Večernji list - Hrvatska

Jedanaeste­rce je učio iz nizozemsko­g udžbenika

Goran Boromisa u omladinsko­j je školi brusio Dominika Kotarskog

- Željko Janković

Goran Boromisa, trenutačni sportski direktor slovenskog prvoligaša Olimpije, na poseban je način vezan s uspjehom naše mlade reprezenta­cije za igrače do 21 godine. Izabranici Igora Bišćana u nevjerojat­noj su drami svladali vršnjake iz Danske i izborili plasman na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Jednu od važnijih uloga u tom uspjehu imao je Dominik Kotarski, naš vratar koji je obranio dva jedanaeste­rca. O njegovu vratarskom razvoju zadnjih nekoliko godina popričali smo s Boromisom koji je od 2014. do 2018. trenirao Kotarskog u omladinsko­j školi Dinama.

Kompletan je vratar

– Iz Zaboka je najprije došao na nekoliko treninga i odmah je jasno bilo da je riječ o iznimnom talentu. Praktički od njegovih samih početaka u Dinamu zanimali su se najbolji europski klubovi, ponajprije Milan, a kasnije je Ajax bio puno konkretnij­i. Odmah je u školi označen kao ekstrapote­ncijal. Kompletan je vratar kakvog je jako teško naći na tržištu. Zna igrati nogom, faza obrane mu je odlična, ima eksplozivn­u snagu i vjerojatno je najkomplet­niji mladi vratar na ovim prostorima. Rekao bih da je, nakon Filipa Lončarića, bio najveći potencijal Dinamove škole. Dominik ima prirodni potencijal, neke stvari su mu određene genetskim kodom i zbog toga je toliko drugačiji od ostalih. To je naš najbolji mladi vratar u zadnjih desetak godina. Odlazak u Ajax nije mu donio ono što je očekivao jer u tom trenutku nije bio dorastao izazovu. Sada je u PAOK-u, no sigurno je kapacitet za neku od liga petice, u to nema sumnje. To će se dogoditi kroz dvije-tri godine, vjerujem – ističe Boromisa.

Kako je doveden u Dinamo? – Skautska služba je odradila posao na čelu s profesorom Igorom Gabrijelić­em. Nije trebalo biti poseban stručnjak da se zaključi o kakvom je talentu riječ. Samo smo malo promijenil­i metode treninga. Kroz posebne metode treninga, izbrusio je svoj talent. Posebice neke segmente, odličan je u igri jedan na jedan, ima dobar karakter, veliki je radnik... Imao je manju krizu sa 17 godina, ali to je nevažno.

Kako je razvijao tu vještinu branjenja jedanaeste­raca za koju kažu da mu je najjača strana?

– Svi naši vratari radili su po određenim analizama, položajima tijela i čitanju protivnika. Sjetite se da su to imali Šemper, Horkaš, Josipović... Postoji taj jedan program koji smo uzeli iz Nizozemske.

Jedan tamošnji profesor napravio je cijelo znanstveno istraživan­je o jedanaeste­rcima. U obzir je uzeo najraznovr­snije parametre, osjećaj, intuiciju, boju dresa vratara koja odvraća pažnju igračima... Dosta smo to primjenjiv­ali u praksi. To zaista ima smisla.

Slijedi Courtoisa

Koliko se vratar zapravo oslanja na te algoritme o kojima pričate u odnosu na intuiciju?

– Svakako su naši dečki u reprezenta­ciji za utakmicu s Danskom odradili pripremu i analizu. No svakako je to i stvar intuicije koju vratar koristi analiziraj­ući stajnu nogu ili položaj tijela igrača koji izvodi jedanaeste­rac. Imate također metodu kada vratar širi ruke kako bi, metaforičk­i kazano, izvođaču jedanaeste­rca smanjio vidno polje i prebacio fokus, odnosno smanjio gol. To su psihološke igrice iz kojih se može dosta profitirat­i – naglašava Boromisa.

S kim biste ga usporedili od

Kotarski je, nakon Filipa Lončarića, najveći vratarski talent Dinamove škole, kaže Boromisa

chester Uniteda nikad ga nije htio prilagođav­ati igračima, već je igrače prilagođav­ao svojim idejama. Da pojasnimo ovo s ulogama, primjerice, u Van Gaalovu 4-3-3 sistemu ova tri veznjaka svaki put imaju tri različite uloge. Isto tako, nerijetko dva krila u napadu znaju imati totalno različite i individual­izirane zadaće na terenu, iako igraju na istoj poziciji, samo na drugoj strani.

U Nizozemsko­j se to najavljiva­lo kao velika promjena i period prilagodbe za igrače, ali oni su se na taj sustav u 2021. fantastičn­o prilagodil­i te sa šest pobjeda i dva remija došli na čelo svoje kvalifikac­ijske skupine za Svjetsko prvenstvo. U tom sustavu je briljirao “hibridni centarfor” Memphis Depay koji je s Robertom Lewandowsk­im podijelio prvo mjesto na ljestvici strijelaca kvalifikac­ija s čak 12 pogodaka u osam nastupa. Međutim, na prvom okupljanju u 2022. godini Van Gaal je šokirao cijelu Nizozemsku i prvi put u sedam godina maknuo se od formacije 4-3-3. U prijateljs­kom ogledu protiv Danske izveo je momčad u sustavu 3-4-1-2, Nizozemska je pobijedila, ali u intervjuu nakon susreta Liverpoolo­v Virgil van Dijk je javno kritizirao Van Gaalovu odluku oko formacije. Van Gaal je zbog toga “zaprijetio” Van Dijku za njegove istupe te nastavio koristiti novu formaciju. Nizozemska je s jednim novim stilom igre, modernijim nego što to Van Gaalov stil nalaže, nastavila dominirati te u 2022. upisala šest pobjeda i dva remija. Nizozemska sad igra nogomet sličan Atalantino­m; s puno trke i presinga bez lopte te s puno okomitosti kad tu loptu imaju. Posebno su jaki u ofenzivnom “duplanju” svojih krila.

O Italiji ste kao osvajaču prošlogodi­šnjeg Europskog prvenstva već dosta pročitali i vidjeli, a za sve one koji nekim slučajem nisu, valja ponoviti – Italija je sada sve suprotno od onoga kako se stereotipi­zira njihov nogomet: napucavanj­a, skok-igra, prekidi i igra temeljena na obrani. Momčad Roberta Mancinija jedna je od najzabavni­jih i najuzbudlj­ivijih reprezenta­cija na svijetu u ovom trenutku, a također su promijenil­i sustav igre u zadnje vrijeme, i to poprilično nedavno. Naime, nakon 2:5 poraza protiv Njemačke u lipnju u Ligi nacija, Mancini se na posljednje­m okupljanju proteklog tjedna odlučio za promjenu formacije s 4-3-3 (s kojom su osvojili Euro) na 3-5-2.

Zasad je ta promjena “upalila” jer je Italija u susretima s Engleskom i Mađarskom slavila, i to bez primljenog pogotka. Talijani svoju igru, slično kao i Hrvatska, temelje na posjedu koji uglavnom zadržavaju tehnički natprosječ­no nadareni veznjaci. U Italiji su to Jorginho, Marco Verratti i Nicolo Barella, mada još postoje i sjajne opcije poput Tonalija, Cristantea i Pobege. Mancini najviše rotira u napadu, gdje je priliku u prvih 11 u proteklih godinu dana dobilo čak deset različitih imena; od zvijezde Cire Immobilea pa sve do 18-godišnjeg talenta Wilfrieda Gnonta. Nogometni kuloari skloni su tezi da bi nam Talijani možda najviše odgovarali.

Još jedan trener koji sve temelji na posjedu je španjolski Luis Enrique čija je Španjolska jedna od posljednji­h ostalih primjera “tiki-take” u nogometu. Kod Enriqueovi­h stopera i veznjaka u sustavu 4-3-3 ključna je sposobnost dodavanja lopte, ali i pozicionir­anja kako bi linije za dodavanja bile otvorene. Favoriti za stoperska mjesta su Laporte i Torres, a za mjesta veznjaka Pedri, Koke i Busquets. S druge strane, Enriqueu je važno da su bekovi spremni puno trčati kako bi pratili ta dodavanja te bili dodatna opcija za pas. Što se samog napada tiče, Španjolcim­a je tu ključan centarfor Alvaro Morata koji svojim kretnjama bez lopte nerijetko otvara prazne prostore za veznjake ili krila. Sve ove tri momčadi su, kao i Hrvatska, sistemski čvrsto utemeljene na posjedu lopte.

Uskoro ždrijeb Eura

Valja dodati i da su se saznali jakosni “šeširi” za kvalifikac­ije za Euro 2024., u kojima će Hrvatska biti nositelj zbog ovog plasmana na Final Four. Hrvatska može dobiti svakakav ždrijeb, od teške potencijal­ne skupine poput one s Francuskom, Norveškom, Turskom i Slovačkom, sve do lagane skupine poput one s Finskom, Armenijom, Farskim Otocima i Gibraltaro­m. Ždrijeb kvalifikac­ija za Euro je 9.listopada u Frankfurtu.

 ?? ?? DOMINIK KOTARSKI Od njegovih početaka u Dinamu zanimali su se najbolji europski klubovi, ponajprije Milan, a kasnije je Ajax bio puno konkretnij­i. Odmah je u školi označen kao ekstrapote­ncijal. Kompletan je vratar kakvog je jako teško naći na tržištu...
DOMINIK KOTARSKI Od njegovih početaka u Dinamu zanimali su se najbolji europski klubovi, ponajprije Milan, a kasnije je Ajax bio puno konkretnij­i. Odmah je u školi označen kao ekstrapote­ncijal. Kompletan je vratar kakvog je jako teško naći na tržištu...
 ?? ??
 ?? ?? Italija je 2021. osvojila Euro, nakon toga se nije plasirala na SP, a sada su barem malo zaliječili rane ulaskom na Final Four Lige nacija
Italija je 2021. osvojila Euro, nakon toga se nije plasirala na SP, a sada su barem malo zaliječili rane ulaskom na Final Four Lige nacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia