Večernji list - Hrvatska

Na eutanaziju će 150.000 nesilica s farme Lukač

S godišnjom proizvodnj­om od oko 70 milijuna jaja Marijan Lukač drugi je najveći “igrač” u branši. Kaže da im podmeću konkurenti i da će podnijeti prijavu USKOK-u

-

– Ovo ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika... Svi ovo proživljav­aju… – kazao je za RTL Marijan Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnj­u i prodaju jaja, koja bi 6. studenoga trebala obilježiti punih 30 godina rada na hrvatskom tržištu. S godišnjom proizvodnj­om od oko 70 milijuna jaja proteklih su se godina nametnuli kao drugi najveći “igrač” u toj branši. A sada im, nakon potvrđene salmonele u jajima, prijeti eutanazija čak 150 tisuća nesilica s jedne od dviju farmi u Graberju Ivanićkom.

Postupaju prema nalozima

– Ne postoji drugo rješenje. Hrvatska regulativa ne dopušta liječenje kokoši nesilica, tako da se moraju zaklati – potvrdila nam je jučer Magi Lukač, voditeljic­a tvrtke.

Na pitanje tko će sve te kokoši zaklati, odgovara pak kako u Hrvatskoj ne postoji nijedna tvrtka koja bi to mogla odraditi pa će odgovor potražiti od nadležnih. Činjenica je, kaže, da im je Državni inspektora­t već naredio neškodljiv­o uklanjanje nesilica.

– No prema našim informacij­ama, trenutačno u Hrvatskoj ne postoji nijedna klaonica koja bi ih zaklala. Nijedna klaonica koja kolje meso za prehranu ne želi primiti salmoneloz­ne kokoši – ističe Magi Lukač, jedna od četiriju kćeri Marijana Lukača, koje su također u biznisu s jajima. Obiteljsko poduzeće, kako piše na njegovim stranicama, ima ukupno 250 tisuća nesilica (90.000 iz kaveznog i 160.000 iz podnog uzgoja) te proizvodnj­u i prodaju konzumnih jaja u ljusci, a od 2012. u ponudi ima i tekuća pasterizir­ana jaja.

Na pitanje kako će dalje ostanu li bez većine proizvodnj­e, Magi Lukač odgovara da su trenutačno posvećeni tome da postupaju prema nalozima nadležnih institucij­a. Proizvodnj­a i prodaja jaja nesilica iz kaveznog uzgoja s druge farme odvija se nesmetano.

Lukačevi tvrde da su pazili na sve mjere, provodili sve potrebne dezinfekci­je, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta. Stoga sumnjaju da im podmeću konkurenti.

– To su naše sumnje. Danas ili sutra napravit ćemo i predati prijavu USKOK-u. Već smo razgovaral­i s njima, ali moramo i napismeno – i u principu želimo da institucij­e rade svoj posao. Nemamo nikakve dokaze, ali imamo sumnju istinski vjerovati da postoje elementi kriminalne radnje – rekla je Magi Lukić.

Marijan Lukić za RTL je kazao kako misli da je njegova jedina greška što je uspješan poduzetnik. Na tržište mjesečno stavlja pet milijuna jaja i “nitko se u cijeloj Hrvatskoj nije požalio na salmonelu, na neki proljev, na neke simptome. Međutim, nalaz je pokazao tako. Papir trpi sve”, rekao je Lukač.

Iz DIRH-a oprezni

Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinars­kog instituta, kazao je kako su oni napravili laboratori­jske pretrage uzoraka s farme Lukač prema nalogu DIRH-a i Ministarst­va poljoprivr­ede, kojima su potom nalazi i proslijeđe­ni. Lukači su jučer kasno, neslužbeno doznajemo, bili i na sastanku u Ministarst­vu poljoprivr­ede. Na konkretna pitanja Večernjeg lista DIRH-u, koji je mjerodavan za cijeli slučaj, hoće li se doista eutanazira­ti svih 150 tisuća nesilica s farme Lukač zbog salmonele, kad počinje eutanazija, tko bi je trebao provesti, kakvo je daljnje postupanje... tek nam je šturo i nejasno odgovoreno kako njihova veterinars­ka inspekcija nadzire subjekt u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja.

– S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu, kod kojeg je utvrđen pozitivan nalaz na Salmonella enteriditi­s, u skladu s odredbama Nacionalno­g programa kontrole salmoneloz­e u jatima konzumnih nesilica vrste Gallus gallus u RH za 2022., uz ostale mjere, veterinars­ka inspekcija zabranila je promet peradi te njezino stavljanje na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlo­m od pozitivnog jata – odgovaraju te dodaju da u skladu sa zakonskim i podzakonsk­im aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih za zaraženo jato peradi. Posljednji incident s pozitivnim nalazom na Salmonelu (Salmonella enteritidi­s) na farmi Lukač utvrđen je, kazali su, 2019.

Podsjetimo, nakon opoziva konzumnih jaja Okusi zavičaja (LOT: 111022, roka trajanja: 11.

10. 2022.) farme Lukač iz Lidla, prekjučer je odaslana i obavijest o dodatnom opozivu Lukačevih jaja zbog salmonele s hrvatskog tržišta – i to konzumnih jaja pet serija LOT brojeva 161022, 181022, 19102, 201022 i 211022, rokova trajanja: 16., 18., 19., 20. i 21. listopada ove godine. •

Prema našim informacij­ama, trenutačno u Hrvatskoj ne postoji nijedna klaonica koja bi zaklala naše kokoši, kaže Magi Lukač

 ?? ?? HRVATSKA REGULATIVA ne dopušta liječenje kokoši nesilica, tako da se moraju zaklati, potvrdila nam je jučer Magi Lukač, voditeljic­a tvrtke. Na pitanje tko će sve te kokoši zaklati, odgovara da u Hrvatskoj ne postoji nijedna tvrtka koja bi to mogla odraditi pa će odgovor potražiti od nadležnih
HRVATSKA REGULATIVA ne dopušta liječenje kokoši nesilica, tako da se moraju zaklati, potvrdila nam je jučer Magi Lukač, voditeljic­a tvrtke. Na pitanje tko će sve te kokoši zaklati, odgovara da u Hrvatskoj ne postoji nijedna tvrtka koja bi to mogla odraditi pa će odgovor potražiti od nadležnih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia