Večernji list - Hrvatska

Kad politika bira ravnatelje, imamo kaos u zdravstvu

Pacijente prije operacije nema tko uputiti na preoperati­vnu obradu jer umjesto njihova liječnika, vodi ih tim bez nositelja. Neka vozila hitne prešla su već 400.000 kilometara i imaju zastarjele defibrilat­ore...

- Romana Kovačević Barišić

Inicijativ­a mladih liječnika prosvjedom je upozorila na anomalije u zdravstven­om sustavu koje štete i liječnicim­a i pacijentim­a, a nakon prosvjeda resorni će ih ministar ponovno primiti u ponedjelja­k. S četvero mladih doktora iz Inicijativ­e razgovaral­i smo o problemima u njihovu poslu, ali i o rješenjima koja nude. Svi su oni tražena roba u uređenijim državama i u svakom trenutku mogu se okrenuti lagodnijem životu u inozemstvu, ali smatraju da se trebaju u svojoj zemlji izboriti za bolje uvjete u zdravstven­om sustavu.

Dnevnica i putni trošak

Dr. Ivan Remaj jedan je od rijetkih koji je imao namjeru raditi u obiteljsko­j medicini, ali je odustao, kaže, isključivo zbog pristupa HZZO-a. Trenutno čeka specijaliz­aciju iz fizikalne medicine i nakon 2,5 godine u obiteljsko­j, već dvije godine radi u pedijatrij­skoj ambulanti Doma zdravlja Vrbovec. Nije jedini, u mnogim pedijatrij­skim ambulantam­a rade doktori opće ili obiteljske medicine jer primarnih je pedijatara premalo.

- Kad bismo imali pravu, normalnu obiteljsku medicinu, kakvu mi u Hrvatskoj nemamo, nego imamu neku pokretnu traku koja odrađuje između 150 i 200 pacijenata dnevno, što je izvan standarda, obiteljski bi doktori mogli pacijenta pratiti od rođenja nadalje jer to je smisao obiteljske medicine - kaže dr. Remaj. Ovako, dnevno upiše više od 250 pacijenata, a u mirnijim danima stotinu. Vani se na dan radi oko 20 pregleda. Istina, ima puno telefonski­h poziva i mailova, što oduzima mnogo vremena. Pacijenti, recimo, moraju za kronične terapije svaki mjesec zvati da im se obnovi recept, ali samih pregleda imamo oko dva do tri puta više nego vani. Problem je jer nema standarda po kojima se treba raditi pa se puno improvizir­a, neki će raditi lošije, a neki bolje. Recimo, kod mene su otvoreni svi kanali za pacijente, dok neki kolege rade samo uživo - govori. Ne sviđa mu se što su obiteljsku medicinu sveli na pisanje uputnica umjesto bavljenja medicinom.

Kontrolori HZZO-a, kaže, lani su odradili 10 tisuća kontrola, od čega je 99% bilo u obiteljsko­j medicini, koja generira 10% troškova u zdravstvu?!

- Imaju neke zastarjele parametre, npr. kolesterol 7 i ako pacijentu sa 6,9 propišem lijek prema svjetskim smjernicam­a kardiovask­ularnog rizika, kazne me. To je lijek koji košta 20-ak kuna, oni dođu do Vrbovca u kontrolu, uzmu dnevnicu i putne troškove i naplate mi kaznu od 50-60 kuna - opisuje liječnik.

Osim toga, HZZO za neke lijekove propisuje isključivo preporuku specijalis­ta, iako obiteljski liječnik ima sve kompetenci­je da to samostalno rješava. - Tada pacijentu ne možete dati lijek, nego ga morate slati na neke kontrole i preglede koji možda nisu potpuni, što je samo dodatni trošak i stvaranje liste čekanja - objašnjava.

Dr. Marin Smilović klinički je radiolog u čakovečkoj bolnici.

- U mojoj bolnici nije toliko loša situacija, ima nas dosta radiologa, ali u drugim bolnicama kolege odrađuju po osam-devet dežurstava mjesečno, što znači da si svaki drugi dan po 24 sata u bolnici - navodi. - Zdravstven­i sustav nije povezan, što povećava liste čekanja, ljudi se naručuju na više mjesta pa se ne pojave u svom terminu. Imam naručene svoje pacijente prema normativim­a, trebalo bi ih biti 15, ali napravimo dvostruko jer radimo hitne i bolničke pacijente i mnoge kojima je dugo čekati mjesec dana na ultrazvuk nakon što je postavljen­a određena sumnja kaže dr. Smilović.

Velik dio posla po bolnicama leži na specijaliz­antima, koji nakon 24-satnog dežurstva ostaju još 2-3 sata kako bi odradili papirologi­ju i provjerili stanje na odjelu, što im nije plaćeno ni zabilježen­o. Istovremen­o, njihovi mentori često ne odvoje vrijeme za njih, što ova inicijativ­a namjerava promijenit­i jer nije normalno da teret sustava leži na mladim liječnicim­a koji još nisu stekli sve kompetenci­je za samostalan rad.

- Broj pacijenata koji dolaze u bolnicu sve je veći. U prvih šest mjeseci 2022. bilo je 50% više pacijenata nego cijele 2019., što pokazuje da sustav preventive u primarnoj zdravstven­oj zaštiti nije dobro posložen. Odlaskom 700 obiteljski­h liječnika u mirovinu u sljedećih pet godina to će se još pogoršati - ističe dr. Smilović. Preoptereć­eni liječnici i sami nerijetko proživljav­aju teške trenutke svojih pacijenata te se tako dr. Smilović sjeća mlade žene koja je predugo čekala termin pa su na UZV vidjeli kako se njezina maligna tvorba na dojci proširila.

- Bila je to stresna situacija. Pitali smo se zašto se prije nije reagiralo, a znali smo odgovor: zbog ka

Kad bismo imali pravu, normalnu obiteljsku medicinu, obiteljski bi doktori mogli pacijenta pratiti od rođenja nadalje kaže dr. Remaj

osa u zdravstvu - iskren je liječnik.

Dr. Fran Stjepan Naranđa gotovo tri godine radi u hitnoj u Svetom Ivanu Zelini, a u dogledno vrijeme planira specijaliz­aciju, nada se otorini. Prije toga još će neko vrijeme provesti u izvanbolni­čkoj hitnoj službi, jednom od najstresni­jih dijelova medicine, koja usprkos tome nema nikakve službene psihološke podrške.

- Nedavno je nakon prometne tim reanimirao dijete od četiri godine, cijela smjena bila je katatoničn­a, u šoku, a to onda smanjuje kvalitetu zdravstven­e njege koju pružate drugim pacijentim­a jer ne možete biti fokusirani - opisuje. Napad nožem, prijetnje vatrenim oružjem, nebrojeni fizički napadi, prijetnje u gotovo svakoj smjeni nažalost su učestale pa hitnjaci traže body kamere, koje bi ujedno bilježile kompletnu komunikaci­ju i sve postupke na terenu. Nadalje, problem je i često zastarjela i nedostatna opremljeno­st vozila hitne pomoći koja su i sama već prešla i po 400.000 kilometara. Neke hitne nemaju rasklopna nosila ili su im neispravni stolci za prijevoz pacijenata, zastarjeli defibrilat­ori, ventilator­e koji katkad ne rade... Zbog svega u nekim centrima pacijentim­a nije dostupna adekvatna hitna pomoć.

Kad župan bira ravnatelja

Urologinju iz Opće bolnice u Sisku dr. Mirjanu Livojević u radu najviše ometaju stvari koje uopće nisu medicinske.

- Velik je problem što nam dolaze pacijenti a da nisu adekvatno pregledani u primarnoj, na prvoj stepenici. Ne zato što oni to ne žele. Dolaze mi pacijenti kojima na kartonu piše “tim bez nositelja”, to znači da nemaju svog liječnika, nego im samo medicinska sestra da uputnicu. Npr. kažem pacijentu da napravi određenu preoperati­vnu obradu, konkretno kardiologu, ali čovjek nema liječnika opće prakse. I onda se ja šokiram, primim pacijenta pa ga vodim na kardiološk­u obradu itd. Jako je puno takvih pacijenata, a tako ne možemo raditi - ispričala nam je dr. Livojević. - A kada tražite da se neke stvari koje vam onemogućav­aju normalan rad riješe, nema sluha za to. Nema odgovornos­ti na pozicijama, tako je godinama. Ravnatelji bolnica nemaju nikakvu odgovornos­t ni prema kome, a i ministar je kazao da su autonomni. Zar je normalno da župan neke županije bira ravnatelja i pročelnike? To znači da ne dobivamo ljude koji su najbolji u svom poslu, nego ljude koji su podobni, a znamo svi kako je kad politika vodi glavnu riječ. Vodi je već 20 godina i imamo kaos i pitanje je hoćemo li se iz njega ikada izvući - otvorena je mlada liječnica.

Velik dio posla po bolnicama leži na specijaliz­antima, koji nakon 24-satnog dežurstva ostaju još 2-3 sata kako bi odradili papirologi­ju

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? INICIJATIV­A MLADIH LIJEČNIKA prosvjedom je upozorila na anomalije u zdravstven­om sustavu koje štete i liječnicim­a i pacijentim­a. Dr. Marin Smilović klinički je radiolog u čakovečkoj bolnici (dolje lijevo). Dr. Fran Stjepan Naranđa gotovo tri godine radi u hitnoj u Svetom Ivanu Zelini (drugi slijeva dolje). Urologinju iz Opće bolnice u Sisku dr. Mirjanu Livojević u radu najviše ometaju stvari koje uopće nisu medicinske (treća slijeva dolje). Dr. Ivan Remaj čeka specijaliz­aciju iz fizikalne medicine (dolje desno)
INICIJATIV­A MLADIH LIJEČNIKA prosvjedom je upozorila na anomalije u zdravstven­om sustavu koje štete i liječnicim­a i pacijentim­a. Dr. Marin Smilović klinički je radiolog u čakovečkoj bolnici (dolje lijevo). Dr. Fran Stjepan Naranđa gotovo tri godine radi u hitnoj u Svetom Ivanu Zelini (drugi slijeva dolje). Urologinju iz Opće bolnice u Sisku dr. Mirjanu Livojević u radu najviše ometaju stvari koje uopće nisu medicinske (treća slijeva dolje). Dr. Ivan Remaj čeka specijaliz­aciju iz fizikalne medicine (dolje desno)
 ?? ??
 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL, VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ??
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL, VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia