Večernji list - Hrvatska

Srebrna maratonka trči u Zagrebu na 10 kilometara

- Damir Mrvec

zirati nakon određenih lutanja i odlaska u Litvu. To je vrijedan i poslušan igrač koji mora biti strpljiv. Mazalin se nakon izvjesnih lutanja odlučio vratiti u Hrvatsku, najprije u Goricu gdje sam mu također bio trener, a promijenio sam mu poziciju što se pokazalo dobrim potezom. Ja sam ga stavio na četvorku i on se tu dosta dobro snašao.

Kao što ste primijetil­i, Sesar je o svemu s nama razgovarao kao da se u direktorov­u uredu ne događa prava mala drama. Naime, za razliku od Splita i Zadra koji su te obveze sanirali, Cibona do jučer još nije uspjela riješiti blokadu na Hrvatskom košarkaško­m savezu nastalu neisplatom dugovanja igračima iz prošle sezone. Zar se Sesar stvarno ne pribojava da bi u petak protiv Splita mogao biti igrati s juniorima i tek nekolicino­m seniora?

– To su stvari na koje ne mogu utjecati. Ja pripremam momčad kao da kompletni idemo u Split i vjerujem da će biti sve u redu.

Čemu se ova Cibona može nadati u HT Premijer ligi, ali i u ABA ligi?

– Najbitnije je da ljudi iz Uprave daju sve od sebe i da Cibona ide dalje. Ako se sjetimo gdje je Cibona bila 1. srpnja, velika je stvar da klub postoji. Ja mogu imati svoje intimne ciljeve, no činjenica je da smo zakasnili u svemu i da ćemo puno toga, pa tako i sportsku formu, morati loviti u hodu.

Velika trojka i dalje ispred

Sesar će u petak na Ciboninoj klupi debitirati protiv kluba s kojim je, kao igrač, 2003. osvojio naslov prvaka Hrvatske, i to baš protiv Cibone, kluba u kojem je sada glavni trener i u kojem je proveo pet igračkih sezona. Kakva mu se čini konkurenci­ja u HT Premijer ligi?

– Očekuje se da će se za trofeje, standardno, boriti Split, Zadar i Cibona, no treba reći da Cedevita Junior, uz pridošlog Simona, ima jako dobar sastav, a Gorica već niz godina igra na visokoj razini. Šibenik je dobro izgledao u pripremama, ali im se ozlijedio važan igrač, Škrljevo godinama radi dobar posao tako da očekujem izjednačen­u ligu.

Opći je dojam da hrvatski klubovi, financijsk­i, nikad nisu bili siromašnij­i, a kada se vidi kako je Cedevita Junior prošla u kvalifikac­ijama za Fibin Europa kup, najniži razred u europskoj klupskoj košarci, postavlja se pitanje ima li uopće smisla da u ovim tržišnim odnosima ijedan hrvatski klub izlazi u Europu.

– Nije moje da o tome govorim. Uostalom, Cedevita Junior je u to ušla isključivo s domaćim igračima. Oni su mogli uzeti dva stranca i promijenit­i sliku te momčadi, no drže se svog opredjelje­nja.

U potrazi za novim izbornikom novoimenov­ani sportski direktor Aco Petrović nije zvao Sesara. Smatra li se zaobiđenim, barem u smislu nominacije?

– Ma ne. Uostalom, ja sam usredotoče­n na Cibonu u kojoj me čeka itekako veliki posao.

No kao što je došlo njegovo vrijeme za Cibonu, valjda će jednog dana stići i ono za izbornika.

– Znaš kako vele kod nas u Mostaru, kaj god – našalio se na

• kraju.

NOGOMET

Damir Vučić novi je trener RNK Splita. Nakon što su se “crveni” rastali s dosadašnji­m strategom Ivanom Tomičićem, klub s Parka mladeži potvrdio je kako će na klupu sjesti 51-godišnji Vučić.

KOŠARKA

Europska liga, kvalifikac­ije: Kalev – Cedevita junior 93:73

TENIS

WTA 250 turnir tenisačica u Tallinnu, 1. kolo: Vekić (Hrv) - Nuudi (Est) 6:2, 6:0; ATP Challenger u Lisabonu, 1. kolo: Ajduković (Hrv) – Kolar (Češ) 6:1, 4:6, 6:3 (s obzirom na to da je došao iz kvalifikac­ija, Ajduković je osigurao napredak od 17 mjesta i dolazak na 304. poziciju ATP liste); ATP 250 turnir tenisača u Tel Avivu, parovi, 1. kolo: Molčanov/Škugor (Ukr/Hrv) – Bortolotti/ Martos (Ita/Špa) 7:5, 3:6, 10:4. (af)

ŠAH

Prva liga, muški, 4. kolo: Sesvete AP – Konaki-KŽM 4:2, Solin-Cemex – Zagreb 3:3, Liburnija – Petar Sedlar Pepe 3.5:2.5, Stridon – Mornar 2:4, Ferit-Osijek – Pula 4:2; žene, 5. kolo: Mladost – Konaki-KŽM 3.5:0.5, Liburnija – Ericcson Nikola Tesla 4:0, Amater– Radnik 4:0, Draga – Kastav 3:1

BOKS

Europsko juniorsko prvenstvo, Montesilva­n: Plasman u osminu finala izborio je Bruno Bačac iz riječkog Team Predatora u kategoriji do 52 kg. U prvom kolu ispali su Lucas Mirković (do 57 kg), Matija Berend (do 60 kg), Danijel Đukić (do 75 kg) i Šime Čerina (preko 80 kg);

Sveučilišn­o svjetsko prvenstvo, Samsung: Luka Pratljačić (25) je u četvrtfina­lu pobjedom nad Korejcem Soonjong Sea, prekidom u prvoj rundi, izborio polufinale

U Splitu, u dvorani Boksačkog kluba Torcide na Poljudu, od 17. do 23. listopada 2022. godine održat će se zajedničke pripreme seniorskih reprezenta­cija Hrvatske i Italije. U subotu, 22. listopada 2022. za završetak zajednički­h priprema bit će organizira­n i međudržavn­i susret reprezenta­cija Hrvatske i Italije.

STRELJAŠTV­O

Svjetsko prvenstvo u gađanju letećih meta, Osijek: Nijedan od hrvatskih strijelaca nije se uspio plasirati u finale. Anton i Josip Glasnović nakon pet serija završili su na diobi sedmog mjesta s još devet strijelaca. Njih 11 raspucaval­o je za još dva mjesta u finalu. Nažalost, Anton je završio na 15., a Josip na 17. mjestu. Giovani Cernogorac je na kraju osvojio 23. mjesto. Priliku za medalju naši dečki imat će u petak kada je na rasporedu ekipno natjecanje. U konkurenci­ji seniorki nastupile su Renata Zrinski (67. mjesto), Natali Banko (71. mjesto) i Una Sedmak (78. mjesto).

U subotu 1. listopada održat će se 30. zagrebački maraton. Prvi je održan 1992. godine sa samo 70 sudionika, od kojih su četiri bile žene.

- Sjećam se tog maratona, ali se ne sjećam tko je bio drugi i treći. Nakon 30 godina, i dalje rekreativn­o trčim - rekla je Slavica Brčić, pobjednica prvog ženskog maratona. Trideset godina kasnije, na startu bit će oko 5000 trkača koji će se natjecati u polumarato­nu i maratonu te u utrci na 10 kilometara.

- Prekratko je vrijeme od EP-a do Zagreba pa sada neću trčati maraton nego nastupiti u utrci na 10 kilometara. Zbog obveza u vojsci nisam mogla redovito trenirati, nisam u nekoj vrhunskoj formi, ali vjerujem da će biti dovoljno za pobjedu - rekla je Matea Parlov-Koštro, srebrna u maratonu s EP-a u Münchenu. Start maratona je u 15 sati na

• Trgu bana Jelačića.

Rukometaši Nexea iz Našica doživjeli su uvjerljiv poraz u prvom susretu drugog kola kvalifikac­ija za plasman u skupinu Europske lige. Malo tko je očekivao da će poljski klub KS Azoty Pulawy, opterećen silnim izostancim­a zbog ozljeda, pobijediti s ogromnih šest razlike (32:26). Moglo je biti i gore jer je poljska momčad dvije minute prije kraja imala i plus devet, no zahvaljuju­ći brzim pogotcima Kevića, Melića i Moslavca Našičani očekuju uzvrat s kakvom–takvom prilikom za prolaz. Neće to biti nimalo lak posao i zapravo bi se mogao ponoviti scenarij iz prošle sezone, kada su “gromovi” za prolaz u grupnu fazu morali nadoknadit­i minus šest protiv danskog Silkeborga.

Tamše: Lijepo smo ih darivali

– Stvarno smo loše odigrali u svim elementima rukometne igre. Sve naše pogreške, a bilo ih je podosta, Poljaci su znali iskoristit­i. Baš smo ih lijepo darivali, a još nije Božić. Razočaran sam, ali vjerujem da u uzvratu možemo nadoknadit­i ovaj minus. Moram napraviti sve da izvučem sve moguće rezerve iz ove momčadi i da pokušamo proći u skupinu – rekao je Branko Tamše, trener Nexea.

Iako je prva polovina prvog dijela bila u potpunosti izjednačen­a, Poljaci su prvu osjetniju prednost stekli u 21. minuti kada su otišli na plus tri, nakon čega je trener Tamše odmah reagirao i pozvao time out. No nisu Našičani uspjeli posložiti svoje redove, nastavili su s greškama u napadu i s dosta propusta u obrani, što su Poljaci iskoristil­i i do kraja prvog poluvremen­a uspjeli još “podebljati” svoje vodstvo (16:12).

U prvih nekoliko minuta drugog dijela gosti su dobro reagirali i uspjeli se vratiti na dva pogotka zaostatka (17:15, 18:16), ali nakon toga uslijedilo je novo loše razdoblje. Poljaci su sve pogreške i dobivene poklone kažnjavali lakim golovima i u 40. minuti uspijevaju se odvojiti na zabri

Grupa Azoty Arena, Pulawy. Gledatelja 1853. Suci: Igor i Alexei Covalciuc (Moldavija)

KS Azoty Pulawy: Gorski, Živković 3, Adamski 2, Przybylski 5, Borucki 8 obrana, Marciniak 5, Antolak, Burzak 3,Valles Becerra 2, Kowalczyk 1, Janikowski 5, Koshovy (2 obrane), Fedenczak 2, Jarosiewic­z 2, Konieczny 2. Trener: Robert Lis Nexe: Kuzmanović, Račić, Bakić, Mileta, Sršen 6, Radovanovi­ć (11+2), Jelinić 2, Manci Mičević, Blažević, Velkavrh, Severec 1, Moslavac 2, Kević 5, Tomić 2, Melić 7/6, Pribetić 1, Trener: Branko Tamše

Sedmerci: Azoty 2 (4), Nexe 7 (7) Isključenj­a: Azoty 8, Nexe 6 minuta

Od sljedeće sezone u skupini Europske lige igrat će 32 kluba i bit će samo jedno kolo kvalifikac­ija

njavajućih pet pogodaka razlike (21:6). Uslijedio je novi time out i novi pokušaj trenera Tamšea da “razmrda” igrače, ali u tome nije uspio. Poljaci su nošeni svojim navijačima napravili seriju 8:4 i deset minuta prije kraja poveli s vrlo neugodnih 29:20.

Hrvatska ispod crte za LP

Europski rukometni savez objavio je rejting-listu prema kojoj će klubovi dobivati mjesta u europskim kupovima u sezoni 2023/2024. Najveća promjena u sada već podijeljen­im listama po natjecanji­ma (nema više zbirnog koeficijen­ta) je povratak Slovenije na deveto mjesto što znači da će slovenski prvak od sljedeće sezone ponovo imati izravan plasman u Ligu prvaka, za razliku od rumunjskog, koji je skliznuo i morat će tražiti wild kartu, baš kao i hrvatski. Kako stvari stoje, a zbog toga što ove sezone nema predstavni­ka u Ligi prvaka, izravno mjesto koje joj je ove sezone oduzeto zbog “slučaja Vardar”, mogla bi izgubiti i Makedonija. Bit će promjena i u Europskoj ligi. Od sljedeće sezone u skupnoj fazi igrat će 32 ekipe umjesto 24 kao dosad. Bit će osam skupina po četiri, a prvoplasir­ane ekipe idu izravno u četvrtfina­le dok će drugi i treći razigravat­i u osmini finala.

Ostali rezultati: Alpla Hard (Horvat 2) – Butel 26:21, Göppingen (Šego dvije obrane, Šarac 7, Kozina 4) – Lemgo 28:24, Sävehof – Montpellie­r (Načinović 2) 24:24, Chambery (Ivić sedam obrana) –

• Vesprem II 29:25.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia