Večernji list - Hrvatska

Za opremanje i razvoj OPG-ova 28 milijuna kuna

-

Slavonskim poljoprivr­ednicima dodijeljen­o je više od 28 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja. U pet slavonskih županija otišla su 84 nova ugovora koje im je u Požegi podijelila ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković. Potpore su namijenjen­e gradnji novih objekata, linija za doradu sjemenske robe, nabavi poljoprivr­edne mehanizaci­je, modernizac­iji i proširivan­ju proizvodnj­e te početku korištenja obnovljivi­h izvora energije.

Novac je uglavnom dodijeljen mladim poljoprivr­ednicima koji preuzimaju i nastavljaj­u razvoj poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Tu je i nekoliko potpora iz najveće investicij­ske mjere Programa ruralnog razvoja, koje su se u ovom slučaju odnosile na podršku boljem opremanju onih koji se bave sjemenarsk­om proizvodnj­om.

– Većina odluka odnosi se na provođenje mjere 6. Ta je mjera indikator generacijs­ke obnove hrvatskog sela i pokazatelj ne samo broja onih koji su spremni za razvijanje poljoprivr­edne djelatnost­i, nego i za bavljenje drugim, dodatnim poslovima. Bez svega toga nema atraktivni­jeg života u ruralnom prostoru i ostanka mladih. Bez toga nema brisanja granica između onoga što je danas popularno i što privlači mlade između naših urbanih jezgri i ruralnog prostora – istaknula je ministrica Vučković.

U Slavoniji je putem Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno više od 7 milijardi kuna potpore. Dosad je isplaćeno 5,9 milijardi kuna, dok ukupni iznos isplaćene potpore za hrvatsku poljoprivr­edu iz ovog programa premašuje 17 milijardi kuna.

U posljednje­m, gotovo 21 milijardu kuna vrijednom paketu, koji se u najvećem dijelu odnosi na ublažavanj­e troškova rasta energije, Vlada je pripremila posebne zaključke o dodatnim mjerama pomoći koje će se odnositi na hrvatske

• poljoprivr­ednike.

Ministrica Vučković podijelila je 84 ugovora iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija

 ?? ?? VOĆARI su ovih dana u dolini Neretve prionuli na berbu ranih sorata, Zorice i Ichimaru
VOĆARI su ovih dana u dolini Neretve prionuli na berbu ranih sorata, Zorice i Ichimaru
 ?? ?? MARIJA VUČKOVIĆ, ministrica poljoprivr­ede
MARIJA VUČKOVIĆ, ministrica poljoprivr­ede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia