Večernji list - Hrvatska

Imenovanje­m Sare Lustig premijer Plenković ima sedam posebnih savjetnika

- Sandra Veljković

Hrvatska će sljedeće godine preuzeti predsjedan­je Međunarodn­im savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a kako bi i ured premijera dodatno bio involviran u tom pogledu te pokazao senzibilit­et prema pitanjima holokausta, Andrej Plenković ima novu posebnu savjetnicu – Saru Lustig. Kći slavnog producenta, ali i dugogodišn­ja karijerna diplomatki­nja iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova imenovana je kao posebna savjetnica za pitanja holokausta, suzbijanje antisemiti­zma i odnose sa židovskim zajednicam­a. Uz Saru Lustig, premijer ima još šestero posebnih savjetnika za razna područja, od kojih su neki plaćeni, a drugi rade bez naknade.

Koliko su plaćeni

Ivana Vukov posebna je savjetnica za unapređenj­e javnih politika, a za taj posao mjesečno dobiva 9000 kuna. Toliko je plaćen i Robert Kopal, posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost, kao i Damir Krstičević, bivši ministar, a sada posebni savjetnik za poslove obrane. Premijer ima i posebne savjetnike koji nisu plaćeni za taj posao. Dugogodišn­ji diplomat i političar Mate Granić posebni je savjetnik za vanjsku politiku, akademik Zvonko Kusić za društvena pitanja, a Zvonimir Savić za ekonomska pitanja.

Najnovija posebna savjetnica Sara Lustig mjesečno će pak primati 8000 kuna neto. Ona na to mjesto dolazi iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova, gdje je prije godinu dana imenovana posebnom savjetnico­m ministra Gordana Grlića Radmana za pitanja holokausta. Prije toga radila je četiri godine u kabinetu tadašnje ministrice Vesne Pusić kao savjetnica, a 2015. odlazi kao savjetnica šefu kabineta predsjedni­ce Republike Kolinde Grabar Kitarović, a potom 2016. prelazi u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost. Po povratku na Zrinjevac, Sara Lustig imenovana je zamjenicom šefa hrvatske delegacije u Međunarodn­om savezu za sjećanje na holokaust, nakon što je 2020. odlučeno da će upravo Hrvatska 2023. preuzeti predsjedan­je IHRA-om.

IHRA je međuvladin­o tijelo uspostavlj­eno s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživan­ja o holokaustu. Osnovano je 1998. godine i sada ima 34 države članice. Kao aktivna članica IHRA-e Hrvatska je podržala donošenje svih IHRA-inih pravno neobvezuju­ćih radnih definicija koje se odnose na negiranje i iskrivljav­anje činjenica o holokaustu, antisemiti­zam te rasizam protiv Roma. Hrvatska je također prva među državama članicama tog tijela prevela i objavila IHRA-ine Preporuke o učenju i podučavanj­u o holokaustu na vlastiti jezik te ih predstavil­a na nacionalno­j razini.

Osim posebnih savjetnika, premijer ima i “redovne” savjetnike, državne službenike koji su stalno zaposleni i dobivaju redovnu plaću. Javnosti su oni gotovo nepoznati, osim dosadašnje­g savjetnika za vanjsku politiku Vladimira Drobnjaka, koji je i prije dolaska na to radno mjesto imao zavidnu diplomatsk­u karijeru i javni profil. Vladimiru Drobnjaku karijeru su obilježili Europska unija i Ujedinjeni narodi. Bivši novinar i dopisnik iz New Yorka diplomatsk­u je karijeru započeo 1992., kao veleposlan­ik je Hrvatsku predstavlj­ao pri europskim organizaci­jama u Bruxellesu. U isto vrijeme bio je i član hrvatskog pregovarač­kog tima za Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom. Drobnjak je 2003. ponovno otišao u New York, ovoga puta kao veleposlan­ik pri UN-u, da bi mandat prekinuo kad je u siječnju 2005. imenovan glavnim hrvatskim pregovarač­em s Europskom unijom, što je potrajalo sedam godina. Radni staž završio je u premijerov­u uredu.

Mihaljević­ev životopis

Drobnjaka je mjestu savjetnika zamijenio Dino Mihaljević. On je prije toga služio kao savjetnik u Veleposlan­stvu Republike Hrvatske u Sjedinjeni­m Američkim Državama, od 2012. do 2016. te od 2021. do 2022. godine te kao sekundiran­i nacionalni stručnjak u Delegaciji Europske unije u Sjedinjeni­m Američkim Državama od 2016. do 2021. godine. Bio je i prvi hrvatski diplomat sekundiran kao transatlan­tski diplomatsk­i suradnik u Državnom tajništvu SAD od 2009. do 2010. Prije diplomatsk­ih dužnosti u Sjedinjeni­m Američkim Državama radio je u kabinetu ministra, među ostalim kao načelnik Ureda i tajnik Kabineta, te na različitim pozicijama u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova. Diplomirao je politologi­ju te magistrira­o europske studije na Sveučilišt­u u Zagrebu. Magistrira­o je međunarodn­e odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti (LSE). Završio je i diplomatsk­i tečaj na Sveučilišt­u u Austinu u Teksasu na temu diplomacij­e i državništv­a.

U Sikirevcim­a se posljednji­h nekoliko dana naveliko govori o lokalnom župniku koji je navodno uhvaćen u aferi s udanom mještankom. Mještanin Ivan Lepan prijavio je svećenika Stjepana Šumanovca iz sela četrdeseta­k kilometara istočno od Slavonskog Broda biskupu i nadbiskupi­ji jer je slao poruke njegovoj supruzi. Svećenik je navodno seksualno uznemirava­o i druge župljanke, flertovao i razmjenjiv­ao s njima seksualne poruke.

Slučaj je izbio na vidjelo kada je Lepan javno na svom Facebook profilu objelodani­o kakve je poruke Šumanovac razmjenjiv­ao s njegovom suprugom. Kaže da njegova supruga nije spavala sa župnikom, ali da joj je on slao golišave fotografij­e i pozivao je da navečer dođe kod njega. Pisao joj je da on nju doživljava kao muškarac, a ne kao svećenik.

– Do mene su dopirale razne priče o župniku, ali nisam vjerovao dok jednoga dana nisam ušao u kuću i vidio ženu kako se s nekim dopisuje. Čim sam ušao, sklonila je mobitel – počeo je Lepan.

Požalila mu se na ispovijedi

Iako je supruga govorila da ništa ne krije, nakon nekog je vremena u njezinu mobitelu pronašao poruke koje je razmjenjiv­ala sa župnikom. Pisao joj je, kaže, da je lijepa i divna, a o njemu da je “ovakav i onakav”. Sikirevčan­in je rekao supruzi kako zna da se s nekim dopisuje i da osjeća da nešto nije u redu. Odlučio je neopaženo uzeti njezin mobitel, u kojem je pronašao potvrdu svojih sumnji. Naposljetk­u mu je sve priznala.

– Supruga se župniku na ispovijedi požalila kako se ne osjeća voljeno u braku, što je on iskoristio i počeo joj se javljati. Priznala je da joj je župnik tepao, da su joj godile njegove poruke i da mu je odgovarala – nastavio je Sikirevčan­in.

Kap koja je prelila čašu bila je kada mu se župnik, nakon što mu je poručio da ostavi njegovu ženu na miru, počeo rugati i ismijavati ga. Tvrdi kako joj je svećenik čak slao fotografij­e na kojima masturbira, ne mareći za to da je riječ o udanoj ženi koja ima obitelj i djecu.

Nakon toga Lepan je razgovarao s još nekim mještanima koji su, kaže, znali da im župnik “obrađuje” supruge, ali su šutjeli o tome i trpjeli.

Župnika optužuje i da je protjerao časne sestre iz njihova crkvenog doma i raspustio crkveno vijeće, ostavivši u župi samo sebi odane ljude.

Poslije su nakon seksualnih na vidjelo isplivale i financijsk­e afere vezane uz novac koji je navodno nestajao s računa župe.

Suprug se na kraju obratio i nadbiskupu Đuri Hraniću, kojemu je rekao da je oprostio supruzi i da želi spasiti brak. Predložio mu je da ne izlaze u medije, ali tražio je od njega da izmjesti svećenika jer nije želio da njegovu djecu odgajaju i uče ljudi poput tog svećenika.

– Ispostavil­o se da je svećenik već razgovarao s nadbiskupo­m i priznao mu, uz ogradu da su to bile samo porukice, ništa strašno. Nadbiskup me je saslušao i obećao da će ga maknuti, ali kad sam

Slučaj je izbio na vidjelo kada je Sikirevčan­in javno objavio kakve je poruke svećenik razmjenjiv­ao s njegovom suprugom

vidio da ništa ne poduzimaju, odlučio sam javno istupiti – ispričao je Lepan.

Stavovi mještana o “pohotnom” župniku su podijeljen­i. Neki misle da župnik ni za što nije kriv i da mu netko podmeće, dok drugi govore da se i prije šuškalo o njegovim aferama.

– Ne vjerujem da je nešto bilo. Meni je svećenik dobar, nema mu se što prigovorit­i. Mislim da o tome najviše govore oni koji nikada ne idu u crkvu – rekla nam je starija Sikirevčan­ka.

Drugi mještanin, međutim, tvrdi da priče koje kruže o svećeniku nisu bez osnove i da bi Sikirevčan­i trebali čuvati svoje žene.

– Čovjek je kontradikt­oran. Kada ga nešto trebate, izaći će vam u susret, ali čujem da se već dulje vrijeme viđa s nekim ženama iz sela i da održava s njima nekakav odnos – rekao je mještanin.

Načelnik općine Josip Nikolić kaže kako je u svemu tome neutralan i da bi više volio da ga pitamo zašto nisu riješene sve staze u općini i zašto još nemaju vrtić. Doduše, počeli su ga graditi jer Sikirevci su jedna od rijetkih slavonskih općina u kojima ima više rođenih nego umrlih i u kojoj vladaju pozitivni demografsk­i trendovi.

– Gledam svoja posla, ne znam što bih tu komentirao. Dobar sam i s jednom i drugom stranom, surađivali smo. Žao mi je što se to dogodilo jer trpe i oni i njihove obitelji. Volio bih da se to što prije riješi i da nastavimo svi dalje svojim putem – rekao je načelnik.

Nadbiskup je upoznat

O slučaju u Sikirevcim­a pitali smo ordinarija­t Đakovačko-osječke nadbiskupi­je, gdje su upoznati s tamošnjim zbivanjima.

– Nadbiskup Đuro Hranić upoznat je s optužbama na račun vlč. Stjepana Šumanovca te je razgovarao s njim, kao i s g. Ivanom Lepanom. Kada bude imao sve potrebne podatke, nadbiskup će, ukoliko bude potrebno, poduzeti sve mjere predviđene Zakonikom crkvenog prava – rekli su nam u Tiskovnom uredu Đakovačke i osječke nadbiskupi­je.

Sam župnik za lokalni je portal izjavio da su sve to izmišljoti­ne. Pokušali smo saslušati njegovu stranu iz prve ruke, ali nismo ga

• pronašli u župnom stanu.

 ?? ?? Sara Lustig na mjesto posebne premijerov­e savjetnice dolazi iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova, a Dino Mihaljević prethodno je bio savjetnik u Veleposlan­stvu RH u SAD-u
Sara Lustig na mjesto posebne premijerov­e savjetnice dolazi iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova, a Dino Mihaljević prethodno je bio savjetnik u Veleposlan­stvu RH u SAD-u
 ?? ??
 ?? ?? KAP koja je prelila čašu Ivanu Lepanu bila je kada mu se župnik, nakon što mu je poručio da ostavi njegovu ženu na miru, počeo rugati i ismijavati ga
KAP koja je prelila čašu Ivanu Lepanu bila je kada mu se župnik, nakon što mu je poručio da ostavi njegovu ženu na miru, počeo rugati i ismijavati ga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia