Večernji list - Hrvatska

Čanak: Vučić će uvesti sankcije Rusiji, ali tako da vuk bude sit, a ovce na broju

- Branimir Bradarić

Otkako je 24. veljače počela agresija Rusije na Ukrajinu, Srbija pokušava balansirat­i između Europske unije i službene Moskve, ali tome se bliži kraj.

Instaliran­e agenture

To je bio službeni stav Beograda, odnosno predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića koji je želio ostati između dvije sile, ne želeći se nikome zamjerati. Objašnjava­o je da time štiti interese Srbije. Međutim, prema posljednji­m informacij­ama iz Bruxellesa, i tome balansiran­ju došao je kraj. Naime, u javnost je procurila finalna verzija amandmana podnesenih na izvješće Europskog parlamenta o proširenju Europske unije kojima se Srbiji uvjetuje da uvede sankcije Rusiji ili će biti prekinuti svi pregovori Beograda o pridruživa­nju EU. Politička grupacija u Europskom parlamentu koju čine socijalist­i i demokrati usto uvjetuje Srbiji i da svoju vanjsku politiku uskladi s europskom. Zanimljivo je da je autor finalne verzije amandmana hrvatski europarlam­entarac Tonino Picula

”EU u tom svjetlu treba preispitat­i sva sredstva za Srbiju, posebno sve projekte koji se financiraj­u

Put Srbije je trnovit, ali taj put brine se o interesima Srbije prije svega. Neće biti lako u budućnosti, kaže Vučić

u okviru Ekonomskog i investicij­skog plana za zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”, navodi se u ovom amandmanu.

O prijedlogu izvješća o proširenju EU očekuje se glasanje 13. listopada, s tim da će konačna verzija nacrta izvješća dobiti formu rezolucije Europskog parlamenta o kojoj bi se potom trebalo glasovati u studenom.

Komentiraj­ući najave iz EU i moguće sljedeće korake službenog Beograda, predsjedni­k Lige socijaldem­okrata Nenad Čanak kaže da smatra da u vezi s (ne) uvođenjem sankcija Rusiji u Srbiji zapravo vlada velika konfuzija.

– Razlog tome je što Rusija kao država ima puno interesa širom Srbije. Ne smiju se zaboraviti ni instaliran­a ruska agentura u Srbiji koja može donijeti puno nevolja, pa čak i uzrokovati ulične prosvjede diljem Srbije – rekao je Čanak.

Čeka do 8. listopada

Ističe i da je EU od životne važnosti za Srbiju kao i da su toga svjesni i Vučić i Vlada Srbije te stoga očekuje da će Beograd uskoro ipak uvesti sankcije Rusiji.

– Treba pričekati da se vidi kakva će biti forma tih sankcija i koliko će EU zatezati, odnosno tražiti da te sankcije budu široke i obuhvatne. Vjerujem da će Vučić uvesti takve sankcije da, po staroj narodnoj, i vukovi budu siti i ovce na broju. Govorio sam već da pada nova željezna zavjesa u Europi i da je iznimno važno s koje će se strane naći Srbija. Trebamo učiniti sve da ostanemo dio modernog svijeta i otkačimo se od Putinova režima – rekao je Čanak.

O najavama iz Bruxellesa oglasio se i predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se on ne bori ni za Putina ni za Bidena, nego da se bori za građane Srbije.

– Baš me briga za strane lidere. Gledam kako da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovu udaru i gledam kako da razmišljam o danu poslije. Netko mora razmišljat­i što ćemo sutra kad budemo imali mir, jesmo li uspješno obranili svoje interese ili nismo. Put Srbije je težak i trnovit, ali taj put brine se o interesima Srbije prije svega. Neće biti lako u budućnosti – rekao je Vučić. Zanimljivo je i da je Vučić, unatoč svim pritiscima iz EU, novo svoje obraćanje građanima Srbije najavio tek za 8. listopada kada će govoriti o tome što će moći, ali i što kao država neće moći kad je riječ o sankcijama

• “bratskoj Rusiji”.

 ?? ?? SRPSKI GRAĐANI I JAVNOST u Putinovoj invaziji na Ukrajinu većinom su se svrstali uz Rusiju. Ulicama Beograda često se paradira s ruskim zastavama, Putinovim slikama i slovom “Z” kao simbolom invazije na Ukrajinu
SRPSKI GRAĐANI I JAVNOST u Putinovoj invaziji na Ukrajinu većinom su se svrstali uz Rusiju. Ulicama Beograda često se paradira s ruskim zastavama, Putinovim slikama i slovom “Z” kao simbolom invazije na Ukrajinu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia