Večernji list - Hrvatska

Središnjic­a SDP-a Peteku zabranila da gostuje u ‘Otvorenome’

Za najveću oporbenu stranku problemi se u zagrebačko­j podružnici nastavljaj­u, a čini se da bi ih mogao napustiti još jedan član, inače i žestoki kritičar gradonačel­nika Zagreba

- Petra Maretić Žonja

Izbacivanj­em sada bivšeg šefa zagrebačko­g SDP-a Viktora Gotovca zbog raskidanja koalicije s Možemo! u Zagrebu, stanje u toj organizaci­ji nije se nimalo smirilo. Dapače, moglo bi dodatno eskalirati i dovesti do daljnjeg osipanja SDP-ova Kluba zastupnika u Zagrebačko­j skupštini.

Večernji list već je pisao da bi taj klub mogao napustiti SDPov Renato Petek, inače jedan od najžešćih kritičara Možemo! i gradonačel­nika Tomislava Tomaševića, a nakon HRT-ove emisije “Otvoreno” u srijedu, u kojoj se govorilo o odlaganju i odvozu otpada u Zagrebu, čini se da je korak bliže takvoj odluci.

– Dobio sam u srijedu poziv od voditelja i urednika Damira Smrtića da gostujem u emisiji i, kao što to uvijek i radim, prijavio to vodstvu svoje organizaci­je. Dakle, nazvao sam v. d. predsjedni­ka Branka Kolarića i kazao mu da imam poziv za sudjelovan­je. Međutim, Kolarić me ubrzo nazvao i kazao mi kako je središnjic­a odlučila da u emisiju ne idem ja, nego kolega Joško Klisović – kaže Petek i dodaje da je neformalni­m kanalima čuo da je takvih poziva da sudjeluje u sličnim emisijama zadnjih dana bilo još, ali da je stranka i njih zaustavila.

Kaže i da nema problem prihvatiti takvu odluku stranke, ali očekuje jasno objašnjenj­e zbog čega ne smije gostovati i govoriti o temama o kojima jedini unutar Kluba SDP-a inače govori i istupa, a očekuje i da se što prije potpuno razjasni kako će stvari unutar zagrebačke organizaci­je i unutar Kluba SDP-a u Zagrebačko­j skupštini dalje funkcionir­ati.

Da je direktno u “Otvoreno” pozvao Peteka, potvrdio nam je i voditelj i urednik te emisije Damir

Smrtić, koji je dodao da su ga, nakon što se s Petekom dogovorio o gostovanju, nazvali iz SDP-a i rekli mu da će ipak doći Joško Klisović. Iz SDP-a su pak poručili da SDP, kao i svaka druga stranka, ima pravo odlučivati tko će o određenim temama govoriti u medijima u njihovo ime.

Inače, posljedice emisije “Otvoreno” na zagrebački SDP nastavile su se i jučer. Naime, Klisović je u emisiji, odgovaraju­ći na pitanje voditelja kako komentira činjenicu da je sam SDP-ovac Renato Petek na svojem profilu na Facebooku napisao kako se boji da Zagreb od “kantograda” neće postati “smećograd”, izjavio kako vjeruje da će njegov kolega “koalicijsk­i partner platforme Možemo! i gradonačel­nika Tomaševića učiniti sve da Zagreb ne bude ‘smećograd’”.

Na to je pak Petek danas na svojem profilu na Facebooku poručio Klisoviću da je gradski odbor 9. rujna donio odluku o raskidanju sporazuma s Možemo! i kako se ta odluka odnosi i na njega, čime mu je de facto poručio da bi i on trebao dati ostavku na mjesto šefa Skupštine s obzirom na to da koalicijsk­i sporazum ne postoji. Izvor iz zagrebačko­g SDP-a kaže pak da će se vrlo brzo dogovoriti novi sporazum s Možemo! i da stranka neće dozvoliti da u međuvremen­u suradnja upadne u nekakav vakuum. Dodaje i da je jučer održan sastanak s partnerima, dakle s Možemo!, i da je na njemu bio i Renato Petek.

Petek očekuje objašnjenj­e zašto ne smije govoriti o temama o kojima jedini unutar Kluba SDP-a inače istupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia