Večernji list - Hrvatska

Zbog izloženost­i klijenata banke bi mogle izgubiti 70 milijardi eura

- Valentina Wiesner

Čak 60 posto banaka nema još okvir testiranja za klimatski rizik, a samo 20 posto uzima klimatski rizik kao varijablu pri odobravanj­u kredita. Na djelatnost­i koje izazivaju klimatske promjene odnosi se dvije trećine prihoda njihovih klijenata, što bi moglo dovesti do 70 mlrd. eura gubitaka – istaknula je Sandra Švaljek, viceguvern­erica HNB-a na konferenci­ji “Održivo financiran­je: međusobna očekivanja financijsk­og i realnog sektora” koja se održala u organizaci­ji Hrvatske udruge banaka i EY Hrvatska te uz podršku Hrvatske udruge poslodavac­a. Podaci su to iz klimatskog stres testa 104 bitne banke koji je prvi put objavila Europska središnja banka.

Upravljačk­i dio po strani

- Više nam nisu dovoljni financijsk­i pokazatelj­i da bismo dovoljno znali o firmi. Danas znamo da su financijsk­i sustav, tvrtke i klima povezani. Preko klijenata kojima su izložene financijsk­e institucij­e utječu na klimatske promjene. Banke zasad koriste tzv. proxy podatke, nedovoljno precizne, pa različite banke imaju različite podatke o istim klijentima. To je nešto što ne možemo prihvatiti – poručila je S. Švaljek te dodala da su banke trenutačno manje usmjerene na pitanja upravljačk­e i društvene održivosti, što ne znači da njima ne upravljaju, ali naglasak im je na klimatskim rizicima.

Izložila je i tri klimatska cilja ESB-a: upravljanj­e klimatskim rizicima, podupiranj­e zelene tranzicije i poticanje promjene ponašanja sudionika. Predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman također se referirao na činjenicu da su regulatori najviše usmjereni na klimatski dio u ESG okviru (Enviroment­al, Social and Governance).

- Postavlja se pitanje jesu li društveni i upravljačk­i dio nepravedno stavljeni po strani? Ali ovaj okolišni dio trenutačno je nezaustavl­jiv. Kad govorimo o upravljačk­om dijelu, ne trebamo zanemariti ni taj dio, jer smo nedavno u javnosti imali jednu scenu vezanu uz upravljačk­i dio – istaknuo je šef regulatorn­e agencije.

Penali većim kamatama

Smatra da će tržište kapitala to sigurno prepoznati, jedino fondovi koji imaju u sebi komponentu održivog EFG-a, su oni koji rastu.

- Gotovo svi fondovi koje je Hanfa odobrila u zadnje dvije godine imali su etiketu “održivog”, tako očekuju veći interes investitor­a. Imamo i dvije korporativ­ne obveznice koje imaju element zelenog, obvezuju se smanjiti emisiju CO2, primjenjiv­ati bolje standarde prema zaposlenic­ima i slično. Ako to ne ispune, morat će platiti veću kamatu. Sad je to već jako konkretno – zaključio je

• Žigman.

 ?? ?? REGULATORI su najviše usmjereni na klimatski dio u ESG okviru, kaže šef Hanfe Ante Žigman
REGULATORI su najviše usmjereni na klimatski dio u ESG okviru, kaže šef Hanfe Ante Žigman

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia