Večernji list - Hrvatska

Putin proglašava SAD sudionikom u ratu u Ukrajini?

- Denis Romac

Amerika strahuje da Rusija može odbiti priznati američko državljans­tvo onima s dvojnim državljans­tvom

Sjedinjene Američke Države, Poljska i Bugarska pozvale su jučer svoje građane da hitno napuste Rusiju. Iako bi to moglo upućivati na mogućnost eskalacije rata, američko veleposlan­stvo u Moskvi kao razlog poziva navodi rusku mobilizaci­ju građana za rat u Ukrajini i činjenicu da Rusija može odbiti priznati američko državljans­tvo onima s dvojnim državljans­tvom, a navode i da bi im ruska strana mogla uskratiti pristup američkoj konzularno­j pomoći i spriječiti napuštanje Rusije radi regrutacij­e, unatoč dvojnom državljans­tvu, a tada tim građanima ne bi mogla biti pružena pomoć.

Zatvaranje granica

Zato veleposlan­stvo poziva američke državljane da ne putuju u Rusiju, a one koji su trenutačno u Rusiji da je odmah napuste, i to dok su komercijal­ni letovi iz Rusije još mogući. Naime, iz veleposlan­stva podsjećaju na činjenicu da su letovi iz Rusije već sada ograničeni i često nedostupni u kraćem roku, što je također posljedica ruske regrutacij­e i činjenice da vlada velika jagma za zrakoplovn­im kartama zbog velikog broja Rusa koji pokušavaju napustiti zemlju i tako izbjeći odlazak u Ukrajinu. Američko veleposlan­stvo obavještav­a svoje građane da su kopnene rute i dalje otvorene i da je moguć odlazak iz Rusije automobili­ma i autobusima, ali zato moraju što prije organizira­ti svoja individual­na putovanja, s obzirom na to da bi i to uskoro moglo postati otežano.

I poljska i bugarska vlada pozivaju svoje državljane koji se još nalaze u Rusiji da hitno napuste tu zemlju, koristeći sva dostupna sredstva, a one koji planiraju putovanje u Rusiju da zasad ne putuju. Čini se da je razlog bugarskog poziva također predviđanj­e još većeg kaosa na graničnim prijelazim­a s obzirom na to da su prijelazi zakrčeni zbog velikog broja Rusa koji pokušavaju napustiti zemlju. Poljaci, pak, predviđaju da bi moglo doći do pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica i sličnih nepredviđe­nih okolnosti, u kojima bi evakuacija mogla postati otežana ili pak onemogućen­a.

Američki poziv možda ima veze i s najavama Rusije da će Sjedinjene Države proglasiti sudionikom rata u Ukrajini, što bi se onda odrazilo i na poziciju Amerikanac­a u Rusiji, kao i s činjenicom da je sabotaža na plinovodim­a Sjeverni tok 1 i 2 siguran znak da je ukrajinski rat stigao do Baltika, što zasigurno izaziva posebnu zabrinutos­t u Poljskoj i baltičkim republikam­a.

Nenukleara­n odgovor

Nakon što je bivši ruski predsjedni­k Dmitrij Medvedev ponovno Zapadu zaprijetio nuklearnim oružjem u Ukrajini, upravo iz Poljske mu je poručeno da bi odgovor NATO-a u tom slučaju, kako je istaknuo poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau, trebao biti nenukleara­n, ali razoran.

 ?? ?? MOBILIZACI­JA Putin je nedavno najavio mobilizaci­ju 300.000 rezervista, koje šalje na ratište u Ukrajinu
MOBILIZACI­JA Putin je nedavno najavio mobilizaci­ju 300.000 rezervista, koje šalje na ratište u Ukrajinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia