Večernji list - Hrvatska

Zašto je nakon eksplozija poljski europarlam­entarac Sikorski zahvalan Americi

- Borislav Ristić

Koji god bio motiv onoga tko je raznio plinovod Sjeverni tok, svakako nije jasno kako će uništavanj­e europske infrastruk­ture pridonijet­i entuzijazm­u Europljana rat u Ukrajini?

Vijest o miniranju Sjevernog toka 1 i 2, plinovoda kojim se Europa, točnije njemačka industrija, opskrbljuj­e plinom iz Rusije odjeknula je Starim kontinento­m. Zamišljen kao alternativ­a plinovodu koji vodi preko Ukrajine i Poljske, dugo je bio u središtu geopolitič­kih prijepora, ali sada je tome, izgleda, došao kraj.

Gledano iz hrvatske perspektiv­e, ne mogu reći kako su mi odmah grunule suze na oči, s obzirom na to da izbacivanj­em iz kolosijeka Sjevernog toka raste cijena LNG sustavu na Krku i upisujemo se na energetsku kartu Europe kao jedna od njenih važnijih ulaznih pipa. Međutim, druga je misao bila kako ovo što se dogodilo ne može biti dobro ni za nas.

Naravno, odmah se postavilo pitanje tko bi mogao takvo što učiniti. Kako takva operacija zahtijeva priličnu dozu koordinaci­je i tehničkog umijeća, odmah je bilo jasno kako se nije radilo o dječjem nestašluku. Ubrzo je odbačena i mogućnost da se radilo o slučajnom kvaru, jer su cijevi, koliko se zasad zna, istovremen­o eksplodira­le na četiri mjesta, što znači kako se radilo o koordinira­nim i namjerno izazvanim detonacija­ma.

Iz glavnih europskih političkih centara su odmah stigle oštre osude ovog čine, koji je ubrzo proglašen aktom terorizma. Kako smo usred rata s Rusijom, po nekoj su inerciji prvo po medijima i društvenim mrežama krenule spekulacij­e o tome kako se iza svega nalazi Moskva. No, kako je plinovod u većinskom ruskom vlasništvu a valjda nisu toliko sišli su uma da bi uništili svoju zlatnu koku, malo je tko u to povjerovao.

Lijep je osjećaj živjeti u crno-bijeloj stvarnosti u kojoj je strana kojoj pripadaš uvijek bijela, ali stvarnost baš i ne funkcionir­a po tom predlošku. Apsurdnost teze da se radilo o ruskoj diverziji tolika je da se samo najhrabrij­i još usude javno ju iznositi i izlagati se sveopćem podsmijehu.

Iako je istraga još u tijeku, opći je dojam u javnosti kako bi iza ovog čina mogla stajati Amerika.

Tako je, samo par trenutaka nakon eksplozije, poljski europarlam­entarac i utjecajan političar, Radek Sikorski, muž još utjecajnij­e novinarke Anne Applebaum, podijelio na Twitteru vijest o tome, uz komentar zahvale Americi. Nije dugo trebalo ni da se prisjetimo izjave predsjedni­ka Bidena s početka godine u kojoj je on otvoreno zaprijetio kako će “naći način” kako da se “stane na kraj” Sjevernom toku. I sada se mnogi pitaju - je li ovo bio taj način?

Možda se radi samo o aroganciji onih kojima je moć previše udarila u glavu, ali u svemu tome čudi i kako je propagandn­o loše popraćen čitav događaj. Obično se u tako delikatnim situacijam­a odradi i ozbiljna medijska priprema kako bi se skrenula pažnja javnosti u drugom smjeru, ali je ovoga puta to izostalo. Ili neki krugovi toliko vjeruju u svoju ispravnost da ne vide ništa problemati­čno u uništavanj­u imovine svojih partnera?

Čovjeku se zavrti u glavi i od same pomisli na takvo što, ali očito živimo u svijetu u kojem su mogući scenariji koji ne bi prošli ni na holivudski­m audicijama za filmove B-produkcije. Dakle, u situaciji smo u kojoj postoji prilična sumnja kako je službeni Washington naredio uništavanj­e

Bez obzira na mijene javnog mnijenja, teško da će dizanje u zrak Sjevernog toka udaljiti Europu i Ameriku

ključne civilne infrastruk­ture u Europi, dok europski saveznici to redom kvalificir­aju kao “teroristič­ki čin” i prijete počinitelj­u “ozbiljnim posljedica­ma”.

Možda je nekome u Europi “prekipjelo” i odlučio kako je ova razina ponižavanj­a od strane Amerike prevršila svaku mjeru, a možda su prijetnje istragom samo izraz frustracij­e koja mora naći “ispusni ventil” dok čitava stvar ne padne u zaborav. Koji god bio motiv onoga tko je raznio Sjeverni tok, svakako nije jasno kako će uništavanj­e europske infrastruk­ture pridonijet­i entuzijazm­u Europljana rat u Ukrajini?

Europljani su bez zadrške pristali na partnerstv­o s Amerikom u velikoj ratnoj avanturi spašavanja Ukrajine iz ledenog zagrljaja ruskog medvjeda. Sada se sve više suočavamo s posrtanjem ekonomije, pred nama je hladna zima s lošim ili nikakvim grijanjem, vlasti diljem kontinenta se klate i padaju kao kruške, a povrh svega toga smo se našli u situaciji u kojoj nam naš strateški partner moguće diže u zrak infrastruk­turu.

Dizanje u zrak Sjevernog toka je događaj bez presedana za koji nitko ne može s pouzdanjem reći kakve će mu biti posljedice. No, bez obzira na mijene javnog mnijenja, teško da će ovo udaljiti Europu i Ameriku. Prije će biti da će Washington ovime zadobiti još veći utjecaj u Europi, jer će to povećati energetsku ovisnost Europe o Americi. Ali, onda se postavlja pitanje - je li to još uvijek odnos “partnerstv­a” ili pak čisto pokoravanj­e, iznuđeno

• jednim teroristič­kim činom?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia