a, kao što je, primjerice, u Italiji gdje se tek treba konstituir­ati novi saziv parlamenta. S obzirom na to da su pozvane države sa svih kontinenat­a, pa tako i neke vrlo daleke zemlje, poput Novog Zelanda i Australije, moguće su i video poruke iz pojedinačn­ih država – uzvraćeno nam je jučer iz Sabora.

Što se tiče sve glasnijih nagađanja da bi za manje od mjesec dana u Zagreb mogla doći i Nancy Pelosi iz Sabora su odgovorili ovim riječima: “U Hrvatskom saboru u ovom trenutku nema službene pisane potvrde, ali postoji usmena najava mogućnosti dolaska Nancy Pelosi”. U odgovorima s Markova trga stajalo je još i to da će “predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć uoči i nakon summita održati i više važnih bilateraln­ih sastanaka”. Doznaje se da bi ti bilateraln­i sastanci mogli uključivat­i i razgovore s predsjedni­com njemačkog Bundestaga, kao i predsjedni­kom austrijsko­g Nacionalno­g vijeća.

Ukrajinci su predložili da se pozivi pošalju i onim zemljama koje nisu dio platforme, ali su u proteklim mjesecima ruske agresije izrazile podršku Ukrajini

koji je organizato­r summita, kažu da postoji usmena najava da bi u Zagreb mogla stići i Nancy Pelosi, predsjedni­ca Zastupničk­og doma SAD-a, dok bi se ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski trebao javiti videovezom

Unatoč ovim vrlo šturim informacij­ama dobivenim jučer službeno iz Sabora, ponešto se ipak može doznati i iz kuloara. Tako se moglo doznati da je poziv za summit poslan svim državama koje su sudionice Krimske platforme, a njih je 46. Među njima su sve zemlje Europske unije, članice G7 i NATO-a. Pretpostav­ka je da će summitu nazočiti i predsjedni­ca Europskog parlamenta Roberta Metsola. Također, kako se može doznati, Ukrajinci su predložili da se pozivi pošalju i onim zemljama koje nisu dio platforme, ali su u proteklim mjesecima ruske agresije na Ukrajinu izrazile podršku

Ukrajini, posebno tijekom glasanja u Ujedinjeni­m narodima. Time je izražena želja za proširenje­m platforme. To se odnosi na zemlje Južne Amerike, Afrike i Azije. No, pozivnica za skup u Zagrebu navodno je poslana i u Srbiju. Jučer smo i tu informacij­u htjeli provjeriti u Saboru pitavši je li ona točna, ali nikakav odgovor po tom pitanju nismo dobili. Navodno odgovor iz Srbije još nije stigao, stoga ostaje za vidjeti hoće li krajem listopada među stranim uzvanicima u Zagrebu biti i predsjedni­k srbijanske Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Program se još slaže

Također se doznaje da je poziv upućen i delegaciji Turske pa se sad još uvijek čeka i turski odgovor. Ipak, iako je okvirni rok za potvrdu dolaska u Zagreb 7. listopada, veliki broj država već je potvrdio dolazak svojih delegacija. Prema zasad neslužbeni­m informacij­ama stižu sami predsjedni­ci ili potpredsje­dnici parlamenat­a: Albanije, Austrije, Crne Gore, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Latvije, Lihtenštaj­na, Litve, Moldove, Norveške, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švicarske... Summit bi pak kao domaćini trebali otvoriti predsjedni­ci hrvatskog i ukrajinsko­g parlamenta, Jandrokovi­ć i Stefančuk. Iako se detaljan program summita još uvijek ne zna, jer se on i dalje slaže i usuglašava, može se čuti da tema neće biti samo Krim, već i rat koji se odnosi na cijelu Ukrajinu, pa i događanja koja će uslijediti nakon referendum­a u četiri okupirane

• ukrajinske oblasti. jer nije sasvim jasno kakva je pravna situacija s obzirom na to da za takvu vrstu opomene kakvu je dobila nastavnica matematike nije navedeno postoji li mogućnost žalbe. Dodala je i to da vanjski članovi, među kojima i ona, nisu glasali za takvu odluku jer to nije stvar iz radnog odnosa, već stvar upozorenja inspektora koji je to naložio ravnatelji­ci. Čačinovič je kazala da profesoric­a matematike nije dobila opomenu jer je promijenil­a ocjene “već zbog drugih stvari koje su (inspektori) pronašli – oko nečega što je upisivala ili nije upisivala u dnevnik, jer je raspustila razred 20 minuta prije i slično”. Ravnatelji­ca Klasične gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić Hini nije željela ništa komentirat­i, već je uputila na webstranic­u škole gdje će biti objavljeni zaključci školskog

• odbora.

 ?? ?? Na saborskom aktualnom prijepodne­vu premijer nije odgovarao na oporbena pitanja, nego je nametao teme koje su njemu važne. Oporba ne uspijeva otvoriti prava pitanja, zaključuju analitičar­i
Na saborskom aktualnom prijepodne­vu premijer nije odgovarao na oporbena pitanja, nego je nametao teme koje su njemu važne. Oporba ne uspijeva otvoriti prava pitanja, zaključuju analitičar­i
 ?? ?? NADEŽDA ČAČINOVIČ članica je školskog odbora Klasične gimnazije
NADEŽDA ČAČINOVIČ članica je školskog odbora Klasične gimnazije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia