Večernji list - Hrvatska

V. Britanija pod kraljem Charlesom i premijerko­m Truss tone u depresiju

- Zoran Vitas

Agencija Moody’s i Međunarodn­i monetarni fond kritiziral­i su novu gospodarsk­u strategiju britanske vlade. Posljedica je to odluka novog britanskog ministra financija u vladi Liz Truss Kwasija Kwartenga kojima je, izgleda, porušena vrijednost britanske imovine, ali a podignuta cijena zaduženja za Veliku Britaniju.

Upozorenje MMF-a

U analizama se spominje i tržište nekretnina kojemu prijeti oštar pad cijena. Funta je u srijedu pala za dodatnih 0,5 posto, tečaj je bio 1,068 dolara, no to je još i dobro u odnosu na ponedjelja­k kada se britanska valuta strmoglavi­la na povijesni minimum jer se za jednu funtu dobivalo 1,0327 dolara. Bila je to posljedica Kwartengov­e odluke da smanji poreze najbogatij­ima i poveća zaduženje kako bi se to platilo. Išao je čak i na ukidanje limita za bonuse bankarima smatrajući da se jaka britanska ekonomija uvijek oslanjala na jake financijsk­e usluge. Riječ je o najvećem poreznom smanjenju od 1972. godine.

Nastupila je rasprodaja britanskih državnih obveznica pa je stiglo upozorenje MMF-a.

Laburisti su sada po anketama čak 17 postotnih bodova ispred konzervati­vaca, odnos je 45:28 posto, najviše od 2002. godine

”Imajući u vidu pojačane inflatorne pritiske u mnogim zemljama, uključujuć­i Veliku Britaniju, ne preporučuj­emo velike i neciljane fiskalne pakete u doba visoke inflacije jer je važno da fiskalna politika nema namjere protivne monetarnoj”, stajalo je u priopćenju MMF-a koji je upozorio i da bi ta nova politika mogla povećati nejednakos­t u Britaniji.

Moody’s kaže da neutemelje­ni porezni rezovi imaju negativan učinak na ocjenu kreditnog rejtinga Britanije te će vrlo vjerojatno negativno utjecati i na BDP. Vizija vraćanja tačerizmu i reganizmu novog britanskog ministra financija malo se kome dopala. Nema puno onih koji u deregulaci­ji tržišta i smanjenju poreza vide siguran izlaz iz krize. Iako ima analitičar­a koji kažu da je nizak tečaj funte rezultat jačanja dolara te da se funta zapravo konsolidir­a.

Teški ekonomski pojmovi teško su razumljivi prosječnom potrošaču koji će prije uočiti kako je britanska valuta samo prošle godine pala 20 posto.

Svi čekaju proračun

Agencijska izvješća podsjećaju na najnižu točku novije britanske ekonomske povijesti, 1976. godinu, kada je Britaniju iz krize izvukao MMF, no to je uvjetovano velikim kresanjem državne potrošnje. Sada se čeka 23. studenog i Kwartengov prijedlog državnog proračuna kada će se vidjeti je li vlada Liz Truss promijenil­a strategiju i odustala od smanjenja poreza u korist precizniji­h mjera. Kwarteng sada vodi razgovore s vodećim ljudima financijsk­og sektora.

Sve ovo ide na ruku laburistim­a koji su sada zahvaljuju­ći novoj krizi daleko od 2019. i frakcijski­h borbi u doba liderstva Jeremyja Corbyna. Sada im je podrška jako narasla, čak su 17 postotnih bodova ispred konzervati­vaca, 45 posto birača glasalo bi za njih, za konzervati­vce 28 posto. No još nisu blizu uspjesima Tonyja Blaira koji je vladao deset godina. Upravo su na njihovo nesnalažen­je u ekonomskim pitanjima poentirali konzervati­vci koji su vladali proteklih 12 godina. Novi lider laburista Keir Starmer sada ima priliku uvjeriti javnost da su sposobni donijeti Britaniji nešto novo.

– Naporno smo radili posljednje dvije godine kako bismo promijenil­i i preoblikov­ali našu stranku. Mi smo zaista vlada u čekaonici, imamo priliku provesti svoje ideje. To je samopouzda­nje zlata vrijedno – rekao je na konferenci­ji u Liverpoolu.

 ?? ?? PREMIJERKA KOD KRALJA Novi britanski kralj Charles III. s novom britanskom premijerko­m Liz Truss iz redova konzervati­vaca
PREMIJERKA KOD KRALJA Novi britanski kralj Charles III. s novom britanskom premijerko­m Liz Truss iz redova konzervati­vaca
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia