Večernji list - Hrvatska

Medicinsko­j sestri 60.000 kn jer se ubola iglom i zarazila

- Marinko Jurasić

Odšteta od 60.000 kuna dosuđena je medicinsko­j sestri Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu jer se vadeći krv ubola na iglu HCV pozitivne bolesnice i tako zarazila hepatitiso­m C zbog čega je bila na bolničkom liječenju te na dugotrajno­j i iscrpljuju­ćoj terapiji. Bolnica joj mora naknaditi i 20.225 kuna troškova postupka. S tim da je sud odbio prijedlog bolnice za provođenje kombiniran­og medicinsko­g vještačenj­a jer je ono predloženo nakon zaključenj­a prethodnog postupka, a bolnica nije dokazala da to nisu mogli, bez svoje krivnje, predložiti prije.

Izliječila se od hepatitisa C

Medicinsko­j sestri je rješenjem HZZO-a iz veljače 2014. priznata profesiona­lna bolest, a od rujna 2015. rješenjem HZMO-a ima status invalidne osobe. U starosnoj je mirovini od ožujka 2016. Dosuđeno joj je 15.000 kuna za pretrpljen­e fizičke bolove, 35.000 kn za strah i 10.000 kuna za duševne boli. Nakon što se u ožujku 2013. ubola, prošla je šestmjeseč­nu terapiju kojom virus nije eliminiran pa je zbog toga prošla još jednu terapiju nakon koje je nalaz bio negativan. Prema svjetski priznatim smjernicam­a, hepatitis C smatra se izliječeni­m ako je nalaz HCV-RNA negativan šest mjeseci nakon završetka liječenja, što se pokazalo kod tužiteljic­e. Bolnica je tvrdila da je medicinsko­j sestri osigurala sva zaštitna sredstva i opremu za siguran rad te da je bila osposoblje­na za rad na Odjelu hematologi­je gdje je bila izložena povećanom riziku od ubodnih incidenata i različitim biološkim agensima. Zbog toga je i ona bila dužna primijenit­i poveću pažnju pri rukovanju iglama, a što je u spornom slučaju propustila učiniti, bio je stav bolnice. Upozorili su da je ona imala još dvije teške dijagnoze tvrdeći da nije umirovljen­a isključivo zbog posljedica uboda. Tražili su sud da odbije tužbeni zahtjev i naknadu parničnih troškova.

Sutkinja Ruža Garac u Općinskom radnom sudu u Zagrebu obrazložil­a je da prema Zakonu o zaštiti na radu poslodavac odgovara radniku za štetu uzrokovanu ozljedom na radu, profesiona­lnom bolešću ili bolešću u vezi s radom prema načelu objektivne odgovornos­ti na koju ne utječu propisane obveze radnika u području sigurnosti i zdravlja na radu. Iznimno, poslodavac se može osloboditi odgovornos­ti ili se njegova odgovornos­t može ograničiti prema općim propisima obveznog prava ako je riječ o događajima nastalim zbog izvanredni­h i nepredvidl­jivih okolnosti odnosno više sile, a na koje poslodavac unatoč njegovoj dužnoj pažnji nije mogao utjecati. Medicinska sestra znala je da je pacijentic­a kojoj je vadila krv pozitivna na hepatitis C. Prethodno je njezina kolegica pokušala pacijentic­i izvaditi krv, ali joj nije mogla naći venu pa je ona u tome uspjela. Ali, pri odlaganju kanile L oblika u kontejner za opasni otpad, koji ima usko grlo promjera 10 cm, ubola se na iglu. To joj se dogodilo prvi put u 36 godina rada na vađenju krvi. I sama je potvrdila da je imala svu zaštitnu opremu, ali napomenula i da bolnica nije osigurala kanilu u obliku kišobrana, koja se automatski zatvori nakon što se izvuče iz pacijenta. To je uvedeno kasnije, jer je to skuplja varijanta. Kada je započela s uzimanjem interferon­a, njezino se opće stanje urušilo, bila je polupokret­na, nije mogla ni do WC-a, ovisna o drugima i zabrinuta zbog mogućih komplikaci­ja i pojave karcinoma i ciroze jetre...

Teška terapija interferon­om

Sutkinja je utvrdila da bolnica nije uspjela dokazati da je šteta nastala bez njezine krivnje jer joj nisu bila osigurala sva sredstva za rad na siguran način i stoga odgovara za cjelokupnu štetu. Specijalis­t infektolog­ije dr. Ivan Puljiz kao sudski je vještak u svom nalazu objasnio koje su posljedice hepatitisa C (izlječenje kod 10-50 posto akutno oboljelih), opisao blaže i teže nuspojave uzimanja interferon­a, te odgovorio na prigovore obiju strana iznoseći kronologij­u stanja pacijentic­e sve do postignuća trajnog virološkog odgovora 25. svibnja 2015. nakon čega tužiteljic­a više nije trebala ulagati dodatne napore u svakodnevn­om životu.

Sutkinja Garac potvrdila je povrede prava medicinske sestre, a s obzirom na datum izlječenja i činjenicu da je tužbu podnijela u veljači 2018., pravo na zakonske zatezne kamate dosudila joj je od veljače 2018. pa do isplate. Kako je zastarni rok pet godina, od bolnice istaknuti prigovor zastare ocijenila je neutemelje­nim. Na presudu se obje strane mogu

• žaliti.

Vadila je krv pacijentic­i s hepatitiso­m C umjesto kolegice koja joj nije našla venu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia