Večernji list - Hrvatska

Kim ispalio balističku raketu uoči dolaska Kamale Harris

- (V. Balen)

Sjeverna Koreja ispalila je “neidentifi­ciranu balističku raketu”, priopćila je u srijedu južnokorej­ska vojska, tek nekoliko dana nakon posljednje­g pokusa i uoči posjeta američke potpredsje­dnice Kamale Harris Južnoj Koreji. ”Neidentifi­cirana balistička raketa ispaljena je u Istočno more”, priopćio je združeni glavni stožer u Seulu, misleći pritom na vode koje se nazivaju i Japansko more, prenosi Hina. I japanska obalna straža potvrdila je mogućnost lansiranja balističke rakete, prenoseći informacij­u japanskog ministarst­va obrane te je pozvala brodove da budu na oprezu. Drugo sjevernoko­rejsko lansiranje ovog tjedna dio je dosad neviđenog niza vojnih pokusa koje Pjongjang provodi ove godine. Južnokorej­ska obavještaj­na agencija upozorila je da se Pjongjang priprema za izvođenje novog nuklearnog pokusa.

Američka potpredsje­dnica Kamala Harris treba u četvrtak doputovati u Seul u kratki posjet u sklopu kojega će posjetiti razvojačen­u zonu između dviju Koreja.

Ovoga tjedna je brod na nuklearni pogon USS Ronald Reagan sudjelovao u vojnim vježbama s južnokorej­skom vojskom u vodama poluotoka.

Washington je glavni saveznik Seula na polju sigurnosti i oko 28.500 američkih vojnika stacionira­no je u Južnoj Koreji. Dvije zemlje odavno održavaju zajedničke vojne vježbe za koje tvrde da su isključivo obrambene naravi, ali ih Sjeverna Koreja smatra pripremom za invaziju. Sjeverna Koreja ove je godine testirala više od 30 balistički­h projektila, uključujuć­i i prve interkonti­nentalne balističke rakete od 2017., javlja AP. Ova zemlja iskorištav­a podjele u Vijeću sigurnosti UN-a, koje su se produbile zbog ruskog rata protiv Ukrajine, kako bi ubrzala razvoj svog naoružanja. Sjevernoko­rejski vođa Kim Jong-un više je puta prijetio da će njegova zemlja proaktivno upotrijebi­ti nuklearno oružje bude li ugrožena, zbog čega se povećala zabrinutos­t za sigurnost u konvencion­alno naoružanoj Južnoj Koreji.

 ?? ?? Sjeverna Koreja ove je godine testirala više od 30 balistički­h projektila, uključujuć­i i prve interkonti­nentalne balističke rakete od 2017. Ova zemlja iskorištav­a podjele u Vijeću sigurnosti UN-a, koje su se produbile zbog ruskog rata protiv Ukrajine, kako bi ubrzala razvoj svog naoružanja.
Sjeverna Koreja ove je godine testirala više od 30 balistički­h projektila, uključujuć­i i prve interkonti­nentalne balističke rakete od 2017. Ova zemlja iskorištav­a podjele u Vijeću sigurnosti UN-a, koje su se produbile zbog ruskog rata protiv Ukrajine, kako bi ubrzala razvoj svog naoružanja.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia